Протокол№179

від 08.11.2023

 

 

 

В режимі відеоконференції о 9:30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Копиленко О.Л, Геращенко І.В, Іонова М.М., Кривошеєв  І.С., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А., Яременко  Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Немиря Г.М.(відрядження), Пушкаренко  А.М.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

 

1              Про політику України щодо держав, які підтримують російську агресію проти України.

Перебийніс Євген Петрович – заступник Міністра закордонних справ України.

Кононенко Андрій Валерійович – директор Департаменту Служби зовнішньої розвідки України.

Хара Олександр Іванович- експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень», позаштатний радник Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

2.            Про проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії. (р. № 0214, ПУ).

Нечитайло Олександр Вячеславович – директор Четвертого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

Сідловська Людмила Євгенівна – заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та представництва - начальник Управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва.

 

3.            Про проведення зустрічі з членами Ради зовнішньої політики Фолькетингу (Парламенту) Королівства Данія та спільного виїзного засідання з Комітетом з питань правоохоронної діяльності 30 листопада 2023 року у м. Миколаєві.

4.            Про організацію візиту до Великобританії.

5.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Князівством Ліхтенштейн.

6.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Чорногорією.

7.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

 

 

1.            СЛУХАЛИ: Про політику України щодо держав, які підтримують російську агресію проти України.

Виступили: Мережко О.О., Перебийніс Є.П., Яременко Б.В., Хара О.І., Ясько Є.О., Кривошеєв І.С., Іонова М.М. Кононенко А.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України Є. Перебийніса та директора Департаменту Служби зовнішньої розвідки України А. Кононенка про політику України щодо держав, які підтримують російську агресію проти України взяти до відома.

 

 

2.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії (р. № 0214, ПУ).

Зважаючи на той факт, що відповідно до положень Третього протоколу про внесення змін до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії однією із Високих Договірних Сторін є російська федерація та з метою захисту національних інтересів, члени Комітету підтримали необхідність повернення до розгляду вказаного законопроекту та висловлення заяв до Договору.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Василенко О.І., Яременко  Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) повернутися до розгляду питання про проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії. (р. № 0214, Президент України);

Результати голосування:

«за» -9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

не голосували - 2.

 

2) рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та із пропозиціями Комітету, а саме:

частину першу законопроекту після слів «(додаються)» викласти у наступній редакції «(далі - Договір), який набирає чинності для України з дати здачі депозитарію на зберігання документа про приєднання України до Договору, із такими заявами:

1. Положення Договору тлумачяться відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй і приєднання України не впливатиме на права та зобов'язання України, які виникають відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй, а також до інших двосторонніх або багатосторонніх угод, учасницею яких є Україна.

2. Договір застосовується лише у відносинах України з державами Південно-Східної Азії.

3. Положення статті 10 Договору не можуть обмежувати дії України, які вона вважає необхідними для усунення загроз її політичній та економічній стабільності, суверенітету або територіальній цілісності.

4. Дія цього Договору не поширюється на тимчасово окуповані внаслідок широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації території України до повного припинення збройної агресії Російської Федерації проти України, відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного державного кордону, повного контролю України за державним кордоном України та відновлення конституційного ладу на відповідних територіях України.».

Результати голосування: одноголосно.

«за» -10;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

не голосував - 1.

 

 

3.            СЛУХАЛИ: Про проведення зустрічі з членами Ради зовнішньої політики Фолькетингу (Парламенту) Королівства Данія та спільного виїзного засідання з Комітетом з питань правоохоронної діяльності 30 листопада 2023 року у м. Миколаєві.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В., Кривошеєв  І.С. , Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проведення зустрічі з членами Ради зовнішньої політики Фолькетингу (Парламенту) Королівства Данія та спільної робочої зустрічі  з Комітетом з питань правоохоронної діяльності 30 листопада 2023 року у м. Миколаєві з метою обговорення питання розслідування воєнних злочинів в Миколаївській області та взаємодії з Міжнародним кримінальним судом.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.            СЛУХАЛИ: Про організацію та проведення візиту до Великобританії.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) направити листа до МЗС України з проханням дати доручення Посольству України в Сполученому Королівстві опрацювати з британською стороною можливість двох альтернативних термінів візиту у грудні 2023 року або у лютому 2024 року та офіційне запрошення від Парламенту для делегації Комітету, зазначаючи при цьому про неможливість здійснення візиту у період з 20-22 листопада 2023 року зважаючи на графік роботи Верховної Ради України.

2) направити листа керівництву депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з державами-членами Європейського Союзу, НАТО та учасницями Великої сімки щодо посилення міжпарламентської взаємодії та обговорення питання проведення зустрічей в режимі відеоконференцій з метою обговорення питання візитів до України делегацій депутатських груп дружби з Україною, профільних комітетів у закордонних справах та з безпекових питань парламентів згаданих вище держав протягом листопада-грудня 2023 року та першого півріччя 2024 року, та повідомити Комітет про результати, по можливості, до 8 грудня 2023 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

5.             СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Князівством Ліхтенштейн.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити запропоновану зміну у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн, а саме:

-           увільнити від обов’язків заступника керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" НЕКЛЮДОВА Владлена Михайловича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Чорногорією.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити запропоновані зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією, а саме:

-                у назві Розпорядження Голови Верховної Ради України №  12 від 21 січня 2020 року «Про затвердження складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Чорногорія» та далі по тексту слова «Республікою Чорногорія» замінити словом «Чорногорією»;

-                увільнити ШИНКАРЕНКА Івана Анатолійовича, народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" від обов’язків заступника співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією;

-                затвердити заступником співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією народного депутата України, позафракційного ІВАНІСОВА Романа Валерійовича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Швейцарською Конфедерацією.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити запропоновані зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією, а саме:

-                увільнити ВОРОНОВА Володимира Анатолійовича, народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" від обов’язків співголови групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією;

-                затвердити співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Швейцарською Конфедерацією народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" КРАСОВА Олексія Ігоровича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                    О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку