·        Взаємодія з дипломатичними представництвами Словенії в Україні та України в Словенії - керівник Групи В. Мисик – постійно

 ·        Офіційні привітання представників Республіки Словенія підчас офіційних державних свят  і святкових днів Словенії – керівник Групи В. Мисик, секретар Групи А. Денисенко.

 ·        Обмін інформацією з питань поточної законодавчої діяльності парламентів України і Республіки Словенія, обмін інформацією з ключових політичних подій в обох країнах - керівник Групи В. Мисик, секретар Групи А. Денисенкопостійно.

 

 

·        Січень 2016 р. (05.06.2016 р.) – телефонна розмова керівника Групи В. Мисика з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Словенія М.Бродовичем щодо культурно-мистецьких заходів Товариств українців в Словенії «Карпати», «Берегиня».

 ·        Січень 2016 року - обмін інформацією з Посольством Словенії в Україні щодо експортоорієнтованих підприємств Словенії та України (у рамках співробітництва) - керівник Групи В. Мисик, секретар Групи                               А. Денисенко.

 ·        Лютий 2016 року – спілкування (електронне, телефонні розмови) керівника Групи Мисика В.Ю. з  Головою групи дружби «Словенія-Україна» Жаном Махнічем щодо дружнього візиту Словенських парламентарів –членів групи дружби «Словенія-Україна» до м. Харкова.

 ·        Березень 2016 р. – телефонна розмова керівника Групи В. Мисика з Головою групи дружби «Словенія-Україна» Жаном Махнічем щодо координації двостороннього міжпарламентського співробітництва.

 ·        Квітень 2016   - дружній візит до Словенії (м. Любляна) з 4 по 9 квітня 2016 секретаря Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Словенія А. П.Денисенка (за рахунок власних коштів).

Візит дозволив налагодити економічні зв’язки між Любляною та Києвом. Під час візиту вдалося домовитись про проведення спільного бізнес-форуму наступного року. Під час візиту порушувалося  питання підписання  меморандуму про співпрацю, зростання взаємного експорту тощо.

 ·        Квітень 2016 р.  (15.04.2016) відбулася інформативна зустріч Групи щодо підсумків дружнього візиту секретаря Групи А. Денисенка до Словенії (м. Любляна).

 ·        Травень 2016 р. (27.05.2016 р.) – зустріч керівника Групи Мисика В.Ю, секретаря Групи Денисенка А.П., членів Групи: Мураєва Є.В., Кацуби В.М., Остапчука В.М., - з представниками експортоорієнтованих підприємств м. Харкова щодо прямих словенських інвестицій в українську економіку та взаємного експорту.

У ході зустрічі секретар Групи Денисенко Анатолій Петрович поінформував присутніх, що у 2015р.  обсяг прямих словенських інвестицій в українську економіку збільшився на €10 млн.  У 2016р. спостерігається їхнє подальше зростання. Словенських інвесторів дедалі більше в Україні. Для них  цікавий український ринок.

Голова Групи Мисик В.Ю. під час даної зустрічі звернув увагу присутніх на те, що всі словенські компанії, які працювали в Україні до 2013 року, – залишилися та розвиваються. Це близько 70 компаній. Багато з них розвиваються у сфері екології, телекомунікацій, харчової продукції та IT (у сільському господарстві), системі очищення води, сміттєпереробці. Серед них активно розвивається інжинірингова компанія Riko, що спеціалізується на проектах у сфері технологічного обладнання, енергетики, екології, логістики та будівництва, а також Datalab Agro, що працює у сфері розроблення інноваційної IТ-продукції для сільського господарства.

В Україні можна знайти продукцію словенського виробництва.  У будь-якій аптеці є доволі словенських лікарських препаратів – KRKA, Lek. У магазинах електротехніки продаються товари словенського виробництва – ETI, Gorenje (один з 10 найбільших європейських виробників побутової техніки). Є магазини словенського взуття (наприклад, Alpina).

Учасники зустрічі дійшли висновку: зростання взаємного експорту є результатом проведених реформ та поліпшення макроекономічної ситуації в Україні, а також підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС і застосування поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, унаслідок чого було ліквідовано багато торгових бар’єрів. Тому позитивна перспектива в цьому питанні є.

·        Травень 2016 р. – співпраця керівника Групи з Посольством Словенії  - вирішення організаційних питань (допомога у підготовці до офіційного прийому).

 ·          Червень 2016 р. – офіційний прийом Посла Словенії 23 червня 2016 р.  на честь державного свята Словенії Національного Дня. Були запрошені всі члени Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Словенія. Члени Групи взяли участь у даному заході.

Під час прийому Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні пані Наташа Прах запевнила присутніх, що Словенія підтримує суверенітет і непорушність кордонів України.

 ·        Липень 2016р. (26-30.07.2016) - дружній візит до Словенії (м. Любляна) керівника Групи В. Ю.Мисика (за рахунок власних коштів) за підтримки Посольства Словенії в Україні з метою сприяння зміцненню торгово-економічного  співробітництва між Україною та Республікою Словенія.

 Відбулися зустрічі з представниками бізнес-кіл Словенії щодо поліпшення інвестиційного клімату, інвестування в економіку України..

 

Відбулася зустріч з представниками аграрного бізнесу щодо  розроблення та впровадження AgroIT-рішень у сільському господарстві. Йшлося про зміни та переваги, до яких може привести впровадження інструментів IT в сільському господарстві. Такий досвід розвинений та успішний  в Словенії.  

IT використовують для підвищення врожайності сільськогосподарської продукції. Зокрема, для раціонального використання добрив, кормів, якісного планування та навіть ухвалення управлінських рішень. До того ж ці IT-розробки корисні для держави. За допомогою IT-новацій вона зможе контролювати ситуацію в сільському господарстві. Тобто загалом IT-розробки сприяють підвищенню ефективності ведення аграрного бізнесу.

         Обговорено питання державно-приватного партнерства в Словенії, що сприяє просуванню сільгоспстратегій .У Словенії це називається «задруга». Функціонує об’єднання фермерів, які об’єднуються з метою поліпшення обсягів виробленої продукції та продажу на внутрішньому і зовнішньому ринках (сільське господарство не має значного відсотка у ВВП Словенії – не більш як 2%.)
         Українські інвестиції в економіку Словенії зростають, хоча вони незначні – €1,7 млн. за минулий рік. До того ж переважно це малий та середній бізнес. Великого українського капіталу в Словенії поки що немає.



·        Серпень 2016 р. оновлено  довідник Групи, інформаційні матеріали про Республіку Словенія для членів Групи, виготовлено друковані матеріали: презентаційна збірка Групи, папки з логотипом Групи, блокноти з логотипом Групи; кулькові ручки «Україна – Республіка Словенія». (Всі витрати сплачені керівником Групи Мисиком В.Ю.).

 ·        Вересень 2016 року (09.09.2016р.) засідання керівництва Групи                        (В. Мисик,  А. Артеменко, В. Романюк, А. Денисенко) щодо поточних питань роботи групи та популярізації в Словенії промислового, аграрного, технологічного та інноваційного потенціалу України.

На данному засіданні керівник Групи В. Ю.Мисик зауважив: в Словенії певних пільг для іноземних інвесторів небагато. Хіба що регіональні. Деякі словенські регіони (на сході країни), щоб динамічніше розвиватися, можуть надавати інвесторам певні преференції: різні субсидії, зниження оподаткування. Але це вирішується в індивідуальному порядку. Взагалі, місцеве самоврядування Республіки Словенія має дуже високий рівень розвитку, і чимало питань належать до його безпосередньої компетенції.

 

·        Жовтень 2016 р. (20.10.2016 р.) - робоча зустріч керівника Групи В. Ю.Мисика з Послом Словенії в Україні Н. Прах щодо спрощення для українців поїздок до Словенії та стану і перспектив розбудови українсько-словенського стратегічного співробітництва.

 ·        Листопад 2016 р. (15.11.2016 р.) – телефона розмова керівника Групи                   В. Ю.Мисика з Послом Словенії в Україні Н. Прах щодо підсумків першого офіційного візиту в Республіку Словені Президента України                    П. Порошенка на запрошення Президента Словенії Борута Пахора та спільної декларації,  яку ухвалили під час офіційної зустрічі президентів Республіки Словенії та України 8 листопада 2016 р. в Любляні.

 

·        Листопад 2016р. (17.11.2016 р.) – Євроінтеграційні, освітні та культурно-мистецькі заходи: участь членів Групи  у відкритті фотовиставки з нагоди 25-ої річниці Незалежності Республіки Словенія  «Відчуваю Словенію. Відчуваю 25» у м. Дніпро  на запрошення Почесного консула Республіки Словенія в місті Харкові пана Анатолія Бондаре­нка.

На заході (за участі членів Групи) відбулося всебічне обговорення питання формування майбутньої державної стратегії щодо промоції позитивного іміджу України за кордоном та сприяння поширенню українського культурного продукту у світі.

 

·        Постійно – ведеться електронна переписка з Надзвичайним ф Повноважним Послом Республіки Словенія   в Україні Наташею Прах, щодо:

         1. Узгодження всіх процедурних питань, що стосуються взаємної співпраці, запровадження культури взаємного розвитку парламентарів обох країн (обмін досвідом, надання консультацій та з інших питань).

          2. Організації співпраці зі словенською стороною, Групою дружби «Словенія-Україна». 

 

***

Грудень 2016 р. – заплановано офіційне привітання керівником Групи                    

Посла Словенії, офіційних осіб Словенії із Різдвом (25 грудня) та Днем незалежності (26 грудня).

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30