ЗВІТ

про діяльність депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман

у 2023 році

 

До складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман (далі також група дружби або депутатська група) входять 6 представників фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» та 1 представник  групи «ДОВІРА». Загальна чисельність групи дружби - 7 осіб. Група утворена 03.10.2023 року.

На організаційному засіданні керівником групи одностайно обрано народного депутата України Неклюдова В.М., члена фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ».

Головними цілями та завданнями  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман є:

- участь в організації і координації двостороннього міжпарламентського співробітництва;

- аналіз розвитку міжпарламентських відносин, підготовка пропозицій щодо їхнього подальшого поліпшення в інтересах парламентів, що здійснюють таке співробітництво;

- сприяння підготовці, реалізації та синхронізації процедур надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів, контактам та обміну інформацією з питань поточної законодавчої діяльності парламентів;

- сприяння співробітництву парламентських комітетів, комісій;

- співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;

- утворення, при необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проектів законодавчих актів; а також обговорення завдань і питань, що представляють спільні інтереси.

З моменту створення проведено 2 засідання депутатської групи, одне з яких установче.

Також, на засіданнях були обговорені питання:

-ознайомлення з країною: територією, кордонами, кліматом, етнічним складом населення, державним устроєм, органами влади, економікою, та інше;

- розвиток міжпарламентського співробітництва;

- розробка та реалізація спільних українсько-оманських проєктів;

- залучення додаткової допомоги та  сприяння з боку Султанату Оман всебічній підтримці України;

-        життя українців у Султанаті Оман;

- інше.

 

Детальніше про країну:

 

Офіційна назва: Султана́т Ома́н — держава у Південно-Західній Азії, на південному сході Аравійського півострова. Межує з Саудівською АравієюОАЕ і Єменом. Омивається водами Аравійського моря та Оманської затоки. Є невеликий ексклав на півночі півострова Мусандам, відокремлений від основної території Оману територією ОАЕ. Оман має сухопутний кордон з Об'єднаними Арабськими ЕміратамиСаудівською Аравією та Єменом.

Оман — член ООНЛіги арабських держав і Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (з 1971).

Столиця: м. Маскат.

Загальна площа: 309,500 км², з них внутрішні води незначний %.

Населення:  На липень 2017 року чисельність населення Оману становить 3 424 386 осіб (оцінка). Крім корінного арабського населення в країні також проживають белуджіперсиіндусипакистанці, ланкійці. 85,9 % населення країни сповідують ісламхристиянство — 6,5 %, індуїзм — 5,5 %, буддизм — 0,8 %. Ібадити й суніти складають більшу частину мусульман, шиїтів лише 5 %.

ВВП (ПКС): $59,68 мільярдів (повний), на душу населення - $43 700.

Валюта: оманський ріал.

Часовий пояс (UTC+4), літній час - (UTC+4).

 

Історія: за давніх часів Оман був торговельним постом Месопотамії. Цей регіон, відомий як Зуфара, славився на весь тогочасний світ своїми ароматичними речовинами, прянощами. Порти на узбережжі Оману почали виникати ще в III тис. до н. е. Тоді ж жителі регіону започаткували мореплавство в Індійському океані.

У 634 р. територія Оману ввійшла до складу Арабського халіфату. Бл. 650 р. було запроваджено іслам. Усі мешканці Оману належали до мусульманської секти хариджитів. Від 661 до 1811 р. Оман (з невеликими перервами) був незалежним еміратом.

Оманська імперія в роки найбільшого розквіту під час правління Саїда ібн Султана

1 квітня 1515 р. португальці захопили Маскат. У січні 1650 р. оманці вигнали їх і створили морську імперію, володіння якої простягались аж до Момбаси та Занзібару. На початку XIX ст. ця держава розділилась на імамат Оман, султанат Маскат і Піратський берег. Султанат Маскат став 1891 року британським протекторатом.

У 1913 році імамат Оман оголосив себе незалежним від султанату Маскат. Безуспішна для Маскату і британців семирічна війна проти імамату завершилася підписанням у 1920 році Себського мирного договору, який затвердив автономію Оману. У 1955 році при безпосередній допомозі британців армії султанату Маскат окупували імамат Оман. 23 липня 1970 року в результаті палацового перевороту до влади прийшов султан Кабус бін Саїд, який скинув свого батька султана Саїда бін Теймура. З серпня 1970 року країна отримала офіційну назву — Султанат Оман.

