Звіт про роботу

депутатської групи Верховної Ради України

з міжпарламентських зв'язків з Італійською Республікою

за 2015 рік

 

Відповідно до п. 4.6 Положення "Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами" звіти про діяльність груп надсилаються їх керівниками до профільного Комітету не менше ніж один раз на рік та в обов'язковому порядку публікуються на сайті профільного Комітету.

 

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Італійською Республікою була затверджена Розпорядженням Голови Верховної Ради України №307 від 27.02.2015 р. в складі 38 народних депутатів (станом на січень 2016 р. – 49 депутатів). Співголовами  групи обрано Алєксєєва Сергія Олеговича та Корчинську Оксану Анатоліївну, заступниками співголови групи – Батенко Тараса Івановича та Романюка Віктора Миколайовича, секретарем групи – Кошелєву Альону Володимирівну.

 Наша група проводила робочі засідання 21.04.2015 р. (протокол №1), 21.05.2015 р. (протокол №2), де були визначені основні пріоритети діяльності групи по створенню сприятливих умов для поглиблення двосторонніх контактів.

 

Основна хронологія діяльності групи дружби за 2015 рік є наступною:

 

11.02.2015 р.  відбулося підписання Угоди про культурне співробітництво між Італійською Республікою (Надзвичайним та Повноважним Послом Італійської Республіки Україні)  та Україною (в особі КМДА). Підписання такої угоди було одним з пріоритетів роботи групи дружби.

Метою підписання Угоди є, перш за все, розвиток і поглиблення співпраці в галузі культури між Києвом та Італійською Республікою, в тому числі містами-побратимами Флоренцією та Римом, обмін позитивним досвідом культурного співробітництва та підтримка й розвиток стратегічних ініціатив міста Києва.

Сторони домовилися сприяти розвитку співпраці та проведенню заходів у галузі культури у вигляді спільних проектів, що мають міжнародне значення.

 

18.03.2015 р. - співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Італією Сергій Алєксєєв та Оксана Корчинська звернулися з листом до голови Комітету у закордонних справах Палати депутатів Італійської Республіки Фабріціо Чікітто, де зазначили про необхідність створення відповідної групи дружби в Парламенті Італії для подальшої співпраці.

 

26.03.2015 р. - відбулася робоча зустріч співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Сергія Алєксєєва з Послом Італії в Україні Фабріціо Романо. Під час зустрічі сторони домовилися про проведення спільних зустрічей з Комітетом бізнесу при посольстві Італії в Україні.

 

10.04.2015 р. - Розпорядженням Голови Верховної Ради передбачено можливість здійснення п’яти візитів депутатських груп до зарубіжних країн. Комітет у закордонних справах визначив візит до Італії у 2015 році як пріоритетний та такий, що сприятиме розвитку міжнародного співробітництва.

 

14.04.2015 р. - відбулася зустріч депутатів фракції «Блок Петра Порошенка» Сергія Алєксєєва, Ольги Бєлькової та Тараса Кутового з представниками Консультаційного Комітету італійських підприємців при Посольстві Італії, за участі мера Києва Віталія Кличка та Надзвичайного і Повноважного Посла Італії в Україні Фабріціо Романо. Серед найбільш проблемних питань, що хвилюють іноземних інвесторів, названо нестабільність податкового законодавства, відсутність відповідальності за порушення прав інвесторів та питання компенсації інвесторам збитків, яке на сьогоднішній день не врегульоване, та недосконалість судової системи.

 

21.04.2015 р. - відбулося перше засідання депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою за участі Посла Італії в Україні Фабріціо Романо, Першого Секретаря Посольства Італії в Україні Маттео Крістофаро, Першого Секретаря Посольства Італії в Україні Андреа Домініконі, Другого Секретаря Посольства Італії в Україні Лука Трабальца.

Депутати обговорили програму візиту до Парламенту Італії. В контексті запланованого візиту депутати визначили важливість висвітлення української позиції в інформаційному просторі Італії, звернули увагу на важливість співпраці країн у сферах залучення інвестицій, туризму та культури.

 

21.05.2015 р. - відбулося засідання депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою за участі Глави Комітету у закордонних справах Ганни Гопко та представників першого європейського департаменту МЗС України.

