Протокол №168

від 01.08.2023

 


 

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М., Геращенко І.В, Іонова М.М., Кривошеєв  І.С., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

 

1.            Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді (р. № 0213, КМУ).

Чесноков Андрій Володимирович- заступник Міністра з питань європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

2.            Про проект Постанови Верховної Ради України про Звернення Верховної Ради України до парламентів та уряді іноземних держав, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей щодо намірів російської федерації провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Квас Ілля Євгенійович – начальник Шостого Управління Міністерства закордонних справ України.

Калита Кирило Валерійович- заступник начальника Шостого територіального управління Міністерства закордонних справ України.

Іваньков Ігор Олексійович - представник Служби зовнішньої розвідки України.

Решмеділов Микита Сергійович - представник Служби зовнішньої розвідки України.

3.            Про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Грецькою Республікою.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету, включивши до нього такі питання:

 

-          про перспективи міжпарламентського співробітництва і парламентської дипломатії в умовах «де-факто» заборони відряджень народним депутатам України за кордон (пропозиція першого заступника Голови Комітету Немирі  Г.М., результати голосування: 7- «за», 6 - «утрималось);

-          про відрядження членів Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Франції, Німеччини та США

Результати голосування: одноголосно (пропозиції члена Комітету Геращенко І.В.,  результати голосування: 12 – «за», 1 –«утримався»).

 

1.            СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді (р. № 0213, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Чесноков А.В., Немиря Г.М., Копиленко О.Л. Яременко Б.В., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Відкласти розгляд проекту Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді та повернутися до його розгляду після завершення воєнного стану.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.            СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України Про Звернення Верховної Ради України до парламентів та уряді іноземних держав, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей щодо намірів російської федерації провести незаконні вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити вказаний проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання та прийняти його за основу та в цілому із техніко-юридичними правками.

Результати голосування:

«за» -9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -4.

 

 

3.            СЛУХАЛИ: Про зміни в керівному складі депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з Грецькою Республікою.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновані зміни у складі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою, а саме:

- затвердити керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» МЕДЯНИКА В’ячеслава Анатолійовича, увільнивши його від виконання обов’язків секретаря цієї групи, замість співголів групи ЛУБІНЦЯ Дмитра Валерійовича та ПЛАЧКОВОЇ Тетяни Михайлівни, які склали депутатські повноваження;

- затвердити секретарем депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грецькою Республікою народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» ЯКИМЕНКА Павла Віталійовича.

Результати голосування:

«за» -10;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -3.

 

 

4.       СЛУХАЛИ: Про перспективи міжпарламентського співробітництва і парламентської дипломатії в умовах «де-факто» заборони відряджень народним депутатам України за кордон.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до Голови Верховної Ради України із проханням вжити заходів з метою скасування фактичної заборони на виїзд за кордон у службові відрядження та повернення конституційного права та законодавчо закріпленого права народних депутатів України на здійснення цих відряджень та  

рекомендувати Голові Верховної Ради України розглянути доцільність напрацювання профільним Комітетом Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України змін до існуючих регламентних процедур, де чітко визначити систему обмежень і покарань щодо депутатів, які зловживають службовими відрядженням за кордон і використовують їх не в професійних, а особистих цілях, зокрема, для відпочинку. За такі вчинки має бути індивідуальна, а не колективна відповідальність;

2) Першому заступнику Голови Комітету Г. Немирі разом з секретаріатом Комітету підготувати на направити відповідного листа Голові ВРУ.

Результати голосування:

«за» -6;

«проти» - 0;

«утримався» - 4;

«не голосував» -3.

 

5.       СЛУХАЛИ: Про відрядження членів Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до Франції, Німеччини та США.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: 1) Направити листа на адресу МЗС України щодо нагальної необхідності поглиблення контактів з профільними комітетами у закордонних справах Конгресу Сполучених Штатів Америки, Німецького Бундестагу, Парламенту Франції та Європейського Парламенту в контексті протидії збройній агресії росії політико-дипломатичними методами та здійснення візитів делегації Комітету до держав зазначених парламентів.

2) Першому заступнику Голови Комітету Г. Немирі разом з секретаріатом Комітету підготувати та направити відповідного листа до МЗС України.

Результати голосування:

«за» -7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

«не голосував» -5.

 

 

 

Голова Комітету                                                                    О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку