ЗВІТ

про діяльність депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою у 2023 році

 

І. Інформація про депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою (надалі також – група):

Групу створено на установчому засіданні 19 листопада 2019 року.

Чисельний склад групи – 41 народний депутат України – представники різних політичних сил.

До керівного складу групи входять народні депутати України Тістик Р.Я. (співголова), Горват Р.І. (співголова), Крейденко В.В. (заступник співголови), Юрчишин Я.Р. (заступник співголови), Кривошеєв І.С (секретар групи).

ІІ. Загальна оцінка співпраці України та Чеської Республіки протягом 2023 року:

З початку повномасштабної російської агресії росії проти України Чехія стала одним з найближчих партнерів нашої держави у Європі, яка демонструє неймовірну солідарність з нашою країною за усіма напрямами. Незважаючи на війну в Україні, у 2022 р. також значно активізувалися українсько-чеські міжпарламентські контакти.

26 лютого 2022 р. відбулася перша телефонна розмова Президента України В. Зеленського з Прем‘єр-міністром Чехії П. Фіалою, у ході якої глава чеського уряду запевнив у незмінній підтримці України у її протистоянні російській агресії. Телефонні розмови між главою чеського уряду, главою Української держави та Прем’єр-міністром України Д.Шмигалем також відбулися 27 лютого, 4, 8, 13 та 29 березня, у ході яких сторони обговорювали практичні питання допомоги Україні. А вже 15 березня відбувся перший робочий візит до Києва Прем‘єр-міністра ЧР П. Фіали разом з прем’єр-міністрами Польщі та Словенії, під час якого було проведено двосторонні зустрічі з Президентом України В. Зеленським та Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем з питання надання з боку Чехії допомоги Україні у протидії російській агресії.

4 квітня 2022 р. Голова ВРУ Р. Стефанчук взяв участь у відео-зустрічі з головами парламентів «Славковського формату» (Австрія, Словаччина, Чехія), під час якої обговорено питання подальшого сприяння з боку Чехії щодо надання допомоги Україні у протидії російській агресії.

4 квітня 2022 р. Голова Сенату Парламенту Чехії М. Вистрчіл здійснив робочий візит в Україну, у рамках якого провів двосторонні переговори з Головою ВРУ Р. Стефанчуком, за результатами яких було домовлено про вжиття Чехією усіх можливих заходів із забезпечення нашої держави зброєю, впровадження дієвих санкцій проти росії, допомогу у повоєнній відбудові України та прихисток у ЧР українських тимчасових переселенців.

2-4 червня 2022 р. у Чехії з робочим візитом перебувала заступниця Голови ВРУ О. Кондратюк, яка провела зустрічі із Головою Палаті депутатів М. Пекаровою Адамовою, заступником Голови Сенату Ї. Ружічкою, та у МЗС із заступником Міністра закордонних справ – керівником секції безпеки і багатосторонніх відносин М. Повейшілом. У ході цього візиту чеською стороною було підтверджено, що одним із основних пріоритетів головування ЧР.

6 жовтня 2022 р. відбувся робочий візит до Чехії Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, який взяв участь у Першому засіданні Європейської політичної спільноти. В рамках візиту глава українського уряду також провів переговори з Прем’єр-міністром ЧР П. Фіалою.

25 жовтня 2022 р. Голова Палати депутатів Парламенту ЧР М. Пекарова Адамова та заступниця Голови Сенату Парламенту ЧР Ї. Сейтлова взяли участь у першому Парламентському Саміті Міжнародної Кримської платформи у Загребі (Хорватія). В рамках Саміту відбулася двостороння зустріч Голови ВРУ Р. Стефанчука з М. Пекаровою Адамовою, у ході якого було підписано Меморандум про взаєморозуміння між ВРУ та ПДП ЧР щодо спільних рамок співробітництва.

З 23 по 26 квітня 2023 р. відбувся робочий візит до Чеської Республіки Голови Верховної Ради України Р. Стефанчука, основною метою якого була його участь у щорічній Конференції спікерів парламентів Європейського Союзу (EUSC) та країн-кандидатів на вступ до ЄС, організованій Сенатом (верхня палата) Парламенту Чехії в рамках чеського головування у Раді ЄС.

 

28-30 квітня 2023 року відбувся спільний візит Президента Чеської Республіки П. Павела та Президента Словацької Республіки З. Чапутової до України. У рамках візиту відбулись переговори П. Павела з Президентом України В. Зеленським, а також зустрічі з Головою Верховної Ради України Р. Стефанчуком та Прем’єр-міністром України Д. Шмигалем. Президент Чехії також відвідав Дніпропетровську область. За результатами переговорів найвищого рівня було підписано Спільну декларацію Президентів України, Словацької Республіки та Чеської Республіки, яка визначає значну роль та масштаб допомоги, наданої Чехією та Словаччиною з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та політичну солідарність для досягнення повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

ІІІ. Проведені засідання:

Протягом 2023 року обмін оперативною інформацією між членами групи продовжував відбуватися постійно в створеному робочому чаті онлайн.

IV. Діяльність групи

1)    Офіційні візити:

12 березня 2023 року – офіційний візит в Україну уповноваженого з відновлення України в уряді Чеської Республіки Томаша Копечного. Відбулась зустріч Т. Копечного зі співголовою групи Тістиком Р.Я.

13 червня 2023 року - зустріч з офіційною делегацією Сенату Парламенту Чехії. На зустрічі був співголова Тістик Р.Я. Зустрічали в Києві голову та членів Комітету з питань закордонних справ, оборони та безпеки, заступника голови Сенату та нашого Посла України в Чеській Республіці. Обговорили ряд питань, а саме:

-         зміцнення оборонного співробітництва

-         підтримка чеськими партнерами реабілітації наших військових

-         постійна гуманітарна допомога, зокрема людям у Херсоні 

-         після злочину терористів на Каховській ГЕС 

-         ядерна та екологічна безпека після підриву Каховської ГЕС та можливі загрози на Запорізькій АЕС 

-         Чехія, зокрема столиця – Прага, - один з найбільших прихистків українців у Європі 

-         100% підтримка на шляху до НАТО та ЄС

Співголова групи Тістик Р.Я. наголосив та подякував надійним партнерам і справжнім друзям за безпрецедентну безперебійну підтримку від початку повномасштабного вторгнення.

З 21 по 26 червня 2023 р. – офіційний візит української делегації групи дружби в Чеську Республіку. Провели зустрічі з:

- головою групи дружби з Україною Павелом Жачеком;

- уповноваженим з відновлення України в чеському Уряді Томашем  Копечним;

- заступником міністра промисловості Мартіном Поспішилом;

- чеськими  парламентарями з Палати представників.

Під час офіційного візиту наша делегація подякували за велику підтримку Чеському парламенту. Отримали запевнення від чеських парламентарів в подальшій підтримці України. Завершили останні приготування до запуску спільного проекту бізнес центру Czech Trade Office у Львові. Репрезентували проект реабілітаційного центру Галичина, обговорили можливість долучення до проекту чеської сторони. Обговорили підтримку вступу в НАТО та військову підтримку України.

З 15 по 20 липня 2023 р. - офіційний візит української делегації групи дружби в Чеську Республіку. Провели зустрічі з:

- головою групи дружби з Україною Павелом Жачеком;

- головою Палати депутатів Парламенту Маркетою Пекаровою-Адамовою;

- чеськими парламентарями з Палати депутатів;

- президентом та виконавчим директором Асоціації промисловості у сфері оборони та безпеки Іржі Гінеком;

- директором Департаменту з прав людини та національних меншин Уряду Чеської Республіки Віктором Кундраком;

- урядовим уповноваженим з питань відновлення України Томашем Копечним;

- першим заступником мера Брно Рене Черним;

 - співробітниками Консульства України в місті Брно;

- директором Центру допомоги тимчасово переміщеним українцям Аленою Крейчі, координатором Наталією Мешковою, представником губернатора краю Радоміром Павлічеком;

- директором Українського культурного центру Ільнарою Дудаш;

- представниками чеського Уряду. 

23 жовтня 2023 року - офіційна делегація на чолі з Русланом Стефанчуком на другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи у Празі. На порядку денному вітальної зустрічі:

 - створення груп на підтримку Кримської платформи у парламентах країн Європи

- визнання на законодавчому рівні депортації з Криму - Актом геноциду кримсько-татарського народу.

Від імені українців подякували Президенту Чеської Республіки Петру Павлу за вектор вагомої підтримки України, а також  - Голові Палати депутатів пані Маркеті Пекаровій Адамові за організацію. Усього прибуло 69 делегацій з понад 50 країн світу та міжпарламентських асамблей у Празі. На порядку денному ключове був Крим, його незаконна тимчасова окупація та шляхи реінтеграції. Як результат, спікерка Палати депутатів Парламенту Чехії Маркета Пекарова-Адамова повідомила про створення Парламентської Групи підтримки Міжнародної Кримської платформи у Парламенті Чехії.

V. Висновки та пріоритети роботи депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою на 2024 рік:

Чехія залишається надійним партнером та другом  України на міжнародній арені, насамперед щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, послідовно підтримує євроінтеграційний та євроатлантичний курс України, а також  сприяє і підтримує впровадження санкцій проти рф. Чеська Республіка надає Україні безпрецедентну військову підтримку. А також є лідером серед європейських країн у питаннях підтримки українських мігрантів.

Важливою метою роботи групи у 2024 році будуть проведення двосторонніх візитів групи, робота з представниками чеського парламенту та уряду по ряду двосторонніх питань, збільшенню військової, фінансової та гуманітарної допомоги для України.

 

З повагою

Народний депутат України                                        

Співголова депутатської групи Верховної Ради України                

з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою

Ростислав Тістик

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08