Протокол№178

від 26.10.2023

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л, Пушкаренко  А.М., Іонова М.М., Кривошеєв  І.С., Шараськін А.А., Юраш  С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Геращенко І.В, Руденко О.С.(відрядження).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

 

1              Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях Організації економічного співробітництва та розвитку (р. № 0227, КМУ).

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Банчук Олександр Анатолійович  – заступник Міністра юстиції України.

Сідловська Людмила Євгенівна – заступник директора департаменту міжнародного співробітництва та представництва - начальник Управління правової експертизи міжнародних договорів та міжнародного співробітництва.

2.            Про надання кандидатури до складу Ради з міжнародної торгівлі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

3.            Про створення постійних делегацій Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Франкофонії та у Міжпарламентській Асамблеї Православ’я.

4.            Про внесення змін до Положення "Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами".

Ясько Єлизавета Олексіївна – голова підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин.

5.            Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Киргизькою Республікою.

Юраш Святослав Андрійович –голова підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном.

6.             Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Коста-Рика.

Юраш Святослав Андрійович – Голова підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном.

7.             Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Королівством Камбоджа.

Пушкаренко Арсеній Михайлович – заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

8.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Угорщиною.

9.            Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Північна Македонія.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Василенко О.І., Нестеренко  Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

 

 

1.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях Організації економічного співробітництва та розвитку (р. № 0227, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Баньков О.С., Яременко Б.В., Василенко О.І., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М.

 

Під час обговорення зазначеного питання членами Комітету було висловлено низку зауважень як до тексту законопроекту так і щодо доцільності ратифікації самого міжнародного договору.

Так, відповідно до статті 24 Віденської конвенції про право міжнародних договорів та статті 14 Закону України «Про міжнародні договори України» міжнародний договір набирає чинності в порядку і в дату, передбачені в самому договорі, або в інший узгоджений сторонами спосіб.

Запропонованою Угодою передбачено, що вона набуде чинності з дати надання позитивної відповіді Урядом України.

28 лютого 2023 року Урядом України була надана позитивна відповідь, в якій Уряд України підтвердив свою згоду на усі умови цієї Угоди, в тому числі також підтвердив порядок і дату набрання чинності цією Угодою. Отже, зазначена Угода згідно з її умовами набрала чинності ще 28 лютого 2023 року.

Однак, відповідно до пояснювальної записки до цього проекту Закону, метою його прийняття є виконання внутрішньодержавної процедури, необхідної для набрання чинності Угодою. З огляду на зазначене члени Комітету констатували відсутність самого предмету правого регулювання законопроекту.

Крім того, члени Комітету звернули увагу на порушення Регламенту Верховної Ради України, відповідно до частини третьої статті 200 якого у законопроекті про надання згоди на обов'язковість міжнародного договору України повинен бути зазначений порядок та умови набрання чинності міжнародним договором на території України відповідно до положень цього міжнародного договору та Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Відповідне положення в цьому законопроекті відсутнє.

Також зазначалося, що відповідно до пояснювальної записки реалізація проекту Закону та виконання положень Угоди не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів. Однак у ній зазначається, що існує можливість фінансування оплати членських внесків за рахунок міжнародної технічної допомоги.

Разом з цим, відповідно до Додатку до Переглянутої резолюції Ради щодо партнерств в органах ОЕСР, положення якого згадуються у тексті Угоди, з учасників стягується щорічний внесок.

Частина друга статті 194 Регламенту Верховної Ради України вимагає щоб до законопроектів про надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів України мають додаватися також фінансово-економічні розрахунки і прогнози можливих наслідків надання згоди на обов'язковість відповідних міжнародних договорів.

Жодні фінансово-економічні розрахунки і прогнози можливих наслідків до законопроекту не надані.

