Голова Комітету О.Мережко долучився до Спільної заяви голів комітетів закордонних справ європейських парламентів щодо визнання воєнним злочином агресивної війни РФ проти України в якій міститься заклик притягнути усіх російських воєнних злочинців до відповідальності.

У заяві також закликається прискорити процес вступу України в ЄС.

Текст Cпільної заяви

Заява голів комітетів із закордонних справ
після відеоконференції
25 березня 2022 року

Ми, голови комітетів наших парламентів із закордонних справ, засуджуємо російську агресію проти вільної та незалежної України. Злочинним діянням, вчиненим Росією, немає виправдання. Вбивство беззахисних мирних жителів та руйнування житлових будинків, шкіл та медичних закладів виключають Росію зі співтовариства цивілізованих країн. Російська військова агресія проти України є воєнним злочином.

Ми закликаємо владу держав-членів ЄС та НАТО, а також усіх дружніх країн поважати демократію, свободу та права людини, запроваджувати найсуворіші санкції, які завадять Російській Федерації продовжувати війну проти України.

Ми нагадуємо про осудну та незаконну допомогу, яку надала Росії Білорусь. Діяння режиму Лукашенка також мають зустріти відповідь міжнародної спільноти у формі санкцій для припинення подальшої підтримки військових дій.

Варварські дії російської армії завдають величезних страждань мирному населенню і руйнують українські міста та села. Є повідомлення про бомбардування лікарень, шкіл, релігійних та культурних споруд, складів, житлових будинків та притулків. Систематичні бомбардування тероризують мирне населення. Десять мільйонів громадян України були змушені залишити свої домівки та втікати, з них понад три з половиною мільйони шукають притулку за межами України. Це найбільша міграційна криза в Європі з часів Другої світової війни. Закликаємо до збільшення гуманітарної та військової підтримки України. Кожна країна окремо, Європейський Союз і НАТО, мають моральний обов'язок підтримувати воюючу Україну. Тому ми рекомендуємо якнайшвидше запустити процедури, які дозволять Україні стати країною-кандидатом а потім і повноправним членом Європейського Союзу, коли вона  відповідатиме критеріям членства. І вже сьогодні ми пропонуємо прийняти Україну до Ініціативи трьох морів.

Ми підтримуємо таку ж європейську перспективу для Республіки Молдова та Грузії, які у минулому також зазнали російської агресії.

Країни Центральної та Східної Європи несуть найбільший тягар в організації гуманітарної допомоги. Тому ми закликаємо Європейський Союз надати фінансові ресурси для підтримки країн, які приймають біженців з України. Допомога жертвам війни – це наш обов'язок, але це також величезний виклик. Тому ми закликаємо міжнародну спільноту виявити солідарність і надати посильну допомогу біженцям.

Ми твердо висловлюємо наше переконання, що Росія несе повну відповідальність за цю війну і за знищення та страждання мільйонів українських громадян. Усі відповідальні за агресію має бути притягнуті до відповідальності міжнародними судами.

пан Марек Кухцінський
Голова комітету із закордонних справ,
Сейм Республіки Польща

пан Олександр Мережко
Голова Комітету з питань закордонних справ
та міжпарламентського співробітництва,
Верховна Рада України
пан Павел Фішер
Голова Комітету з питань закордонних справ,
оборони та безпеки,
Сенат Чеської Республіки

пан Марек Женішек
Голова комітету із закордонних справ,
Палата депутатів Чеської Республіки

пан Майкл Рот
Голова Комітету із закордонних справ,
Бундестаг ФРН

пан Жолт Немет
Голова комітету із закордонних справ,
Національна асамблея Угорщини

пан Чарльз Фланаган
Голова Комітету із закордонних справ та
оборони,
Палати Ерахтасу Республіки Ірландія

пан Ріхардс Колс
Голова комітету із закордонних справ,
Сейм Республіки Латвія

пані Лайма Андрікене
Голова Комітету із закордонних справ,
Сейм Республіки Литва

пан Тітус Корлацеан
Голова Комітету із закордонних справ,
Сенат Румунії

пані Кармен Міхальческу
Заступник голови Комітету із закордонних справ,
Палата депутатів Румунії

пані Венцислава Любенова
Голова комітету із закордонних справ,
Національна асамблея Республіки Болгарія

пан Юссі Галла-аго
Голова комітету із закордонних справ,
Едускунта Республіки Фінляндія

пан Марко Мігкельсон
Голова комітету із закордонних справ,
Рійгікогу Республіки Естонія

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 16:10
25 квітня 2024 09:53
19 квітня 2024 09:33
16 квітня 2024 17:27
15 квітня 2024 17:54
15 квітня 2024 09:10
09 квітня 2024 17:00
04 квітня 2024 14:48
04 квітня 2024 14:23
03 квітня 2024 17:09