У круглому столі, який відбувся у режимі онлайн, взяли участь народні депутати України, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, заступник Генерального прокурору Олексій Симоненко, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко, мери міст Маріуполя, Мелітополя, Ірпіня, представники Комітетів закордонних справ парламентів країн Європи, міжнародні експерти.

 

Голова Комітету Олександр Мережко, відкриваючи захід, акцентував увагу на чотирьох видах міжнародних злочинів і зазначив, що «ми маємо справу зараз з усіма цими злочинами». Першим з них він назвав злочин агресії, другим - воєнний злочин, спрямований на порушення міжнародного права, третій вид злочинів, який також вчиняє РФ, - це злочин проти людяності. «Але поряд з цими злочинами ми маємо говорити про справжні акти геноциду проти українського народу. Ми маємо про це говорити і ми маємо доводити це, і переконувати наших союзників і партнерів, переконувати світову спільноту про те, що відбувається зараз в Україні - це справжній геноцид», - наголосив він, додавши, що «ми зараз бачимо все більше прикладів у невеличких містечках і селах під Києвом, ми кожного дня бачимо такі приклади геноциду».

 

Голова Комітету подякував Сейму Польщі за те, що у він своїй заяві згадує факти геноциду Росії проти українського народу, та головам Комітетів у закордонних справах п’яти країн, які теж зробили заяву, в якій також згадують про те, що Росія вчиняє акти геноциду проти українського народу.

«Світ тільки починає про це говорити і про це дуже важливо говорити», - наголосив О.Мережко.

Учасники круглого столу заслухали доповідачів про ситуацію щодо злочинів Російської Федерації проти цивільного населення. У виступах член Комітету Михайло Ананченко та депутат Сумської облради Павло Роженко розповіли про ситуацію та виявлені факти злочинів російських окупантів проти людяності у місті Тростянець.

Про ситуацію на Донеччині розповів учасникам круглого столу голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко. Він повідомив, що на сьогодні практично стерті з лиця землі міста Маріуполь і Волноваха. За його словами, ситуація в області є контрольованою і вкрай складною. Основні зусилля зараз зосереджені на тому, щоб якомога більше людей вивезти за межі області.

 

П.Кириленко також сказав, що всі факти вчинених злочинів в області будуть задокументовані та передані міжнародним судам.

Мер міста Маріуполь Вадим Бойченко поінформував про складну ситуацію в місті, яке зруйновано майже повністю. Він наголосив на тому, що ворогу не вдасться приховати вчинені ним злочини проти цивільного мирного населення.

 

В.Бойченко повідомив, що створено штаб для документування всіх фактів вчинених злочинів.

Мер міста Мелітополь Іван Федоров розповів про численні факти викрадення окупантами людей, шалений тиск на освітян міста, який примушують продовжити навчання за російськими навчальними програмами, масове розграбування міста, яке набуло промислових масштабів.

 

Представники парламентів Польщі і Швеції під час обговорення зазначали, що вони шоковані почутими фактами злочинів. Парламентарії висловили свою підтримку Україні та готовність надати свою допомогу.

Голова Комітету у закордонних справах Сенату Республіки Польща Богдан Кліх, окрім підтримки України в гуманітарному, військовому плані, також зазначив, що Республіка Польща буде підтримувати якнайшвидший вступ України до Європейського Союзу.

 

Парламентарка зі Швеції Керстін Лундгрен сказала, що Швеція шокована воєнними злочинами, які були скоєні в Україні. Вона також сказала, що має велике бажання відвідати Україну саме зараз.

 

Про збір та документування злочинів Російської Федерації проти цивільного населення України з метою їх передачі до міжнародних судових інституцій доповіли Заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко і Заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

У виступі Олексій Симоненко, зокрема, зазначив, що органи прокуратури всі зусилля зосередили на зборі та документуванні вчинених окупантами злочинів. Він повідомив, що наразі відкрито 12 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів. За його словами, масштаби вчинених злочинів є безпрецедентними, опрацьовується кожна заява і повідомлення про факти виявлених злочинів. Прокурори напрацьовують докази для надання їх Міжнародному кримінальному суду.

Заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць доповіла про роботу органів юстиції у Європейському суді з прав людини. Вона наголосила на тому, що РФ в будь-якому випадку понесе відповідальність за скоєні злочини, а наше завдання довести це в Європейському суді з прав людини.

 

Про правові наслідки вчинення Російською Федерацією злочинів, зокрема злочину геноциду, проти цивільного населення України у виступах доповіли Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова і Постійний представник Президента в АР Крим Антон Кореневич.

 

Представники парламентів Польщі, Словаччини та Італії, які взяли участь в обговоренні, зазначали, що потрібно докладно розглянути всі докази злочинів і уважно вивчити їх. Вони наголошували на тому, що Росія має заплатити за скоєні злочини і виплатити радикальні репарації за руйнування України.

 

Голова Комітету Олександр Мережко, підсумовуючи обговорення, звернув увагу на те, скільки дітей гине в цій війні. «Я бачу, що кожен день війни Росії з Україною коштує нам декілька життів дітей і це означає, що ми маємо зупинити це спільними зусиллями з нашими партнерами, з нашими союзниками. Перед нами стоїть подвійне завдання: по-перше - зупинити злочини Росії, які вона продовжує чинити проти народу України, а зупинити можна, зупинивши агресію, допомагаючи Україні. І, по-друге - притягнути до відповідальності усіх, хто вчинив ці жахливі злочини, починаючи з вищого військово-політичного керівництва Російської Федерації. Сподіваюся, що ми це спільними зусиллями зробимо». 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

14 березня 2024 17:21
12 березня 2024 16:18
12 березня 2024 15:38
06 березня 2024 17:26
06 березня 2024 12:30
01 березня 2024 10:19
26 лютого 2024 09:08
21 лютого 2024 16:45
14 лютого 2024 12:53
08 лютого 2024 14:56