ЗВІТ

про відрядження членів делегації депутатської групи

з міжпарламентських зв’язків з Республікою Чилі

(мм. Сантьяго та Вальпараїсо, 16-20 листопада 2015 року)

 

16-20 листопада 2015 року відбувся візит до Республіки Чилі делегації депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Чилі на чолі з її керівником, народним депутатом України А.В. Герасимовим. До складу делегації увійшов також народний депутат України, член депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Чилі І.В.Попов. Делегацію також супроводжували представники Адміністрації Президента України та Кабінету Міністрів України.

Під час перебування у м. Сантьяго 16-17 та 19 листопада відбулися зустрічі та переговори в міністерствах закордонних справ, оборони, енергетики, Національній палаті торгівлі, послуг та туризму Республіки Чилі, з керівництвом будівельних компаній Comosa та Sarhome, а також зустрічі з керівництвом та членами Чилійсько-української інтеграційної палати (IDECU) та представниками української громади в Чилі.

В ході одноденного візиту делегації до м. Вальпараїсо 18 листопада поточного року були проведені зустрічі та переговори з керівниками Сенату та Палати депутатів Національного конгресу Чилі, головами відповідних груп дружби з Україною в обох палатах чилійського парламенту, головами та членами постійних комітетів з питань оборони, міжнародних справ, охорони здоров’я та інших.

Під час зустрічі з Т.в.о. Міністра закордонних справ Чилі Е.Ріверосом Маріном /Edgardo Riveros Marín/, у якій також взяли участь керівники департаментів Європи, двосторонніх економічних питань та інших підрозділів Міністерства закордонних справ Чилі керівник української делегації висловив вдячність чилійському уряду за послідовну лінію Сантьяго щодо підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, зокрема у рамках міжнародних організацій.

Керівник чилійського зовнішньополітичного відомства, у свою чергу, наголосив на принциповій позиції Президента та Уряду Чилі щодо необхідності дотримання базових принципів міжнародного права, зокрема, невизнання незаконної анексії Криму. Oкрім того, на думку Е.Рівероса, знаком підтримки України у її боротьбі з російською агресією стало рішення Уряду Чилі про переведення Посольства, яке відповідає за відносини з Україною, з м. Москва до м. Варшава. Сторони висловили обопільну думку, що нещодавнє набуття чинності Угодою про взаємні умови поїздок громадян України та Чилі, яка встановлює безвізовий в’їзд до обох країн на термін до 90 днів, позитивно сприятиме розвитку відносин між двома країнами в усіх сферах, зокрема у контексті заохочення туристичних потоків та налагодження підприємницьких зв’язків.

Також були детально обговорені актуальні питання двосторонніх політичних та економічних відносин, окреслено основні завдання на 2016 рік. А.Герасимов повідомив про зацікавленість української сторони, з огляду на важливу роль Чилі як регіону, здійснити заходи щодо відкриття постійного дипломатичного представництва України в м. Сантьяго.

У ході бесіди було також порушено низку питань:

- необхідність актуалізації договірно-правової бази, прискорення опрацювання документів, що перебувають на розгляді сторін, та розробки нових документів, які відображали б наміри співпраці у конкретних сферах (авіабудування, енергетика, оборонна промисловість та ядерна енергетика тощо);

- необхідність активізації діяльності Почесного консульства Чилі в Україні (пропозиція української сторони);

- проведення у 2016 році другого засідання Спільної міжурядової українсько-чилійської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Директор департаменту двосторонніх економічних відносин П.Уррія наголосив на зацікавленості чилійської сторони у проведенні такого засідання у Києві ( перше засідання відбулось у 2011 році в м. Сантьяго);

- можливість укладення угоди про вільну торгівлю між Україною та Чилі. Чилійська сторона, яка має одну з найбільш відкритих економік в регіоні та угоди про зону вільної торгівлі з понад 60 країнами світу, готова до розгляду та опрацювання такої угоди з Україною;

- підтримка кандидатури чилійського юриста К.Гроссмана до складу Комісії ООН з міжнародного права (прохання чилійської сторони);

- питання підтримки представниками Чилі в МВФ змін до правил кредитування цієї організації, що будуть обговорюватись на найближчому засіданні МВФ.

Під час зустрічі із заступником Державного секретаря Міністерства оборони Чилі М.Робледо /Marcos Robledo/ членами делегації була запропонована презентація можливостей нашої держави у таких сферах, що відносяться до компетенції згаданого міністерства: аерокосмічна галузь, включаючи виробництво супутників, підготовку відповідних фахівців у вищих навчальних закладах Чилі; авіабудівна промисловість (постачання різних видів літаків родини «Антонов» для потреб збройних сил Чилі, можливість організації спільного виробництва літаків на території Чилі); оборонна промисловість (постачання танків та іншої броньованої техніки, бойових модулів, систем активного захисту); постачання газотурбінних двигунів для кораблів внутрішніх морських сил Чилі.

Керівнику чилійського оборонного відомства було передано каталоги та презентаційні матеріали з усіх згаданих тем. Окремо його було також поінформовано про досвід України у протидії «гібридній війні» проти нашої держави з боку Російської Федерації, а також передано електронний накопичувач інформації з даними міжнародних джерел, що підтверджують присутність російських регулярних військ на території України.

М. Робледо пообіцяв після детального вивчення наданих матеріалів фахівцями оборонного відомства надати відповідь щодо зацікавленості Міністерства оборони Чилі у розбудові співпраці у тих сферах, які представлятимуть інтерес для чилійської сторони.

Зустріч в Міністерстві енергетики Чилі, у якій взяли участь керівники та співробітники департаментів міжнародних справ, безпеки та енергетичного ринку та інших, була присвячена представленню можливостей України в енергетичній сфері, зокрема гідроенергетиці (будівництво малих та міні-гес), спорудження газотурбінних електростанцій, ядерній енергетиці. З огляду на рішення Уряду Чилі про відмову від подальшого використання атомних електростанцій, було запропоновано використати досвід українських компаній, які мають необхідні регламентні дозволи МАГАТЕ, для виведення з експлуатації зупинення ядерних реакторів, зокрема на дослідницькій станції в ЛоАгірре. Натомість, чилійській стороні було запропоновано збудувати на її базі сучасний центр протонно-променевої терапії ракових захворювань, який би став першим таким центром в Латинській Америці (існують усього у 9 країнах світу, включають до складу малий реактор для виробництва ізотопів та клініку ядерної діагностики та лікування раку) і міг би суттєво підвищити престиж Чилі на регіональній та міжнародній арені. Українські компанії готові здійснити цей проект за умови знаходження державних або приватних партнерів в Чилі та надання проекту статусу національного, що дозволило б залучити фінансування з боку МАГАТЕ. Крім того, цей проект дозволив би Чилі залишатися членом МАГАТЕ навіть після закриття усіх ядерних реакторів.

Усі вищезазначені можливості України у різних сферах, а також деякі інші, такі як можливе залучення інвестицій у розбудову українських портів (пропозиція Міністерства інфраструктури України) були детально презентовані під час зустрічі з керівництвом Національної палати торгівлі, послуг та туризму Республіки Чилі (CNC). При цьому було досягнуто домовленість про пошук чилійських партнерів з числа приватних компаній, які були б зацікавлені у спільній реалізації проектів у перспективних сферах.

У Національному конгресі Чилі були проведенні зустрічі з Головою Сенату П.Волкером (Patricio Walker), заступником Голови Палати депутатів Д.Паскалем Альєнде (Denise Pascal Allende), головами відповідних груп дружби з Україною у верхній та нижній палатах чилійського парламенту В.Пересом (Víctor Pérez) та К.А.Харпою Веваром (Carlos Abel Jarpa Wevar), головами та членами постійних комітетів з питань оборони, міжнародних справ, охорони здоров’я та інших.

Під час згаданих зустрічей, окрім актуальних тем двостороннього політичного порядку денного обговорювались конкретні питання поглиблення українсько-чилійської співпраці у сферах, що становлять взаємний інтерес, насамперед у високотехнологічних галузях, а також надання парламентського сприяння реалізації проектів двосторонньої кооперації. Було домовлено про створення механізму взаємодії між групами дружби у парламентах двох країн з метою супроводження та парламентського контрою за здійсненням перспективних проектів та визначені конкретні особи в Сенаті та Палаті депутатів, які підтримуватимуть комунікацію щодо згаданих питань.

 

Зустріч з керівниками будівельних компаній COMOSA та Starhome була присвячена обговоренню перспектив співпраці вказаних компаній з вітчизняними підприємствами, зокрема у реалізації контрактів на спорудження соціального житла та інших проектів нерухомості.

 

Відбулася зустріч з представниками української громади. В ході зустрічі народні депутати України поінформували присутніх про сучасну внутрішньополітичну ситуацію в нашій державі, зусилля українського керівництва, спрямовані на реформування усіх галузей суспільно-політичного та економічного життя, а також перспективи врегулювання збройного конфлікту на сході України, пов’язаного з агресією Російської Федерації проти нашої держави. У ході інтерактивного спілкування члени української делегації відповіли на численні запитання присутніх. Було досягнуто спільної думки щодо об’єднання зусиль та потенціалу громади, зокрема Чилійсько-української інтеграційної палати IDECU, та вітчизняних органів та компаній з метою активного просування інтересів України в Чилі та реалізації спільних проектів у пріоритетних галузях. Зокрема, за пропозицією Сенатора Летельє Національного Конгресу Республіки Чилі та члени української делегації та співробітниця міжнародної обсерваторії «ALMA» А.Прус домовились про подальші контакти з метою можливого залучення українських вчених астрономів до досліджень, що проводяться на базі згаданої обсерваторії, а також викладання спеціалізованих курсів в Університеті Чилі.

 

Висновки та пропозиції:

 

Загалом, візит делегації засвідчив дружній характер українсько-чилійських відносин та можливість вирішення питань принципового характеру. Підсумовуючи роботу членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Чилі необхідно зазначити наступне:

-         - прагнення нашої держави розбудовувати з цією країною взаємовигідні відносини у сферах, що становлять взаємний інтерес, зважаючи на лідируючу роль Чилі на південноамериканському субконтиненті;

-         контакти з представниками законодавчої гілки влади підтверджують, що зовнішньополітична лінія Сантьяго, на відміну від інших країн Південної Америки, ґрунтується на неухильному дотриманні норм міжнародного права;

-         чилійська сторона зацікавилася інформацією щодо співпраці з Україною у таких сферах, як космічні дослідження літакобудування, енергетичний сектор та інших. Позитивне сприйняття викликали наміри України не лише продавати готову продукцію до Чилі, але й готовність до організації спільного виробництва на території Чилі. У цьому контексті позитивну оцінку отримала заява про новий етап розвитку аерокосмічної, авіаційної та оборонної сфер України, пов’язану з більш широкою кооперацією із західними партнерами та незалежністю у прийнятті будь-яких рішень від думки Російської Федерації;

-         парламенти двох країн, як на рівні керівників палат, так і особливо на рівні депутатських груп дружби висловили готовність надавати усе необхідне сприяння та здійснювати парламентський контроль за реалізацією перспективних проектів, для чого домовлено про створення відповідних комунікаційних каналів.

 

Пропозиції:

 

- опрацювати та узгодити з чилійською стороною можливі терміни проведення візиту міжпарламентської чилійсько-української групи дружби Палати депутатів та Сенату Національного Конгресу Республіки Чилі у 2016 році;

- звернутися до профільних міністерств та відомств провести аналіз проектів угод про видачу правопорушників, про співробітництво у галузі освіти і науки, в галузі стандартизації, сертифікації, метрології, що перебувають на розгляді української сторони, на предмет доцільності продовження роботи щодо їх укладання. У разі позитивного висновку установ прискорити опрацювання цих документів з метою їх підготовки до ратифікації та підписання. У разі зацікавленості чилійської сторони у налагодженні співпраці у конкретних сферах, запропонованих українською стороною, сприяти підготовці та узгодженню двосторонніх документів;

- звернутися до Міністерства оборони України щодо підготовки та направлення чилійській стороні проекту двосторонньої угоди про військово-технічне співробітництво, відсутність якої стримує співпрацю у цій сфері, а також унеможливлює участь українських підприємств військово-промислового комплексу у тендерах, що проводяться в Чилі з метою переоснащення збройних сил країни;

- звернутися до Міністерства економіки України з пропозицією здійснити аналіз наслідків для економіки України щодо запровадження зони вільної торгівлі з Чилі. Зважаючи на результат аналізу профільного міністерства опрацювати та представити чилійській стороні проект двосторонньої угоди про вільну торгівлю між Україною та Чилі;

- розглянути запит чилійської сторони щодо підтримки кандидатури К.Гроссмана до складу Комісії ООН з міжнародного права та поінформувати чилійську сторону щодо прийнятого рішення.

На честь делегації від імені Голови Міжпарламентської чилійсько-української групи дружби Палати депутатів Чилійської Республіки К.Абель Харпи Вевара було влаштовано офіційний обід.

Велику допомогу у здійсненні візиту українській делегації надало Посольство України в Аргентинській Республіці: Надзвичайний і Повноважний Посол України в Аргентинській Республіці та Республіці Чилі (за сумісництвом) Ю.О.Дюдін, Почесний консул України у Республіці Чилі Алекс Тієрманн та співробітник департаменту Америки Міністерства закордонних справ України О.К.Кравченко.

Надсилаємо в порядку інформування.

 

 

З повагою

 

Народний депутат України,

Керівник депутатської групи

Верховної Ради України

з міжпарламентських зв’язків з

Республікою Чилі                                                               А.ГЕРАСИМОВ

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30