Протокол засідання Комітету №152

12 липня 2019, 11:37

Протокол №152

від 01.07.2019

  м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                              о 10.00

 

Комітету у закордонних справах

 

Головувала:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 

Присутні: Вовк В.І., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,               

                  Заліщук С.П., Луценко І.С.

              

Відсутні: Гузь І.В., Присяжнюк О. А., Ларін С.М.,

                 Льовочкіна Ю.В.

                

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про призупинення участі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у роботі Асамблеї до виконання Російською Федерацією низки умов щодо заручників, українських військових моряків та кримських татар.

Божок Єгор Валерійович – заступник Міністра закордонних справ України.

Кулеба Дмитро Іванович – Постійний представник України при Раді Європи.

Філіпенко Євгенія Іллівна – директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Рогозянська Світлана Володимирівна – заступник директора Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

2.               Про відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори в Україні для делегації ПАРЄ.

Божок Єгор Валерійович – заступник Міністра закордонних справ України.

Кулеба Дмитро Іванович – Постійний представник України при Раді Європи.

Філіпенко Євгенія Іллівна – директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Рогозянська Світлана Володимирівна – заступник директора Департаменту міжнародного права Міністерства юстиції України.

 

3.               Про проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10381, ПУ).

Стефанчук Руслан Олексійович – Радник Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді України.

 

4.               Про проект Постанови про призначення Пристайка В.В. Міністром закордонних справ України (реєстр.№10382, ПУ).

Стефанчук Руслан Олексійович – Радник Президента України – Представник Президента України у Верховній Раді України.

 

5.               Про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому (закритий режим):

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018 року, та інших політичних в’язнів.

Золотарьова Оксана Вадимівна – т.в.о. директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

6. Різне:

-                  про звернення Національного демократичного інституту щодо перереєстрації проекту «Програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP) (Компонент I) (реєстр.№3441-03), бенефіціаром якого виступає Комітет у закордонних справах (відповідальна особа - Гузь І.В.).

 

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Тарасюк Б.І. Вовк В.І.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань (питання 3 та 4 порядку денного розглядати останніми) та додати наступні питання:

- про Звернення Верховної Ради України до спікерів парламентів держав - членів Ради Європи щодо ситуації, яка склалася у ПАРЄ;

- про рекомендацію Міністерству закордонних справ України утриматися від погодження кандидатури нового Керівника Офісу Ради Європи в Україні до проведення консультацій з даного питання з новообраним Генеральним секретарем Ради Європи;

- про підготовку звернення Верховної Ради України до новообраного Європейського парламенту щодо загроз проросійського реваншу в Європі в контексті повернення російської делегації до участі у роботі ПАРЄ, а також щодо питання забезпечення енергетичної безпеки держави в контексті запобіганню будівництва “Північного потоку 2”;

- про обговорення відповіді Глави Адміністрації Президента України  А.Богдану щодо пропозицій Комітету про поновлення проведення консультаційних зустрічей з кандидатами на посади Надзвичайного і Повноважного Посла України, Надзвичайного і Повноважного Посла України з резиденцією в Києві, Постійного представника України при міжнародній організації, Представника України при міжнародній організації, Глави Місії України при міжнародній організації.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

1-2. СЛУХАЛИ: Про призупинення участі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у роботі Асамблеї до виконання Російською Федерацією низки умов щодо заручників, українських військових моряків та кримських татар.

Про відкликання запрошення на дострокові парламентські вибори в Україні для делегації ПАРЄ.

Про Звернення Верховної Ради України до спікерів парламентів держав - членів Ради Європи щодо ситуації, яка склалася у ПАРЄ.

