Протокол №186

від 17.01.2024

 

 

 

 

 

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Кривошеєв І.С., Локтіонова Н.В., Руденко О.С., Шараськін А.А.,  Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Немиря Г.М. (відрядження).

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.                 Стратегія України щодо докорінного реформування ООН, зокрема Ради Безпеки ООН.

Жмеренецький Олексій Сергійович – народний депутат України, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики;

Скуратовський Валентин Михайлович – директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України;

Єльченко Володимир Юрійович – Надзвичайний і Повноважний Посол України, експерт.

2. Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій (р. № 0238, КМУ).

Кіндратів Віталій Зіновійович - заступник Міністра економіки України.

3.                 Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи справляння непрямих податків під час експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) між державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав (р. № 0239, КМУ).

Савицький Едуард Едуардович – заступник директора Департаменту - начальник відділу співробітництва з МВФ Департаменту міжнародних зв'язків та організаційно-аналітичної роботи Міністерства фінансів України.

4. Про проект Орієнтовного плану роботи Комітету  з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва  та  Пропозиції до проекту порядку денного   одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий - липень 2024).

5. Про проект Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2024 рік.

Лубківський Маркіян Романович – заступник Керівника Апарату ВРУ – Керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків.

6. Щодо пропозицій Комітету стосовно кандидатур до складу постійних делегацій Верховної Ради України у  ПА ОБСЄ, ПАЧЕС, ПА НАТО, ПА ГУАМ, ПВ ЦЄІ, ПА ЄВРОНЕСТ, МАП, ПАФ, МПА АСЕАН (лист Голови Верховної Ради України Р. Стефанчука).

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

 

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утрималися» - 0.

втрачено зв’язок на момент голосування -3.

 

1.                 СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України про стратегію України щодо докорінного реформування ООН, зокрема Ради Безпеки ООН.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Пушкаренко А.М., Копиленко  О.Л., Геращенко І.В., Жмеренецький О.С., Єльченко В.Ю.

 

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1) інформацію взяти до відома;

2) підготували лист до Міністерства закордонних справ України, в якому наголосити на недостатності системності вжитих заходів з реалізації політики України в рамках ООН, зокрема в Комітеті з перевірки повноважень Генеральної асамблеї ООН, Раді ООН з прав людини та Комітеті проти тортур ООН, важливості використання механізмів парламентської дипломатії з метою дискредитації статусу рф як держави-члена ООН, її усунення від роботи в Організації та роботи з просування позиції України щодо реформування ООН, а також звернути увагу на важливість представництва Міністерства у закордонних справах на засіданнях Комітету на рівні заступників міністра.

3) направити звернення від Комітету до профільних комітетів у закордонних справах парламентів держав-членів ООН з викладенням позиції України стосовно реформування ООН та статусу держави-агресора в ООН.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.                 СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій (р. № 0238, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Кіндратів В.З.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд проекту Закону України «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про сприяння та взаємний захист інвестицій» (реєстр.№ 0238 від 18.12.2023) та звернутися до Міністерства економіки України з проханням надати інформацію щодо обсягів наявних приватних та державних інвестицій як на території України, так і на території Республіки Білорусь, а також вірогідних ризиків для таких інвестицій у разі застосування статті 62 Віденської конвенції, а не статті 12 Угоди.

Результати голосування: одноголосно.

 

3.                  СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про принципи справляння непрямих податків під час експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) між державами — учасницями Співдружності Незалежних Держав (р.  №  0239, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Савицький Е.Е.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд проекту Закону України «Про вихід з Угоди про принципи справляння непрямих податків під час експорту та імпорту товарів (робіт, послуг) між державами - учасницями Співдружності Незалежних Держав» (реєстр.№ 0239 від 20.12.2023) та звернутися до Міністерства фінансів України з проханням надати інформацію щодо впливу виходу з Угоди на вітчизняних експортерів та імпортерів продукції у взаємовідносинах із іншими країнами-учасницями Угоди, такими як Азербайджан, Вірменія, Грузія, Киргизія, Молдова та Таджикистан, у поточному періоді та у перспективі, у контексті відсутності відповідної двосторонньої договірно-правової бази у цій сфері.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.                 СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до порядку денного  одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1) затвердити Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до проекту порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий - липень 2024) з урахуванням висловлених пропозицій;

2) відповідно до частини першої ст.22, частини другої, четвертої ст.95  Регламенту ВРУ рекомендувати ВРУ не включати до проекту порядку денного одинадцятої сесії ВРУ дев’ятого скликання проект постанови ВРУ №10067, як такої, що втратила актуальність.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 2.

втрачено зв’язок на момент голосування - 3.

 

 

5.                 СЛУХАЛИ: Про проект Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2024 рік.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Іонова М.М., Лубківський М.Р.

УХВАЛИЛИ:

1)           затвердити Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2024 рік;

2)           рекомендувати надавати пріоритетного значення фінансуванню відряджень постійних делегацій Верховної Ради України та профільних комітетів – Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу;

3)           рекомендувати в рамках запланованих візитів Голови Верховної Ради України за кордон у 2024 році передбачити візити не тільки до держав-членів Євросоюзу та НАТО, а й до інших держав світу.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

втрачено зв’язок на момент голосування - 3.

 

 

6.                 СЛУХАЛИ: Щодо пропозицій Комітету стосовно кандидатур до складу постійних делегацій Верховної Ради України у  ПА ОБСЄ, ПАЧЕС, ПА НАТО, ПА ГУАМ, ПВ ЦЄІ, ПА ЄВРОНЕСТ, МАП, ПАФ, МПА АСЕАН (лист Голови Верховної Ради України Р. Стефанчука).

Питання не розглядалося, у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку