КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ
з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

вул. М. Грушевського, 5, м. Київ, 01008,  www.rada.gov.ua

ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ № 190

 

  20       02     2024_ р.

 

 

 

В режимі відеоконференції о 13:00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні:, Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко А.М. (з 13 год. 05  хв), Іонова М.М., Кривошеєв І.С., Локтіонова Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А. (з 13 год. 40  хв.), Ясько Є.О. (з 14 год. 07  хв.), Яременко Б.В.

 

Відсутні: Немиря Г.М. (відрядження), Геращенко І.В. (відрядження).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації (р.   11019, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Квас Ілля Євгенійович - начальник Шостого Управління Міністерства закордонних справ України.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко  І.В.

 

1.                 УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати пункт «Різне», в якому розглянути питання про виконання рішень засідання Комітету (Протокол №186 від 17.01.2024) щодо докорінного реформування ООН, зокрема Ради Безпеки ООН (пропозиція члена Комітету Яременка Б.В.).

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» -0;                                                                                          

На момент голосування Ясько Є.О. - не підключалась.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну та десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації (р.    11019, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Квас І.Є., Іонова М.М., Шараськін А.А., Богданова В.О., Василенко О.І.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити згаданий проект Постанови до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, прийняти його за основу і в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими Комітетом змінами та доповненнями, а саме:

-                     у текстах проектів Постанови та Звернення назву Звернення викласти в такій редакції: «Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та парламентських асамблей у зв’язку з десятою річницею Революції гідності, десятою річницею протистояння Українського народу збройній агресії російської федерації та другою річницею повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну»;

-                     у тексті проекту Звернення:

-        перед абзацом першим вставити такі абзаци: 

«Підтверджуючи незворотність європейського та євроатлантичного курсу України,

підтверджуючи відданість демократичним цінностям та ідеалам Революції Гідності, які об’єднали українське суспільство десять років тому,

вшановуючи подвиг Героїв Небесної Сотні,»;

-                     в абзаці першому після слова «російську» додати слово «збройну»;

-                     абзац шостий викласти у такій редакції: «наголошуючи на тому, що російська федерація, не змінюючи своєї мети щодо повного знищення Української державності та підготовки до збройної агресії проти інших держав Європи, не полишає спроб окупувати інші території України, про що свідчать дії та заяви військово-політичного керівництва російської федерації, переведення російської економіки на воєнні рейки, прихована мобілізація та зухвала демонстрація відсутності прагнення до припинення війни, відновлення територіальної цілісності України, встановлення всеохоплюючого, справедливого і сталого миру та поваги до Статуту ООН і міжнародного права,»;

-                     абзац двадцять перший видалити;

-                     в абзаці двадцять другому після слів «Володимира Зеленського» додати слова «(Української формули миру)»;

-                     абзац двадцять третій викласти у такій редакції: «Верховна Рада України від імені Українського народу висловлює вдячність народам, парламентам та урядам держав, які надають Україні військову, політичну, економічну, гуманітарну підтримку, і закликає уряди та парламенти іноземних держав, міжнародні організації та парламентські асамблеї:»:

-                     в абзаці двадцять четвертому після слів «Володимира Зеленського» додати слова: «(Української формули миру) та в установчому Глобальному Саміті миру;»;

-                     абзац двадцять п’ятий викласти у такій редакції: «2) консолідувати зусилля усіх партнерів України для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони України у визначених зразках озброєння і військової техніки, зокрема сучасних танків, броньованої техніки, літаків, ракет дальнього та іншого радіусів дії, засобів радіоелектронної боротьби, засобів протиповітряної та протиракетної оборони, артилерії та боєприпасів усіх калібрів, що забезпечить відсіч збройній агресії російської федерації, наблизить перемогу Української держави в оборонній війні проти держави-агресора;»;

-                     після абзацу двадцять сьомого вставити абзац такого змісту: «5) визнати російську федерацію державою-терористом та вжити дієвих заходів для її всебічної міжнародної ізоляції шляхом припинення всіх видів співробітництва з нею та замороження контактів з її представниками на всіх рівнях;», а пункти 5-15 вважати пунктами 6-16 відповідно.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» -0;

«утримався» -0;

На момент голосування втрачено зв’язок з Пушкаренком А.М., Шараськіним А.А. та Юрашем  С.А.

 

 

Різне.

1.                 СЛУХАЛИ: Про виконання рішень засідання Комітету (Протокол №186 від 17.01.2024) щодо докорінного реформування ООН, зокрема Ради Безпеки ООН.

Виступили: Яременко Б.В., Нестеренко Л.О.

 

Інформацію щодо виконання рішень засідання Комітету (Протокол №186 від 17.01.2024) щодо докорінного реформування ООН, зокрема Ради Безпеки ООН заслухано.

 

 

Голова Комітету                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                А.ШАРАСЬКІН

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку