Звіт про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Сполученими Штатами Америки за 2015 рік

01 березня 2016, 14:52

ЗВІТ

про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки

за 2015 рік

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки (далі – Група) було створено 17 лютого 2015 року. До складу групи увійшло більше 130 депутатів.

На першому засіданні депутатської групи, що відбулося 15 квітня 2015 року, було визначено наступні пріоритетні напрями співробітництва з Сенатом та Конгресом США:

-    Геополітична співпраця та безпекова політика
-    Підтримка інституційних реформ в Україні 
-    Економічна співпраця
-    Гуманітарне співробітництво

 

Робочі візити до США

 

26 квітня – 1 травня 2015 року відбувся візит керівництва та членів Групи до Вашингтону (США) за сприяння Центру американсько-українських відносин та Всеукраїнської громадської організації «Українська стратегія». У складі делегації також були присутні представники Міністерства оборони України, українських благодійних та громадських організацій. Мета візиту - проведення низки зустрічей з американськими сенаторами, конгресменами, представниками органів державної влади, політиками, експертами та громадськими діячами. Теми обговорення: ситуація  на сході України, загрози нової агресії, ескалація військового конфлікту та вивчення можливостей співпраці між Україною та Сполученими Штатами, зокрема, у вирішенні питань, пов’язаних зі сферою безпеки та оборони. Також обговорили пріоритети співпраці, напрацьовані Групою, та визначили можливості для подальшої кооперації.

 

28 вересня - 4 жовтня 2015 року співголова Групи Віктор Чумак та перший заступник співголови Групи Іванна Климпуш-Цинцадзе здійснили робочий візит до США, де 29 вересня на запрошення Президента Литви п. Д. Грибаускайте  взяли участь у роботі круглого столу на тему «Майбутнє Східної Європи: розширення прав і можливостей жінок», що відбувся у м. Нью-Йорк  та  провели серію зустрічей у м. Вашингтон з конгресменами, представниками Державного департаменту та провідних міжнародних аналітичних центрів. 

29 листопада – 3 грудня 2015 року співголова Групи Віктор Галасюк та члени Групи Сергій Тарута та Сергій Лещенко, разом з ВГО "Українська стратегія", відвідали Вашингтон (США) та провели зустрічі з конгресменами, сенаторами, політиками та представниками неурядових організацій. 

 

За цей період с візитами також були члени групи: Гопко Ганна, Сташук Віталій, Козаченко Леонід та інші.

 

Зустрічі в Україні

 

Крім того, протягом 2015 року керівництво Групи брало участь в офіційних зустрічах в Україні з представниками державних та недержавних інституцій Сполучених Штатів Америки.

 

Зокрема, відбулися зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом, членом Конгресу США п. Фредеріком Стефаном Аптоном, сенатором Річардом Джозефом Дурбіним, сенатором Томасом Дешлом, сенатором Джоном Френсісом Рідом, Міністром фінансів США Джейкобом Лью, постійним представником США при ООН Самантою Пауер, директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістіною Лагард, директором Інституту у справах жінок, миру та безпеки Джорджтаунського університету та співзасновником ініціативи жінок «Сенека» та першим Послом США з глобальних питань у справах жінок Мелан Вервір, делегацією представників Програми розвитку демократичного партнерства палати представників США та ін.

 

Співробітництво

 

Керівництвом Групи розроблено проекти меморандумів про співпрацю з Конгресовим та Сенатським українським Кокусом у США. На стадії розробки додатки до Меморандумів, що деталізують визначені напрями співробітництва (position papers).

 

Розроблено та підписано тристоронній Меморандум про співробітництво з Національним Демократичним Інститутом (NDI) та ВГО "Українська стратегія": організація спільних візитів, публічних заходів та проведення експертних консультацій (серпень 2015 року).

 

Налагоджено постійні комунікації з низкою неурядових, некомерційних організацій з мето. Сприяння співробітництву парламентів обох країн:

Американсько-Українська Ділова Рада (USUBC)

Американська торговельна палата в Україні (АСС)

ВГО "Українська стратегія"   

Національний Демократичний Інститут (NDI)

 

Наступне засідання Групи заплановано на лютий 2016 року.