Про це представники комітетів європейських парламентів заявляли під час круглого столу на тему: «Політичні та правові наслідки злочинів російської федерації проти України», який 6 квітня провів Комітет Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Третя заступниця спікера Риксдагу Швеції, членкиня Комітету з закордонних справ Риксдагу Керстін Лундгрен подякувала мерам міст Маріуполя, Мелітополя, Ірпіня за свідчення, які вони надали, і подякувала за боротьбу, спрямовану на подолання російської агресії, «за кожну хвилину, кожен день, цілодобову невпинну боротьбу, яку веде Україна».

Керстін Лундгрен наголосила на тому, що спільно з нашими союзниками продовжить надавати Україні підтримку - економічну, гуманітарну і військову.

Шведська парламентарка також зазначила, що «Важливо, щоб свідки надали свідчення, також потрібно подбати про їхню безпеку» та висловила сподівання, що «ми зможемо притягнути до Гааги того, хто керує цим всім, хто стоїть за цим всім».

Депутат Національної Ради Словаччини, член Комітету з закордонних справ Національної Ради Петер Осуський у виступі зазначив, що Словаччина дала прихисток 310000 українських жінок і дітей, що тікали від війни.

«Я роблю все що можу, щоб показати, що Україні треба дати все потрібне. Українці потребують зброю, щоб боротися. Зброю, зброю і ще раз зброю. Словаччина має надіслати особливий тип зброї, і ми це збираємося робити. Але загалом - це обов’язок - підтримати Україну не тільки медичним обладнанням, але й обладнанням і спорядженням для військовиків», - сказав він.

    Петер Осуський також зазначив, що його «не треба переконувати, що кремлівський гітлер вчинив ці злочини. Це просто відомий факт. Єдине місце, де демократична частина світу може прийняти володимира путіна - це лава підсудних Кримінального суду в Гаазі, більш ніде».

Депутат також звернув увагу на публікацію російського агентства «РИА Новости» - «Что нам делать с Украиной?». За його словами, «таке міг написати Альфред Розенберг, який на щастя потрапив на Нюрнберзьку шибеницю. Це щирий кристалізований нацизм писати про це в новинному державному агентстві».

Депутат Сейму Литви, член Комітету Сейму з закордонних справ Аудронюс Ажубаліс наголосив: «Нас не треба переконувати, що в Україні коїться трагедія. Нам треба переконати деякі країни, щоб вони вжили реальних заходів. Самими словами цій біді не допоможеш, до слів треба додати діла.

Депутат вважає, що потрібно зробити виставку з зображеннями трагедії, яку спричинили росіяни в Україні, і ця виставка має їздити від міста до міста, від столиці до столиці. «Це буде відображення виступів вашого президента, який звертається до всіх парламентів світу та інших організацій. Особливо в деяких країнах, які ви добре знаєте», - сказав він.

Віцеспікерка польського Сенату, членкиня Комітету Сенату з закордонних справ Габріела Моравська-Станецька зазначила, що « Наразі найважливіше - це збір доказів про злочини і документування злочинів в Україні. Але також ми повинні говорити і доносити на весь світ, що це є злочини, це є агресія, тому що кремлівська пропаганда працює.

    Ми не можемо мовчати, ми не можемо мовчазно спостерігати за цим всім, бо ми знаємо з нашої історії, що починаючи з 30-х рр. ХХ століття мільйони українців були заморені голодом режимом Сталіна тільки за те, що вони були українцями.

    І ми мусимо задокументувати це та зробити все, що від нас залежить, щоб покарати винуватців цих злочинів».

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

14 березня 2024 17:21
12 березня 2024 16:18
12 березня 2024 15:38
06 березня 2024 17:26
06 березня 2024 12:30
01 березня 2024 10:19
26 лютого 2024 09:08
21 лютого 2024 16:45
14 лютого 2024 12:53
08 лютого 2024 14:56