Відповідно до частини першої, пунктів 2, 3 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, зокрема, підставою для повернення законопроекту, проекту іншого акта без його включення до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні є відсутність фінансово-економічного обґрунтування законопроекту, проекту іншого акта, якщо головний комітет не вважають за можливе розглядати його без такого обґрунтування, а також якщо законопроект оформлений без дотримання вимог Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ: Відповідно до частини першої статті 94 Регламенту Верховної Ради України, рекомендувати Голові Верховної Ради України повернути проект Закону України «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях Організації економічного співробітництва та розвитку» (реєстр.№ 0227 від 20.09.2023) суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» -9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

не голосував - 1.

 

 

2.            СЛУХАЛИ: Про надання кандидатури до складу Ради з міжнародної торгівлі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.

Виступили: Мережко О.О., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати кандидатуру від Комітету до складу Ради з міжнародної торгівлі Першого заступника Голови Комітету, голову підкомітету з питань глобальних ризиків та викликів Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Немирі Григорія Михайловича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3.            СЛУХАЛИ: Про створення постійних делегацій Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Франкофонії та у Міжпарламентській Асамблеї Православ’я.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Немиря Г.М.

 

3.1.     СЛУХАЛИ: Про звернення депутатських груп "Відновлення України", "Платформа за життя та мир", «Партія «За майбутнє» щодо включення їх представників до складу Постійних делегацій Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Франкофонії та у Міжпарламентській Асамблеї Православ’я.

 

УХВАЛИЛИ: Пропозиція Голови Комітету щодо повернення до розгляду питання стосовно формування вказаних делегацій Верховної Ради України з метою включення до них представників депутатських груп у Верховній Раді України не набрала достатньої кількості голосів («за»- 1, «проти»-1, «утрималось»-9).

 

 

3.2.     СЛУХАЛИ: Про затвердження складу постійних делегацій Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Франкофонії та у Міжпарламентській Асамблеї Православ’я.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити персональний склад постійних делегацій Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї Франкофонії, а саме:

 

НАТАЛУХА

Дмитро Андрійович

Член фракції політичної партії "СЛУГА НАРОДУ"

 

ГОНЧАРЕНКО

Олексій Олексійович

Член фракції політичної партії "Європейська солідарність"

 

КАБАЧЕНКО

Володимир Вікторович

Член фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України

 

ВАСИЛЕНКО

Леся Володимирівна

 

Член фракції Політичної Партії "ГОЛОС"

 

 

 

та в Міжпарламентській Асамблеї Православ’я, а саме:

 

ПАВЛЕНКО

Ростислав Миколайович

Член фракції політичної партії "Європейська солідарність"

 

ДУБІЛЬ

Валерій Олександрович

Член фракції політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" у Верховній Раді України дев'ятого скликання

 

ШАРАСЬКІН

Андрій Андрійович

 

Член фракції Політичної Партії "ГОЛОС"

 

 

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

 

4.                  СЛУХАЛИ: Про внесення змін до Положення "Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами".

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати зміни до Розділу 3, пункту 3.3. Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами та викласти його у такій редакції:

-              «3.3. Народний депутат України може входити до складу не більше десяти груп та бути керівником або співголовою не більше чотирьох груп».

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утримався» - 2;

не голосували - 2.

 

 

5.            Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Киргизькою Республікою.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Киргизькою Республікою і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» -8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

не голосували -3.

 

6.            Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Коста-Рика.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А.

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Коста-Рика і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» -8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

не голосували - 3.

 

7.            СЛУХАЛИ: Про формування депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Королівством Камбоджа.

Виступили: Мережко О.О., Пушкаренко А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Камбоджа і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

не голосували - 4.

8.            СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Угорщиною.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити запропоновані зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною, а саме:

-                увільнити ШУФРИЧА Нестора Івановича, народного депутата України, члена депутатської групи "Платформа за життя та мир" з посади співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною;

-                затвердити співголовою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ГРИШИНУ Юлію Миколаївну.

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

не голосували - 4.

 

 

9.            СЛУХАЛИ: Про внесення змін до керівного складу депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Північна Македонія.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити запропоновану зміну у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Північна Македонія, а саме:

-                увільнити із співголови депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Північна Македонія народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" ГОРЕНЮКА Олександра Олександровича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                    О.МЕРЕЖКО

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку