КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 207

 

  28    серпня  2024  року

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М. (з 11 год. 28  хв), Геращенко І.В, Іонова  М.М. (з 11 год. 21  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А. (з 11 год. 12  хв), Яременко  Б.В.

 

Відсутні: Ясько  Є.О (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про приєднання України до Угоди про заснування Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (р. № 0282, Президент України).

Дмитрасевич Маркіян Орестович – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

2.                 Про лист співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Киргизькою Республікою В. Неклюдова щодо можливого здійснення візиту членів згаданої групи до Киргизької Республіки (доручення Голови ВРУ вх.№35д9/2-2024/182222 від 20.08.2024).

Біленький Ігор Євгенійович – начальник відділу Центральної Азії Четвертого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Колінко Юлія Олександрівна – перший секретар відділу Центральної Азії Четвертого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

3.                 Про запрошення делегації групи дружби "Гана-Україна" відвідати Україну з візитом у період з 16 по 21 вересня 2024 року.

Лукачук Іван Миколайович – Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Гана.

Рустамов Рустам Алірза огли – заступник Директора Департаменту - начальник відділу Близького Сходу П'ятого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

4.                 Про кадрові питання роботи секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо призначення на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Петрова А.М.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати до нього таке питання:

-                    Про здійснення міжпарламентської діяльності в умовах воєнного стану (використання дипломатичних/службових паспортів народними депутатами України), (пропозиція Першого заступника Голови Комітету Немирі Г.М.).

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування Пушкаренко А.М. та Іонова М.М. не підключились.

Пропозиція члена Комітету Геращенко І.В щодо включення до порядку денного питання про можливість представників чеченського народу  звертатися до Міжнародного кримінального суду щодо вбивств чеченців за національною ознакою не набрала достатньої кількості голосів на свою підтримку (результати голосування: «за»-5, «проти» -0, «утримався»-5).

 

 

1.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Угоди про заснування Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (р.  №  0282, Президент України).

Виступили: Мережко О.О., Дмитрасевич М.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими Комітетом змінами, а саме – після слова «гривня», додати: «, з такою заявою: «Дія цієї Угоди не поширюється на тимчасово окуповані Російською Федерацією території України до повного припинення збройної агресії Російської Федерації проти України, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного державного кордону України, повного контролю України за державним кордоном України та відновлення конституційного ладу на відповідних територіях України.».

Результати голосування:

«за» - 13;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

 

 

2.          СЛУХАЛИ: Про лист співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Киргизькою Республікою В. Неклюдова щодо можливого здійснення візиту членів згаданої групи до Киргизької Республіки (доручення Голови ВРУ вх.№35д9/2-2024/182222 від 20.08.2024).

Виступили: Мережко О.О., Біленький І.Є., Яременко Б.В., Кривошеєв І.С.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати співголові депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Киргизькою Республікою розглянути інші форми роботи, зокрема провести зустрічі в Міністерстві закордонних справ України та Службі зовнішньої розвідки України з питань розвитку українсько-киргизького міжпарламентського діалогу, налагодити комунікацію із Посольством України в Киргизькій Республіці, збільшити комунікацію із колегами з Жогорку Кенеш Киргизької Республіки, зокрема, шляхом листування та проведення зустрічей у віддаленому режимі відеоконференції з метою інформування киргизьких колег про ситуацію в Україні.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М. та  Геращенко І.В.

 

 

3.                    СЛУХАЛИ: Про запрошення делегації групи дружби "Гана-Україна" відвідати Україну з візитом у період з 16 по 21 вересня 2024 року.

Виступили: Мережко О.О., Лукачук І.М., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України направити запрошення від імені Голови ВРУ на адресу іноземних колег та дати доручення відповідним структурним підрозділам Апарату ВРУ здійснити усі необхідні заходи для підготовки зазначеного вище візиту.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М. та  Геращенко І.В.

 

 

4.              СЛУХАЛИ: Про кадрові питання роботи секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва щодо призначення на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Петрова А.М.

Виступили: Мережко О.О., Богданова В.О., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи вимоги Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», «Про державну службу», Кодексу законів про працю України та у відповідності до статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» підтримати призначення Петрова А.М. на посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0. 

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М.,  Геращенко І.В. та Іоновою М.М.

 

5.                    СЛУХАЛИ: Про здійснення міжпарламентської діяльності в умовах воєнного стану (використання дипломатичних/службових паспортів народними депутатами України).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Кривошеєв І.С.

 

Розгляд зазначеного вище питання перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                         О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                    А.ШАРАСЬКІН

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку