Протокол №169

від 15.08.2023

 

 

 

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М., Геращенко І.В, Іонова М.М., Кривошеєв  І.С., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

 

1.            Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи (р. № 0209, КМУ).

Паламар Людмила Олександрівна – Директор департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

2.            Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Ісламської Республіки Іран про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і на майно (р.  №  0215, КМУ).

Паламар Людмила Олександрівна – Директор департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

3.            Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав, та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав (р. № 0211, КМУ).

Пророк Ганна Василівна – заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції.

Андріїшина Олена Миколаївна – державний експерт експертної групи з питань аналітики міжнародного досвіду соціальних питань Директорату стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції Міністерства соціальної політики України.

4.            Про проект Закону про вихід з деяких міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав (р. № 0212, КМУ).

Драп'ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України.

5.       Про проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії (р. № 0214, ПУ).

Нечитайло Олександр Вячеславович – директор Четвертого територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

6.Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення та Протоколу про застосування Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення (р. № 0216, КМУ).

Юрченко Анна Станіславівна – заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

7. Про затвердження Орієнтовного Плану роботи комітету на період десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та Пропозицій Комітету до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

8. Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Державою Лівія.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету, включивши до нього такі питання:

 

-          про проект Заяви про засудження діяльності Корпусу вартових Ісламської революції і визначення його статусу як терористичної організації ((р. №9353, внесений народним депутатом України Мережко Олександром Олександровичем та ін.), пропозиція першого заступника Голови Комітету Немирі  Г.М., результати голосування: 7- «за», 4 - «утрималось»);

-          про необхідність денонсації міжнародних договорів з російською федерацією, республікою білорусь та країнами СНД найближчим часом

(пропозиція члена Комітету Геращенко І.В.,  результати голосування: 11 – «за», 2 –«не голосували»).

 

1.                 СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи (р. № 0209, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Паламар Л.О., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Сирійської Арабської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Ісламської Республіки Іран про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і на майно (р.  №  0215, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Паламар Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Ісламської Республіки Іран про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доход і на майно» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосували» -2.

 

 

3.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав, та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав (р. № 0211, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Пророк Г.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав, та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін і доповнень до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про трудову діяльність та соціальний захист громадян України та Республіки Білорусь, які працюють за межами своїх держав» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» -10;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосували» -3.

 

4.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з деяких міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав (р. № 0212, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Драп’ятий Б.Є., Нестеренко Л.О., Василенко  О.І., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про вихід з деяких міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» -12;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

5.       СЛУХАЛИ: Про проект Закону про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії(р. № 0214, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Нечитайло О.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» -12;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

 

6.       СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення та Протоколу про застосування Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення (р. № 0216, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Юрченко А.С.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення та Протоколу про застосування Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про міжнародне автомобільне сполучення» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» -11;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосували» -2.

 

 

7.            СЛУХАЛИ: Про затвердження Орієнтовного Плану роботи комітету на період десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання та Пропозицій Комітету до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) затвердити Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до проекту порядку денного десятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (вересень - грудень 2023) з урахуванням висловлених пропозицій;

2) відповідно до частини першої ст.22, частини другої, четвертої ст.95  Регламенту ВРУ рекомендувати ВРУ не включати до проекту порядку денного десятої сесії ВРУ дев’ятого скликання проекти постанов ВРУ №№ 7107, 7519, 7104, 7551, 2510, 5140 і 8338, як такі, що втратили актуальність.

 

 

8.            СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Державою Лівія.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Обрати координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Державою Лівія голову підкомітету Комітету С. Юраша.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9.            СЛУХАЛИ: Про проект Заяви про засудження діяльності Корпусу вартових Ісламської революції і визначення його статусу як терористичної організації (р. № 9353, внесений народним депутатом України Мережко Олександром Олександровичем та ін.).

Виступили: Немиря Г.М., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття запропонованого проекту Постанови за основу і в цілому.

2) направити висновок Комітету про розгляд зазначеного законопроекту до

Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Результати голосування:

«за» -12;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

10.   СЛУХАЛИ: Про необхідність денонсації міжнародних договорів з російською федерацією, республікою білорусь та країнами СНД найближчим часом.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Направити листа на адресу Кабінету Міністрів України з метою отримання вичерпного переліку міжнародних договорів з російською федерацією, республікою білорусь та у рамках Співдружності Незалежних Держав, припинення чи зупинення дії яких потребує ухвалення Верховною Радою України відповідних рішень та максимально прискорити внесення відповідних законопроектів з метою їх розгляду на найближчих засіданнях Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосували» -6.

 

 

Голова Комітету                                                                   О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку