ЗВІТ

 депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанія за 2023 рік

 

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанія було створено на підставі розпорядження Голови Верховної Ради України № 509 від 05 грудня 2019. Станом на грудень 2023 року до складу групи входить 15 народних депутатів України.

 

Довідка: Республіка Албанія – держава Південно-Східної частини Європи, розташована на Балканському півострові. Останнє десятиріччя Албанія значно прискорила темпи розвитку. У 2009 році держава отримала статус члена НАТО. Продовжується процедура приєднання держави до Європейського Союзу. Албанія демонструє успіхи у виконанні вимог Євросоюзу, необхідних для отримання членства. Для України Албанія може стати успішним прикладом держави, що за доволі короткий період значно покращила своє становище на геополітичній арені. Албанія є надійним партнером України на шляху до НАТО та Європейського Союзу.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Албанська Республіка миттєво звинуватила російську федерацію та приєдналася до санкцій проти агресора. Албанія беззаперечно підтримує суверенітет та цілісність України й займає чітку та послідовну позицію щодо підтримки нашої країни і засудження збройної агресії росії проти України. Протягом останніх двох років Албанія надає нам політичну та військову підтримку, а також допомагає у реалізації різноманітних гуманітарних та соціальних проєктів.

 

Єдина дипломатична установа Албанії, яка знаходиться в Україні – Почесне консульство Республіки Албанія у м. Харкові.

 

Протягом 2023 року депутатською групою Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанія були проведені наступні заходи:

1.     24 лютого 2023 року виповнився рік з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. З нагоди цієї страшної дати в історії незалежної України наш парламент – Верховна Рада України – провів ряд заходів для іноземних парламентарів. В тому  числі до України завітали депутати Албанського парламенту та члени групи дружби з Україною. В рамках візиту, який тривав 3 дні, албанські парламентарі взяли участь у позачерговому засіданні Верховної Ради України, здійснили покладання квітів до Стіни пам’яті захисників України, відвідали найбільш постраждалі міста Київської області – Бучу, Бородянку, Ірпінь. Депутати албанського парламенту також відвідали Почесне консульство Республіки Албанія у м. Харкові. Також, були проведені заходи за участі першого заступника Голови Верховної Ради України Корнієнка О.С. Албанською делегацією спільно з народними депутатами України було проведено зустріч з Міністром транспорту та інфраструктури України щодо поглиблення співпраці та вирішення нагальних питань двосторонніх відносин. Зокрема, щодо ратифікації міжнародних угод між Україною та Республікою Албанія, вирішення питань щодо допомоги Республіки Албанії Україні, засудження збройної агресії росії проти України на міжнародній арені.

 

2.     У квітні 2023 року за підтримки керівника депутатської групи Ігоря Василіва був організований візит до Києва албанської делегації на чолі з Префектом регіону Фієр паном Лефтером Шехаєм для участі у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України. У заході взяли участь близько 100 представників іноземних держав з усього світу, голови асоціацій міст та регіонів, представники Конгресу Ради Європи та голови українських громад і регіонів.

 

3.     Протягом весни та літа 2023 року депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Албанія на чолі з керівником групи народним депутатом України Ігорем Василівим у співпраці з Почесним консульством Республіки Албанія у м. Харків та Почесним консулом Шахіном Омаровим направили на відпочинок до Республіки Албанія українських дітей чиї батьки захищають Україну, дітей, постраждалих від війни, тих, хто втратив у війні одного з батьків чи втратив домівку. Діти з усієї України побували на відпочинку на морському узбережжі Албанії. Реалізація даного соціального проєкту у безкоштовному форматі відбулася, зокрема, за участі мера міста Тирана Еріона Веліая. Загалом було організовано рекреацію 98 дітей та членів сімей військовослужбовців.

 

4.     У листопаді керівник групи дружби Василів І.В., народний депутат України член групи дружби Петруняк Є.В. та Почесний Консул Республіки Албанія в Україні Шахін Омаров відвідали Тернопільщину, де зустрілися з начальником Тернопільської обласної військової адміністрації Володимиром Трушем та керівництвом Тернопільської обласної ради. Зустріч пройшла в дружній та конструктивній атмосфері. Сторони обговорили гуманітарну сферу, були підведені підсумки співпраці у соціальних та гуманітарних проєктах цього року, та заплановані спільні проєкти з підтримки та допомоги дітям та сім’ям військовослужбовців на наступний, 2024 рік. Також, подякували усьому албанському народу в особі Почесного консула за підтримку нашої країни в ці важкі часи. Домовились про налагодження співпраці між регіонами Албанії та Тернопільською областю та її громадами зокрема. Запланували підписати меморандум про співпрацю між Тернопільською обласною радою та консульством Албанії, з метою пошуку партнерів для громад Тернопільщини для активізації і встановлення бізнесових зв'язків.

 

Не зважаючи на діючий воєнний стан та певні складнощі, що випливають з нього, керівником групи Василівим І.В. та членами групи продовжується постійна комунікація в онлайн режимі щодо всіх актуальних питань, як для України, так і для Албанії. В рамках сприяння двосторонньому міжпарламентському співробітництву на постійній основі здійснюється взаємодія депутатської групи з Почесним консульством Республіки Албанія в Україні та Почесним консулом Шахіном Омаровим, Надзвичайним і Повноважним послом України в Республіці Албанія Шкуровим Володимиром Анатолійовичем, албанськими парламентарями, членами групи дружби з Україною. Окремо хочемо зазначити, що з усіх питань взаємодії, спілкування відбувається у максимально дружньому, професійному та оперативному режимі. Під час зустрічей підкреслюється значний потенціал двосторонніх партнерських українсько-албанських відносин та важливість подальшого поглиблення міжпарламентської співпраці двох країн.

 

 

Народний депутат України                                                        

Керівник групи з міжпарламентських                                            

зв’язків з Республікою Албанія                                                        І.В. Василів

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08