КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua


 

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 194

 

  3    квітня  2024  року

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М., Геращенко І.В. (з 11 год. 16  хв), Іонова М.М. (з 11 год. 10  хв), Кривошеєв  І.С., Локтіонова  Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Ясько Є.О (з 11 год. 11  хв), Яременко Б.В.

 

Відсутні: Юраш  С.А.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про співробітництво України з державами Латинської Америки та Карибського басейну.

Боровець Ірина Геннадіївна – заступниця Міністра закордонних справ України.

2. Про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до держав світу, Організації Об'єднаних Націй, Парламентської асамблеї Ради Європи та інших міжнародних організацій та їх міжпарламентських асамблей про необхідність деколонізації росії та підтримку національно-визвольної боротьби поневолених народів. (р. № 9671, Мережко Олександр Олександрович та ін.).

Квас Ілля Євгенійович – начальник Шостого територіального управління Міністерства закордонних справ України.

Кашуба Андрій Богданович – представник Служби зовнішньої розвідки України.

Поліщук Максим Вікторович – начальник відділу прав громадян України за кордоном Департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

3. Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій. (р.  № 0238, КМУ).

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України - Торговий представник України.

4. Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи справляння непрямих податків під час експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) між державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав. (р. № 0239, КМУ).

Зикова Ольга Ігорівна – заступник Міністра фінансів України.

Бенедик Марина Михайлівна – заступник директора Департаменту-начальник відділу координації міжнародних заходів Департаменту міжнародних зв'язків та організаційно-аналітичної роботи Міністерства фінансів України.

Бедаш Сергій Анатолійович – заступник директора Департаменту-начальник відділу митних формальностей та міжнародного митного співробітництва Департаменту митної політики Міністерства фінансів України.

Вільхова Леся Анатоліївна – заступник директора Департаменту-начальник Управління непрямих податків Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України.

Максименко Лариса Петрівна – заступник директора Департаменту податкової політики Міністерства фінансів України.

5. Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи формування спільного транспортного простору і взаємодії держав ― учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі транспортної політики. (р. № 0248, КМУ).

Юрченко Анна Станіславівна – заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

6. Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Сербія.

7. Про лист народних депутатів України І. Геращенко, М. Іонової, А.  Шараськін щодо проведення виїзного засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Запорізької області у період  8-9 квітня 2024 року.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету, виключивши з нього пункт 1 у зв’язку з неможливістю участі у засіданні основного доповідача (пропозиція Голови Комітету Мережка О.О.).

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0; 

На момент голосування Геращенко І.В. та Ясько Є.О. - не підключились.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про звернення Верховної Ради України до держав світу, Організації Об'єднаних Націй, Парламентської асамблеї Ради Європи та інших міжнародних організацій та їх міжпарламентських асамблей про необхідність деколонізації росії та підтримку національно-визвольної боротьби поневолених народів. (р. № 9671, Мережко Олександр Олександрович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Іонова М.М., Квас І.Є., Яременко Б.В., Кашуба А.Б., Поліщук М.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Постанови за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій Комітету у редакції, що додається.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» -0;

«утримався» -5.

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М., Кривошеєвим І.С. та Ясько Є.О.

 

 

2.               СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій. (р.  № 0238, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А., Немиря Г.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 12;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Кривошеєвим І.С.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи справляння непрямих податків під час експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) між державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав. (р.  № 0239, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М., Немиря  Г.М., Яременко Б.В., Бардіна М.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд вказаного проекту Закону у зв’язку з відсутністю основного доповідача.

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи формування спільного транспортного простору і взаємодії держав ― учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі транспортної політики. (р. № 0248, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Юрченко А.С., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про вихід з Угоди про принципи формування спільного транспортного простору і взаємодії держав ― учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі транспортної політики» за основу і в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М., Кривошеєвим І.С., Шараськіним А.А. та Ясько Є.О.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Сербія.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновану керівником групи зміну у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сербія, а саме:

-                увільнити ТАРАСОВА Олега Сергійовича, народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ", від обов’язків заступника керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сербія;

-                затвердити заступником керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сербія народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" НАТАЛУХУ Дмитра Андрійовича.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» -0;

«утримався» -0.

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М., Кривошеєвим І.С., Шараськіним А.А. та Ясько Є.О.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про лист народних депутатів України І. Геращенко, М.  Іонової, А. Шараськіна щодо проведення виїзного засідання Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Запорізької області у період 8-9 квітня 2024 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Іонова М.М.

 

Голосування не відбулося у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

Додаток: згадане, на 2 арк.

 

 

Голова Комітету                                                           О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                       А.ШАРАСЬКІН


Додаток:

Проект

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України

до держав світу, Організації Об'єднаних Націй, Парламентської

асамблеї Ради Європи та інших міжнародних організацій та їх

міжпарламентських асамблей про необхідність деколонізації росії та

підтримку національно-визвольної боротьби поневолених народів

 

Засуджуючи російську колоніальну політику та політику геноциду проти поневолених народів,

керуючись Статутом Організації Об’єднаних Націй, Декларацією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй “Про надання незалежності колоніальним державам та народам” від 14 грудня 1960 року, Конституцією України, Декларацією про державний суверенітет України,

враховуючи резолюцію Європейського Парламенту від 29 лютого 2024 року «Вбивство Олексія Навального та необхідність дій ЄС на підтримку політв'язнів та пригніченого громадянського суспільства в Росії» (2024/2579(RSP), що засуджує імперіалістичну, колоніальну політику російського режиму та політику геноциду проти поневолених народів,

беручи до уваги постанову Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України про засудження збройної агресії російської федерації проти Чеченської Республіки Ічкерія, окупації її території та злочину геноциду Чеченського народу» № 2672-IX від 18.10.2022, резолюцію Парламенту Грузії «Щодо визнання геноциду черкесів, вчиненого російською імперією» № 4701-Іс від 20.05.2011,

виходячи з права колоніальних народів на самовизначення,

враховуючи той факт, що російська федерація незважаючи на офіційну назву, не є федерацією, а є колоніальною імперією, яка продовжує практику російської імперії та тоталітарні радянські методи придушення національно-визвольних рухів поневолених народів, а також використовує терористичні організації для колонізації шляхом військового захоплення влади,

засуджуючи використання росією поневолених народів для ведення агресивної війни проти України,

Верховна Рада Україна звертається до держав світу, Організації Об'єднаних Націй, Парламентської асамблеї Ради Європи та інших міжнародних організацій та їх міжпарламентських асамблей із закликом:

1. Визнати право на самовизначення поневолених колоніальних народів на території росії.

2. Засудити злочини геноциду та колоніалізму, які росія вчиняла впродовж своєї історії і продовжує вчиняти проти поневолених колоніальних народів.

3. Сприяти деімперіалізації та деколонізації росії, що є запорукою її повернення на шлях демократичного розвитку.

4. Засудити та притягнути до відповідальності терористичну організацію «Вагнер» та інші подібні організації, які використовуються урядом росії як інструмент колоніальної політики.

5. Сприяти денуклеаризації та демілітаризації росії з метою припинення ядерного шантажу та недопущення продовження здійснення нею колоніальної політики.

6. Сприяти дерашизації росії, оскільки агресивна ідеологія рашизму є підґрунтям колоніальної експансії російської імперії та її політики геноциду проти інших народів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку