Звіт про діяльність депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією за 2015 рік

01 березня 2016, 10:32

Звіт про роботу

депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією

 

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією була затверджена Розпорядженням Голови Верховної Ради України №291 від 26.02.2015р. в складі 42 народних депутатів, керівником групи обрано Шпенова Дмитра Юрійовича, заступником керівника групи  Алєксєєва Сергія Олеговича, секретарем групи – Фаєрмарка Сергія Олександровича.

Одразу після створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією були надісланні листи до трьох співголів парламентської групи дружби Швейцарія – Україна, а саме Першому віце-президенту Національних зборів –  Крісті Марквальдер, члену Національних зборів –  Мартіну Бьоймле, члену Ради кантонів - Філіппо Ломбарді, з пропозицією підтримки дружніх стосунків та для пошуку найоптимальнішого варіанту співпраці для сприяння розвитку дружніх відносин з  Швейцарською Конфедерацією. Також були надісланні листи до Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні Крістіана Шьоненбергера та до Тимчасово повіреного у справах України в Швейцарській Конфедерації Юхимовича  Остапа Ігоревича.

Керівником групи Шпеновим Дмитром Юрійовичем були проведені зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Швейцарії в Україні Крістіаном Шьоненбергергом, співголовами парламентської групи дружби Швейцарія – Україна Мартіном Бьоймле та Філіппо Ломбарді. В рамках цих зустрічей були налагодженні контакти міжпарламентських відносин щодо підтримки дружніх стосунків між Швейцарією та Україною, висловленні завірення щодо продовження співробітництва, погодженні можливі варіанти співпраці та обміну досвідом.

            17 вересня 2015 року відбулось засідання депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією, де було заслухано інформацію від Керівника групи про діяльність депутатської групи, а також визначені основні напрямки діяльності групи.

7 жовтня 2015р. року було направлене звернення до Президента України  щодо необхідності призначення глави дипломатичного представництва України в Швейцарській Конфедерації. В листопаді 2015р. Міністр закордонних справ України Клімкін П.А. повідомив, що МЗС вживає заходів для подання на розгляд Президенту професійно підготовленої кандидатури, яка б відповідала високим вимогам до представництва нашої держави у такій впливовій та стратегічно важливій країні як Швейцарія. 

8 жовтня 2015р. Керівником групи була прийнята участь у зустрічі з Швейцарським державним секретарем Івом Росье щоб обговорити шляхи згуртованості та примирення в Україні.

Одразу після проведення парламентських виборів в Швейцарії 18 жовтня 2015р. було надіслано лист до парламенту про намір продовження міжпарламентських відносин та готовність до співпраці з новосформованою парламентською групою дружби.

В жовтні 2015р. було змінено Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні Крістіана Шьоненбергергера. З жовтня 2015р. Посолом Швейцарії в Україні та Республіці Молдова є пан Гійом Шойрер.

11 грудня 2015р. Керівником групи була проведена зустрічі з новим Посолом Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Гійомом Шойрером. Були погоджені варіанти співпраці та озвучені плани подальшої роботи, заплановано зустріч Посла Швейцарії в Україні з членами депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією на березень 2016 р.

Також в рамках роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією було прийнято участь у таких заходах:

- 21 квітня 2015р.  у круглому столі: "Реформа державної служби в Україні: підходи Західної Європи та досвід Швейцарії". Круглий стіл було організовано за підтримки Посольства Швейцарії. Ключовими питаннями круглого столу були реформа державної служби в Україні, обговорення досвіду Швейцарії у реформуванні державної служби і можливість імплементації цього досвіду, а також боротьба з корупцією.

- 16 вересня 2015р. у лекції британського медіа експерта Петра Померанцева на тему: "Як пропаганда і інформаційна війна відрізняються в 21 столітті? Приклад Росії і України". (захід був організовано спільно посольствами Британії і Швейцарії).

- 7 жовтня 2015р. у лекції колишнього Прем'єр міністра Литви Андрюса Кубіліуса щодо проведення реформ та досвіду Литви ( лекція була організована

за сприянням посольств Литви та Швейцарії).

- 19 січня 2016р. у відкритті дитячої виставки "Ми за мир" (виставка організована за сприянням посольства Швейцарії).