Виступили: Гопко Г.М., Божок  Є.В., Кулеба Д.І., Ар’єв В.І., Тарасюк Б.І.,

Вовк В.І., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги ситуацію, яка сталася в ПАРЄ щодо повернення парламентської делегації Російської Федерації до участі у роботі ПАРЄ без суттєвих зрушень у виконанні Російською Федерацією 7-ми резолюцій ПАРЄ:

1) рекомендувати Голові Верховної Ради України:

-                  призупинити участь української делегації в сесіях ПАРЄ до ухвалення рішення Венеційською комісією щодо оскарження з процедурних питань повноваження членів російської парламентської делегації в ПАРЄ, делегованих Державною Думою РФ та обраних за результатами голосування на території Криму за партійними списками та в мажоритарних округах;

-                  відкликати запрошення делегації ПАРЄ брати участь в спостереженні за достроковими парламентськими виборами в Україні;

-                  відмовитися від участі у конференції Голів Європейських Парламентів в рамках Ради Європи 13-14 вересня 2019 року і провести відповідні консультації з головами парламентів демократичних країн-членів Ради Європи, які поділяють цінності Ради Європи та підтримують позицію України;

-                  направити звернення до держав-членів Ради Європи із закликом не підтримувати затвердження повноважень делегатів РФ в ПАРЄ, які перебувають під санкціями ЄС (з урахуванням пропозицій заступника Голови Комітету Б.тарасюка до тексту такого звернення) .

2) Рекомендувати Верховній Раді України IX скликання відновити роботу української парламентської делегації лише після виконання Росією головних пунктів резолюцій ПАРЄ, які належать до абсолютної компетенції Ради Європи – організації, яка відповідає за дотримання прав людини в Європі, а саме – безумовного звільнення моряків і політичних в’язнів та неухильного забезпечення прав кримських татар в анексованому Криму.

3) Звернутися з пропозицією до Президента України зустрітися з Постійною делегацією Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи для проведення консультацій.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про рекомендацію Міністерству закордонних справ України утриматися від погодження кандидатури нового Керівника Офісу Ради Європи в Україні до проведення консультацій з даного питання з новообраним Генеральним секретарем Ради Європи.

Виступили: Ар’єв В.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Міністерству закордонних справ утриматися від погодження кандидатури нового Керівника Офісу Ради Європи в Україні до проведення консультацій з даного питання з новообраним Генеральним секретарем Ради Європи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про підготовку звернення Верховної Ради України до новообраного Європейського парламенту щодо загроз проросійського реваншу в Європі в контексті повернення російської делегації до участі у роботі ПАРЄ, а також щодо питання забезпечення енергетичної безпеки держави в контексті запобіганню будівництва “Північного потоку 2”.

Виступила: Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Секретаріату Комітету підготувати проект звернення Верховної Ради України до новообраного Європейського парламенту щодо загроз проросійського реваншу в Європі в контексті повернення російської делегації до участі у роботі ПАРЄ, а також щодо питання забезпечення енергетичної безпеки держави в контексті запобіганню будівництва “Північного потоку 2”.

Результати голосування: одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Про звернення Національного демократичного інституту щодо перереєстрації проекту «Програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP) (Компонент I) (реєстр.№3441-03), бенефіціаром якого виступає Комітет у закордонних справах (відповідальна особа - заступник Голови Комітету  ВРУ у закордонних справах Гузь І.В.).

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Луценко І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Надати згоду на продовження діяльності за   проектом “Програма ефективної і відповідальної політики в Україні” за підтримки Комітету ВРУ у закордонних справах як бенефіціара та  висловити зацікавленість в результатах проекту.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 2;

«утрималось» - 0.

 

 

6. Про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому (закритий режим):

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018 року, та інших політичних в’язнів.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про пропозицію Голови Комітету Г.Гопко щодо розгляду зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Питання про забезпечення юридичного супроводу міжнародних судових позовів України проти РФ з метою захисту національних інтересів України та перспектив виконання рішень міжнародних судових інстанцій в подальшому:

- про підготовку Звернення Верховної Ради України у зв’язку із відмовою Російської Федерації виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН і продовженням утримання РФ українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25.11.2018 року, та інших політичних в’язнів розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

7-8. Про проект Постанови про звільнення Клімкіна П.А. з посади Міністра закордонних справ України (реєстр.№10381, ПУ).

Про проект Постанови про призначення Пристайка В.В. Міністром закордонних справ України (реєстр.№10382, ПУ).

 

Розгляд зазначених вище питань перенесено на наступне засідання Комітету.

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК