В КОМІТЕТІ У ЗАКОРДОННИХ СПРАВАХ ОБГОВОРИЛИ ПОРУШЕННЯ ПРАВ КОРІННИХ НАРОДІВ РФ

10 грудня 2018, 10:54

«Масове порушення громадянських, політичних, національних та релігійних прав представників корінних народів у Російській Федерації є викликом міжнародному праву і має стати предметом розгляду на міжнародному рівні», - говориться в резолюції круглого столу «Порушення прав корінних народів у Російській Федерації», що відбувся 7 грудня 2018 року в Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах.

В роботі круглого столу взяли участь народні депутати України Ганна Гопко, Борис Тарасюк, Рефат Чубаров, Сергій Висоцький, Ігор Луценко, представники корінних народів РФ, політичні емігранти з Росії, українські правозахисники, експерти та журналісти.

«Проблема, яку ми сьогодні розглядаємо, стосується мільйонів людей у людей у сусідній з нами державі, і від її розв’язання значною мірою залежить майбутнє і Російської Федерації, і всього регіону Східної Європи та Північної Азії», - заявила у вступному слові Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, - «це проблема системних порушень прав народів, які одвічно живуть на своїй землі, і території яких свого часу були включені до складу Російської чи радянської держави. Це народи Північного Кавказу, Ідель-Уралу, Сибіру та інших регіонів Російської Федерації».

«Це перспективний напрям нашої зовнішньої політики. Адже ніхто у світі не розуміє цю проблематику краще за українців», - відзначив народний депутат Ігор Луценко.

Під час заходу наведено численні факти порушень прав представників корінних народів  РФ на свободу слова, свободу совісті, свободу зібрань, на навчання рідною мовою, жорстоких переслідувань російською владою всіх, хто насмілюється системно протидіяти асиміляційній політиці Кремля.

Учасники зібрання виловили солідарність з представниками національних рухів, які борються за реалізацію законних прав своїх народів, а також підтримали ініціативу Голови Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Рефата Чубарова про створення в Верховній Раді міжфракційного депутатського обєднання на захист прав корінних народів РФ.

«Ми закликаємо українську владу, зокрема, Верховну Раду України, Міністерство закордонних справ України, представників України у міжнародних організаціях та міжпарламентських асамблеях, порушити перед європейською та світовою спільнотою питання про становище корінних народів у Російській Федерації та потребу дієвого захисту їхніх прав», - говориться в резолюції круглого столу.

Підводячи підсумки зібрання Голова Комітету у закордонних справах підтримала пропозиції, висловлені в ході круглого столу, зокрема, про підготовку відповідного звернення Верховної Ради до міжнародного співтовариства та розгляд цього питання на засіданні Комітету.