25 лютого 2019 року у Верховній Раді України відбувся круглий стіл на тему: «Роль парламентів в досягненні цілей сталого розвитку. Які механізми може використати Верховна Рада України для досягнення цілей сталого розвитку»

26 лютого 2019, 15:15

25 лютого 2019 року за сприяння Комітету у закордонних справах та у співпраці з ПРООН у Верховній Раді України відбувся парламентський круглий стіл на тему: «Роль парламентів в досягненні цілей сталого розвитку. Які механізми може використати Верховна Рада України для досягнення цілей сталого розвитку (ЦСР)».

Головними доповідачами круглого столу були Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, Координатор системи ООН в Україні Оснат Лубрані,  Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хагстрьом та заступник Посла ФРН в Україні Вольфганг Біндзайль.

У заході взяли участь народні депутати України Оксана Юринець та Олексій Рябчин, представники міністерств, центральних органів виконавчої влади, секретаріатів комітетів Верховної Ради України, дипломатичного корпусу, ПРООН та ЮНІСЕФ.

У своєму вступному слові Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко наголосила на важливості розвитку співробітництва між державами у досягненні Цілей сталого розвитку і ролі Парламенту та висловила вдячність за підтримку міжнародними партнерами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також у практичному вимірі – за допомогу у реалізації порядку денного 2030 і гуманітарній та економічній підтримці нашої держави.

Дискусія під час круглого столу розгорнулася навколо обговорення ролі державних інституцій, зокрема місцевого самоврядування та процесу децентралізації у досягненні ЦСР, ролі іноземних партнерів у підтримці України, енергетичної та екологічної безпеки, розвитку альтернативних джерел енергетики та інфраструктури,  забезпеченні гендерної рівності, ролі парламентів для імплементації ЦСР, успіхів України та інших держав на шляху реалізації плану 2030 задля сталого розвитку.

Серед іншого, учасники круглого столу обговорили практичні механізми та кроки у досягненні Україною ЦСР та механізми ефективної взаємодії між урядом, парламентом та громадськістю, як важливого елементу забезпечення сталого розвитку та соціальної згуртованості. Також предметом обговорення стала роль структур системи ООН в імплементації державами цілей сталого розвитку при реалізації конкретних програм та при підготовці  відповідних законопроектів.