 

Географія: Більша частина поверхні Омана гориста; висоти до 3353 м[2](гора Шам у масиві Ель-Ахдар). Між горами та Оманською затокою вузькою смугою простягається приморська рівнина Ель-Батіна, найосвоєніша і найзаселеніша частина країни. Клімат тропічний, спекотний, сухий. Постійних річок немає. Пустельна рослинність, в горах ділянки саван і тропічних лісів.

Південний регіон Дофар відділений від іншої частини Оману декількома сотнями кілометрів пустелі. Прибережна рівнина Дофара складена родючими алювіальними ґрунтами, і до того ж отримує достатньо вологи від південно-західних мусонів.

 

Адміністративний поділ: Оман ділиться на 11 мухафаз.

 

Мухафаза

араб.

Адміністративний
центр

1

Дофар (Зуфар)

محافظة ظفار

Салала

2

Маскат

محافظة مسقط

Ес-Сіб

3

Мусандам

محافظة مسندم

Ель-Хасаб

4

Північна Ель-Батіна1)

منطقة الباطنة

Сохар

5

Південна Ель-Батіна1)

منطقة الباطنة


6

Північна Еш-Шаркія 2)

المنطق الشرقية


7

Південна Еш-Шаркія2)

المنطقة الشرقية

Сур

8

Ед-Дахілія

منطقة الداخلية

Нізва

9

Ез-Захіра3)

منطقة الظاهرة

Ібрі

10

Ель-Бураймі3)

محافظة البريمي

Ель-Бураймі

11

Ель-Вуста

المنطقة الوسطى

Хайма



 

Форма правління: абсолютна монархія.

 

Законодавча влада:

У країні діє законодавчий дорадчий орган – Рада Оману (меджліс), яка складається з двох палат – верхньої та нижньої.

Членів верхньої палати – Державної Ради (меджліс ад-дауля, 86 місць) – призначає султан з-поміж колишніх державних високопосадовців, провідних бізнесменів, науковців і підданих Султанату. 02.11.2023 Султан Оману видав королівський указ про призначення членів Державної Ради (до складу ввійшли 18 жінок).

Члени нижньої палати – Консультативної Ради (меджліс аш-шура, 90 місць) – обираються загальнонаціональним голосуванням на 4-річний термін (останні вибори пройшли 29.10.2023, попередні - 27.10.2019). Орган має повноваження щодо розгляду, а також висунення пропозицій та змін до державної та економічної політики, але не має можливості втручатися у питання оборони, національної безпеки та зовнішньої політики.

Результати і особливості процедури цьогорічних виборів до Консультативної Ради привернули увагу світової спільноти. По-перше, голосування відбулося в повністю електронному форматі; по-друге, жодній з жінок-кандидатів, серед зареєстрованих 32, не вдалося вибороти місце у складі Ради (у минулому складі було 2 особи); по-третє, оновлена частка складу новообраного органу (10-го скликання) склала 64% (61 особа). Явка виборців досягла позначки в 65,88%. На позачерговій сесії Консультативної Ради 09.11.2023 очільником Ради було обрано (вчетверте) Халіда Аль-Маавалі (термін його повноважень триватиме з 2023 по 2027 р.).

Процедура прийняття законів у Султанаті передбачає подання Кабінетом міністрів проєкту нормативно-правового акту до Консультативної Ради, яка має 3-х місячний термін для його погодження або внесення до нього змін. Надалі проєкт передається до Державної Ради, яка теж має повноваження вносити зміни до його тексту. У разі проходження проєкту закону через всі палати, він набирає чинності після схвалення та підписання з боку султана.

Діяльність політичних партій у Султанаті заборонена. Лояльність оманських політичних діячів визначається не партійними, а, як правило, племінними та родинно-клановими чинниками.

 

Економіка: Оман — аграрна країна з розвиненою нафтогазовидобувною промисловістю. Основні галузі промисловості: нафтогазовидобувна, цементна, гірнича. На частку нафтогазовидобувної промисловості припадає близько 64 % ВВП країни. Головна сільськогосподарська культура — фінікова пальма. Перевезення здійснюються автотранспортом і морськими судами, зв'язок з внутрішніми районами — караванами. Два міжнародні летовища (Маската й Салала). Основні порти: Міна-Кабус, Райсут, Міна-ель-Фахаль, Маскат, Матрах.

За даними [[[Індекс економічної свободи|Index of Economic Freedom]], The Heritage Foundation, U.S.A. 2001]:

·                     ВВП — 15 млрд $.

·                     Темп зростання ВВП — 2,9 %.

·                     ВВП на душу населення — 6537 $.

·                     Імпорт (1997) (техніка, транспортні засоби, паливно-мастильні матеріали, товари широкого вжитку, рис і інше продовольство, худоба) — 5,8 млрд $ (г. ч. ОАЕ — 25,0 %; Японія — 15,0 %; Велика Британія — 7,4 %; США — 7,0 %; Італія — 5,9 %).

·                     Експорт (1997) (нафта, метал, текстиль, морожена риба, тропічні фрукти та овочі, реекспорт різних товарів) — 7,7 млрд $ (у тому числі Таїланд — 27,0 %; Японія — 27 %; Південна Корея — 20,0 %; Китай — 13,0 %; Філіппіни — 5,8 %).

 

Найбільші міста Оману:

1.                 Маскат (населення 797 000)

2.                 Ес-Сіб (населення 237 816)

3.                 Салала (населення 163 140)

4.                 Баушар (населення 159 487)

5.                 Сухар (населення 108 274)

6.                 Ес-Сувайк (населення 107 143)

7.                 Ібрі (населення 101 640)

8.                 Сахам (населення 89 327)

9.                 Барка ( населення 81 647)

10.            Рустак (населення 7 938).

 

Культура: традиційна матеріальна та духовна культура оманців, особливо культура населення південної провінції Дофар, близька до єменської й, так само як і вона, помітно відрізняється від культури інших арабських країн.

Традиційний одяг оманців також схожий на єменський. У чоловіків — картата пов'язка-спідниця до колін (ізар), і тюрбан (часто червоного кольору). Заможніші чоловіки носять білі сорочки, перетягнуті шкіряним поясом, і смугасті халати. Чоловіки з феодальних верхів носять чорні або червоні плащі — аба. У жінок — довга сорочка з рукавами — тоб, штани сірваль, чорна головна хустка пушія і маска, яка закриває обличчя, з прорізами для очей — батула.

Неодмінна приналежність Оману чоловічого одягу — короткий широкий кинджал джамбія. Жінки татуюють обличчя і руки в синій колір, носять браслети на руках і ногах, сережки у вухах і в носі.

Основу харчування оманців складають фініки, ячмінні або пшеничні коржіпросяна каша або варений рис зі спеціями. Також (в залежності від достатку) вживаються м'ясо та рибу. Святкова страва — смажений баран або плов із бараниною. Але найбільш ласою стравою для оманців (на відміну від арабів інших країн) є м'ясо гієни. Водночас «кара» категорично не їдять птицю та яйця.

Положення жінок в Омані істотно краще, ніж в інших арабських країнах: обидва міністри освіти (міністр освіти та міністр вищої освіти) — жінки.

В оманському фольклорі, особливо музичному, сильний африканський вплив: багато оманських пісень є сплавом тужливих бедуїнських «мелодій» з африканською синкопою. Основні музичні інструменти — однострунна скрипка рабаба, флейта най, барабан даф і маленькі литаври тимбаль.

 

Політичні відносини між Україною та Султанатом Оман

 

Історія двосторонніх відносин:

Дипломатичні відносини між Україною та Султанатом Оман були встановлені 19 травня 1992 року.

Оман відноситься до зони відповідальності Посольства України в Саудівській Аравії, Україна – до зони відповідальності Посольства Султанату в Німеччині.

Указом Президента України від 19 жовтня 2015 року Надзвичайним і Повноважним Послом України в Султанаті Оман за сумісництвом призначено В.В.Вахрушева.

У квітні 2008 року Уряд Оману дав згоду на призначення Г.Раджаба почесним консулом України в Султанаті Оман.

У січні 2010 року делегація України здійснила візит до Оману (м. Салала) для зустрічі українських моряків з судна «Фаїна», які були визволені з піратського полону.

25 лютого 2010 року делегація Султанату Оман, яку очолював Міністр торгівлі і промисловості М.бін Султан, перебувала в Україні для участі в протокольних заходах з нагоди інавгурації Президента України.

Активною формою двосторонньої взаємодії залишалася допомога оманської влади Україні в забезпеченні евакуації її громадян з території сусіднього Ємену, де триває громадянська війна.

Україна та Султанат активно співпрацюють у рамках міжнародних організацій. Зокрема, оманська сторона підтримала кандидатуру України на виборах до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2016-2017 років.

06 листопада 2019 року в м. Маскат відбувся перший раунд двосторонніх консультацій між зовнішньополітичними відомствами України та Султанату Оман за участі директора Департаменту країн Близького Сходу та Африки МЗС України М.Д.Щербатюк та керівника Департаменту країн Східної Європи МЗС Султанату Оман А.М.Аль-Гінаі.

06-08 грудня 2021 року за ініціативи української сторони відбувся робочий візит заступника Міністра закордонних справ України (CDTO) Д.Ю.Сеніка до Султанату Оман.

11.08.2022 відбулася телефонна розмова між спеціальним представником України з питань Близького Сходу та Африки М.А.Субхом та заступником Міністра закордонних справ Султанату Оман з дипломатичних питань шейха Халіфою бін Алі бін Ісса Аль-Харті.

Контакти на високому рівні:

квітень 1993 року – офіційний візит Прем’єр-міністра України Л.Д.Кучми до Султанату Оман;

січень 2002 року – офіційний візит Міністра закордонних справ України А.М.Зленка до Султанату Оман.

лютий 2010 року – офіційний візит Міністра закордонних справ України П.О.Порошенка до Султанату Оман.

 

23 грудня 2022 року  Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Конференції послів України заявив, що вже визначені десять держав, де будуть відкриті нові посольства України в Африці, серед яких був й Оман.

Діяльність депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман

 

03 жовтня 2023 року – створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Султанатом Оман.

Керівником обрано народного депутата України Неклюдова В.М., Заступниками керівника групи – народних депутатів України Мінька С.А. та Ткаченка М.М., Секретарем групи – Козиря С.В., Інші члени групи – народні депутати України Войцехівський В.О., Арсенюк О.О.,  Горбенко Р.О.

29 листопада 2023 року  керівником депутатської групи, народним депутатом України Неклюдовим В.М. було направлено листа (вих. № 35д9/2-2023/263265 від 29.11.2023) до Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. з проханням розглянути можливість офіційного звернення листом на адресу Ради Султанату Оман з пропозицією створення до кінця поточного року аналогічної українській групи дружби в законодавчому органі Оману та візиту оманських депутатів в Україну, з метою  розширення українсько-оманського двостороннього співробітництва за допомогою механізмів міжпарламентської співпраці та можливого залучення в Україну різного роду гуманітарної допомоги та підтримки.

18 грудня 2023 року Комітетом з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва на виконання доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. щодо розгляду листа Керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Султанатом Оман Неклюдова В.М. стосовно налагодження міжпарламентського співробітництва між Україною та Султанатом Оман та направлення листа на адресу Ради Султанату Оман, було повідомлено про опрацювання даної пропозиції з Міністерством закордонних справ України. Враховуючи позицію МЗС України та важливість розширення підтримки України державами Близького Сходу у питанні протидії збройній агресії рф, Комітетом було рекомендовано керівництву Верховної Ради України направити відповідний лист  Раді Султанату Оман  дипломатичними каналами.

20 грудня 2023 року відповідного листа було направлено від Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. дипломатичними каналами на адресу Шейха Абдулмаліка бін Абдаллі Аль Халілі, Голови Державної Ради Султанату Оман (м. Маскат).

 

 

Керівник депутатської групи ВРУ

з міжпарламентських зв’язків

з Султанатом Оман ,

народний депутат України                                                    Владлен НЕКЛЮДОВ

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08