ЗВІТ 

 

про закордонне відрядження з метою участі

у двосторонній робочій зустрічі депутатських груп з міжпарламентських звʼязків Литви та України

 

(24-28 вересня 2023 року, м. Вільнюс, Литовська Республіка)

  

Відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України №998 від 20.09.2023 року “Про відрядження делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських звʼязків з Литовською Республікою до Литовської Республіки” на запрошення Спікерки Сеймасу Литовської Республіки Вікторії Чміліте-Нільсен від 22 серпня 2023 року було відряджено делегацію у складі народних депутатів - членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських звʼязків з Литовською Республікою Ю.Ю. Овчинникову, І.В. Гузя, І.І. Крулька, М.Л. Княжицького, М.І. Кучера, О.В. Савчук, П.М. Сушка та секретаря групи О.Б. Боднар-Петровську, які здійснили візит до м. Вільнюс, Литовська Республіка (далі за текстом – Делегація). Слід зазначити у м. Вільнюс до Делегації приєдналась народний депутат України Білозір Л.М.

Метою візиту була участь Делегації у двосторонній робочій зустрічі депутатських груп з міжпарламентських звʼязків Литви та України.

Під час візиту делегація зустрілась з Головою Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен, Президентом Литви Гітанасом Науседою та Першою леді Литви Діаною Науседене, Прем'єр-міністеркою Інґрідою Шимоніте, членами парламентської групи Сеймасу з міжпарламентських відносин з Україною та з членами Комітетів з національної безпеки та оборони, з питань закордонних справ та з питань економіки, а також з представниками Кабінету Міністрів - пані Монікою Навіцкєне, Міністром соціального захисту та праці та представниками Міністерства охорони здоровʼя Литовської Республіки, в тому числі відбулась зустріч з Гінтарасом Годою, Головою Конституційного Суду Литовської Республіки та членами Суду.

Народні депутати України під час зустрічі з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою обговорили питання щодо: 

  • не прийнятності для міжнародного співтовариства бути просто свідком агресії Російської Федерації;
  • максимально оперативної допомоги Україні, в т.ч. задоволення потреб ЗСУ, зокрема, надання ракет  дальнього радіусу дії та літаків F-16; 
  • нагальності підтримки і розширення кола учасників реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського;
  • важливості посилення тиску на Росію, зокрема санкційного, а також міжнародної ізоляції країни-агресора, посилення політики невизнання окупації та анексії Криму, захисту прав і свобод місцевого цивільного населення; 
  • забезпечення відшкодування Росією завданих нею збитків, для відновлення України, зокрема за рахунок її «заморожених» активів;
  • якнайшвидшого започаткування Спеціального трибуналу, який би займався кримінальним переслідуванням злочину агресії, вчиненого вищим політичним і військовим керівництвом Російської Федерації;
  • підтримки України на шляху до членства в НАТО, зокрема, обговорили підтримку Литовської Республіки в контексті підготовки саміту в Вашингтоні; 
  • високої оцінки та підтримки здійснюваних Україною реформ та необхідності розпочати переговорний процес щодо вступу України до ЄС ще цього року.

Під час зустрічі з Прем'єр-міністеркою Інґрідою Шимоніте народні депутати України висловили подяку за всебічну допомогу Уряду та всієї Литви з перших днів повномасштабної агресії Росії. Також, ми звернулись з проханням продовжити військово-технічну допомогу Україні та подякували за трирічний план військової підтримки України. Просили продовжити і далі рішуче закликати країни-члени ЄС і НАТО до підтримки України на шляху до повної перемоги  над Російською Федерацією зі звільненням усіх тимчасово-окупованих територій та подальшим її відновленням. 

 

У тому числі: 

  • оперативного надання нашій державі необхідної кількості сучасної зброї та техніки, зокрема, літаків F-16 і ракет дальнього радіусу дії; 
  • підтримки стійкості енергетичної системи України у осінньо-зимовий період; 
  • підтримки України на шляху до її відбудови; 
  • макрофінансової допомоги нашій державі.

Окремо звернули увагу, що розраховуємо на підтримку Литовської Республіки та позитивний висновок Європейської Комісії у жовтні та на рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС під час грудневого засідання Європейської Ради. 

Пані Інгрід Шимоніте зазначила, що Литовська Республіка анонсувала передачу чергового пакету військової допомоги нашій країні. 

Під час зустрічі з Головою Сеймасу Литви Вікторією Чмілітє-Нільсен та з членами парламентської групи Сеймасу з міжпарламентських відносин з Україною Делегація порушила питання щодо ефективного шляху України до вступу в ЄС та продовження адвокації України в Європі. Обговорили наше прагнення та подальші кроки на шляху до членства в НАТО, а також двосторонню парламентську співпрацю в різних форматах. У результаті зустрічі прийнято рішення щодо проведення спільних засідань комітетів та підписання меморандуму про співпрацю з відповідним планом дій.

Делегація провела зустріч з Міністеркою соціальної охорони та праці Литовської Республіки Монікою Навіцкєнє. Ми висловили вдячність пані Моніці Навіцкєнє за наданий прихисток українським дітям-сиротам, що були евакуйовані до Литви, за забезпечення їхніх базових потреб та безпечного середовища. Також, наголосили, що високо оцінюємо спільну роботу, направлену на запобігання випадкам незаконного усиновлення дітей-сиріт чи їх незаконного переміщення та обговорили подальшу спільну роботу в цьому напрямку. Обговорили важливу позицію Литви щодо нагальності для держав-членів ООН і міжнародного співтовариства забезпечити повну відповідальність за військові злочини та інші тяжкі злочини, пов'язані з веденням Росією війни проти України. 

Серед ключових питань, які обговорювали, був захист прав дітей. Делегація мала змогу детальніше вивчити механізми захисту прав дітей у Литовській Республіці. Зокрема, як у країні функціонує Державна служба захисту дітей. Також представники Делегації відвідали спеціальну школу для дітей з особливими освітніми потребами у Вільнюсі. 

Делегація відвідала перший в ЄС «Український центр» - культурно-освітній простір, що був відкритий за ініціативою та під патронатом Перших леді України та Литви у Вільнюсі на базі Педагогічної академії Університету Вітовта Великого у 2022 році. Саме там відбулася зустріч Делегації із Першою Леді Литви Діаною Науседене. У цьому закладі можуть отримати допомогу жінки і діти, які виїхали з України через російське вторгнення. Центр розпочав свою діяльність з надання психологічної підтримки. На сьогодні у ньому сформувалися мистецькі групи – дитячі та жіночі хори, танцювальні колективи. З'явилась можливість вивчати мови: англійську, литовську, українську. 

Представник делегації - народний депутат України Микола Княжицький провів зустріч з Комісією з питань радіо і телебачення Литви, з представниками Комітету культури Сейму, з представниками Міністерства культури та з представниками Державної комісії литовської мови.

Народний депутат України Юлія Овчинникова відвідала Міжнародну Українську Школу у Вільнюсі. Міжнародна українська школа працює 18 років в 13 країнах Європи, де діти навчаються українською мовою з можливістю отримати свідоцтво про повну середню освіту державного зразка України та з правом подальшого вступу в заклади вищої освіти Литви, Франції тощо.

 

Висновки:

Отже, участь Делегації у двосторонній робочій зустрічі депутатських груп з міжпарламентських звʼязків Литви та України сприяла висвітленню потреб України у військовій, економічній, гуманітарній сферах і закликів міжнародних партнерів до надання відповідної допомоги, результати яких очікуються найближчим часом. У цей час, інформація, здобута народними депутатами України за підсумками візиту, буде використовуватися під час подальшого виконання депутатських повноважень, у тому числі в напрямі забезпечення міжпарламентської діяльності.

 

 

З повагою,

співголова депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських звʼязків

з Литовською Республікою                                           

Юлія ОВЧИННИКОВА

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти”

29 лютого 2024 09:16
23 лютого 2024 10:56
23 лютого 2024 10:50
16 лютого 2024 14:41
06 лютого 2024 11:51
01 лютого 2024 11:47
01 лютого 2024 11:42
31 січня 2024 16:47
23 січня 2024 14:31
23 січня 2024 13:08