28 квітня 2022 року відбулося спільне засідання Комітетів Верховної Ради України  з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань інтеграції України до Європейського Союзу та з питань гуманітарної та інформаційної політики. Під час засідання депутати, представники медіа та громадських організації, що борються із дезінформацією обговорили інформаційні загрози РФ та заходи щодо боротьби з російською пропагандою.


Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О.Мережко вважає, що російські пропагандистські ЗМІ є співучасниками злочинів проти людяності та геноциду українців, а також наголосив на важливості ініціювати розгляд в Парламентській асамблеї Ради Європи питання протидії російській пропаганді.  А голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики М. Потураєв переконаний, що РФ має бути ізольована так само, як колись був ізольований Радянський Союз.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС І.Климпуш-Цинцадзе зазначила, що нинішня варварська і кривава війна, яку веде РФ в Україні, підтримується пропагандистською роботою, яка не припиняється не тільки в Україні та РФ, а й у всьому світі.

Учасники засідання зазначили, що російська пропаганда є невід'ємною частиною воєнної машини, яку РФ застосовує як психологічну та інформаційну зброю проти України і проти всього демократичного світу, намагаючись уникнути відповідальності за агресивну зовнішню політику, а також щоб зняти із себе відповідальність за воєнні злочини, скоєні на території України, та виправдати війну, спрямовану на знищення незалежної української держави та всього українського народу.

Щоб протистояти інформаційним загрозам з боку держави-агресора Комітети Верховної Ради напрацювали і ухвалили пропозиції як до органів влади в Україні, так і до парламентів інших країн, а також до міжнародних організацій.

Комітети, зокрема, ухвалили:
звернутися до Ради нацбезпеки та оборони, до Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо необхідності негайно зупинити діяльність не лише центральних, а і регіональних ЗМІ, які контролюються російськими агентами впливу та просувають російські наративи серед населення України; звернутися до Кабінету Міністрів України щодо важливості фінансування освітніх програм із медіаграмотності, медіагігієни та критичного мислення в закладах освіти та для більш широкого кола громадян за допомоги неурядових громадських організацій та українських медіа для виокремелення питання фінансування таких програм за рахунок міжнародної фінансової допомоги під час переговорів з державами-донорами України; звернутися до Кабміну щодо ініціювання на урядовому рівні окремих міжнародних перемовин про можливість отримання фінансування на документування інформаційних злочинів; до МЗС Комітети звертаються із тим, щоб спрямувати ухвали до національних парламентів держав-членів ЄС та НАТО, до Європейського Парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та Міжпарламентського союзу.

Окрім цього, Комітети мають спільно розробити проєкт Постанови Верховної Ради України щодо протидії дезінформації, пропаганді, маніпуляціям та інформаційному тероризму з боку РФ.  

Комітети також ухвалили звернення до національних парламентів держав-членів ЄС та НАТО, до Європейського Парламенту, Парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та Міжпарламентського союзу. У ньому закликали демократичні країни ігнорувати заходи, які проводить російська влада на окупованих територіях щодо зустрічей з пресою, на яких вона намагається усіляко виправдати власні злочини проти мирного населення України, вигадуючи псевдофакти, використовуючи підробні докази та підставних свідків.

Закликали посилити санкції на інституції рф, причетні до створення дезінформації, пропаганди, маніпуляцій у засобах масової інформації, та поширити санкції на осіб, причетних до їхньої розробки та розповсюдження, а також на членів їхніх сімей.

Закликали припинити трансляцію російських медіа через системи супутникового зв’язку, натомість залучати до трансляцій українських мовників.

Текст звернення:

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 17:27
15 квітня 2024 17:54
15 квітня 2024 09:10
09 квітня 2024 17:00
04 квітня 2024 14:48
04 квітня 2024 14:23
03 квітня 2024 17:09
14 березня 2024 17:21
12 березня 2024 16:18
12 березня 2024 15:38