Члени групи дружби обговорили питання майбутнього візиту до Італії та проведення ряду офіційних зустрічей. Також, підняли питання шляхів донесення української позиції стосовно російської агресії на Сході та в Криму і засобів подолання впливу російської пропаганди на формування суспільної думки в Італії щодо подій в Україні, який є дуже високим. А також, налагодження системної роботи у відношенні висвітлення української позиції українським посольством в Італії та першим європейським департаментом МЗС України.

Сергій Алєксєєв запропонував перенести візит групи дружби до Італії на осінь 2015 року, відразу після  візиту Голови Італійського парламенту Лаури Болдіні, що пов’язано зі складною підготовкою поїздки.

Було запропоновано план заходів по приїзду до Італії: організація фотовиставки «Жінки: війна і мир» та «Донбас: війна і мир», презентація брошури, яка детально демонструє беззаконня Росії по відношенню до України та зустріч з українською діаспорою. Також, планувалося проведення масштабного мітингу «За мир та зупинення російської агресії на Сході України та у Криму» за підтримки української діаспори.

 

21-22.07.2015 р. - відбувся робочий візит до м.Рим народних депутатів України – співголови Депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою С.О.Алєксєєва та заступника співголови цієї групи В.М.Романюка.

У рамках візиту народні депутати України провели низку зустрічей в Палаті Депутатів, Сенаті та Мінюсті Італії, зокрема з:

- секретарем Постійного комітету зовнішньої політики та зовнішніх відносин ЄС, членом Комітету у закордонних справах Палати депутатів Елеонорою Чімбро;

- членом Комітету з питань юстиції Сенату Луісом Альберто Ореллана;

- членом Комітету у закордонних справах Палати депутатів Паоло Аллі (неформальний координатор італійської частини депутатської групи з міжпарламентських зв’язків між Україною та Італією);

- главою італійської делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, секретарем Постійного комітету з прав людини Парламенту Італії Мікєлє Ніколєтті;

- членом Комітету у закордонних справах Сенату Франческо Вердуччі (доповідач в Сенаті Італії по проекту закону про ратифікацію Угоди про асоціацію);

- заступником голови Постійного комітету з прав людини, членом Комісії у закордонних справах Палати депутатів Емануелє Скальюзі (опозиційна партія «Рух 5 зірок»);

- Держескретарем Міністерства юстиції Італії Козімо Феррі.

- активом української громади Італії та представниками політологічних кіл Італії.

У ході зустрічей народні депутати України ознайомили співрозмовників з ініціативою українських парламентарів щодо створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою. Сторони обговорили перспективи посилення міжпарламентського співробітництва між Україною та Італією, зокрема у контексті імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС та координації діяльності як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних форумів. Італійських законотворців було також ознайомлено із розвитком ситуації на Донбасі за наслідками російської агресії, дотриманням українською стороною Мінських угод, чисельними порушеннями проросійськими бойовиками та російськими військовими досягнутих домовленостей щодо режиму припинення вогню.

Обговорюючи процедурні питання та перспективи ратифікації Сенатом Італії Угоди про асоціацію, народні депутати України висловили сподівання на позитивний розгляд Сенатом цього питання вже у вересні 2015 р.

Окрему увагу сторони приділили обговоренню конституційної реформи в Україні. У цьому контексті С.Алєксєєв поінформував співрозмовників про нещодавнє ухвалення у 1-му читанні законопроекту по внесення змін до Конституції України, а також прийняття Закону України „Про внесення «Про місцеві вибори» та ряду інших законотворчих ініціатив у контексті виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

Основні результати та висновки робочого візиту:

-       представники італійських парламентських кіл підтвердили позицію уряду Італії щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України у контексті агресії РФ проти нашої країни, а також висловили готовність надавати необхідне сприяння процесу впровадження конституційної та інших реформ в України;

-       узгоджено алгоритм подальшої взаємодії та розвитку співробітництва між парламентами України та Італії, зокрема досягнуто домовленості про організацію восени ц.р. візиту групи народних депутатів України для проведення заходів у рамках „Дня України в Парламенті Італії”;

-       підтверджено налаштованість депутатів від Демократичної партії і надалі здійснювати політичний пресинг на РФ в міжнародних парламентських структурах з метою звільнення Надії Савченко;

-       підтверджено готовність розгляду Сенатом Італії питання Угоди про асоціацію Україна-ЄС у першій половині осені 2015 р.

 

31.07.2015 р. - депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою відреагувала на заяву італійських парламентарів відвідати тимчасово окупований та анексований півострів Крим. Відповідну заяву від групи було адресовано голові фракції «Рух 5 зірок» Палати депутатів Парламенту Італії.

Депутати наголосили, що Автономна Республіка Крим є невід’ємною частиною території України, анексованою Російською Федерацією із застосуванням військових підрозділів та з порушенням основоположних принципів міжнародного права, дво- та багатосторонніх угод. Міжнародне співтовариство, поважаючи територіальну цілісність України, як на Донбасі, так і в Криму, сприяє зусиллям, спрямованим на мирну реінтеграцію тимчасово окупованих районів у конституційний і правовий порядок України.

Зважаючи на виявлений італійськими депутатами інтерес до існуючих проблем тимчасово окупованої та анексованої Російською Федерацією території Криму, українські парламентарі запропонували в подальшому для розвитку дружнього двостороннього співробітництва спільно шукати шляхи їх вирішення з безумовним дотриманням норм міжнародного права. А також запросили їх відвідати Україну.

 

10.09.2015 р. - Верхня палата парламенту Італії (сенат) ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

 

23.09.2015 р. – враховуючи проросійську позицію італійських депутатів і заяви про наміри відвідати у жовтні Крим, за ініціативою  Сергія Алєксєєва, засновник «Руху 5 зірок» Беппе Грілло та кожен із 91 депутатів фракції «Руху 5 зірок» отримав листівки з закликом почути українську позицію стосовно незаконної анексії півострова Крим.

Листівки містять інформацію, щодо стану кримськотатарського народу в умовах анексії Криму Російською Федерацією. Разом із листівками пан Грілло отримав запрошення для себе та інших депутатів «Руху 5 зірок» відвідати Київ, замість окупованого Російською Федерацією Криму.

 

29.09.2015 р. - відкриття «Італійського дому» з ініціативи Посольства України в Італії. «Завдяки асоціації «Італійській дім»  та розробленому нею веб-порталу OpenGateItaly, кожен український експортер зможе отримати об’єктивний аналіз перспектив свого продукту в Італії та рекомендації спеціалістів стосовно його просування на італійському ринку. Розпочатий проект відкриває перед українським та італійським бізнесом широкі можливості для взаємовигідної співпраці.

Дані Держстату свідчать, що Україна експортувала до Італії товарів більш ніж на 947 мільйонів доларів. І це лише перше півріччя. Очевидно, що італійський ринок може стати воротами до Європи для українських виробників. У свою чергу, кожен приклад успішної співпраці з українською стороною підвищує рівень довіри італійського інвестора до нашої країни та позитивно впливає на розвиток нашої економіки.

Створення «Італійського дому» для підтримки українських експортерів, стане новим форматом у відстоюванні інтересів вітчизняного бізнесу за кордоном.

 

01.10.2015 р. - у рамках Другого фестивалю італійського музичного бароко в Україні співголова групи Алєксєєв С.О. відвідав концерт духовної музики. Концерт пройшов у стінах Софійського собору – участь у ньому взяв ансамбль «The Kiev Baroque Consoro» під керівництвом пані Нансі Мілезіс Романо, дружини Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні.

 

10.12.2015 р. - у Києві на Володимирській гірці відбулося офіційне відкриття пам’ятника видатному італійському поету та політику Данте Аліг’єрі. Участь у заході взяли Київський міський голова Віталій Кличко, Надзвичайний та Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо та співголова групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв. Встановлення пам’ятника Данте Аліг’єрі відбулося в рамках міжурядового Україно-Італійського проекту, за яким в Італії має також з’явитися пам’ятник великому українському  Кобзареві Тарасові Шевченку.

 

Група дружби також ініціювала підписання Меморандуму про співробітництво між Верховною Радою України та Палатою депутатів Італійської Республіки. Проводилася систематична робота по узгодженню та опрацюванню його тексту співголовою групи дружби Алєксєєвим С.О., Управлінням забезпечення міжпарламентських зв'язків Апарату Верховної Ради України, Міністерством закордонних справ України. Текст Меморандуму направлено 03.12.2015 р. нотою від посольства в парламент Італії.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти 8 скликання”

15 лютого 2019 14:23
14 лютого 2019 15:21
13 лютого 2019 12:28
08 лютого 2019 11:08
07 лютого 2019 11:16
18 січня 2019 10:52
09 січня 2019 11:39
04 січня 2019 11:42
03 січня 2019 11:26
27 грудня 2018 11:30