Протокол №163

від 12.07.2023

 

 

 

 

 

В режимі відеоконференції о 11:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Пушкаренко  А.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Кривошеєв І.С., Руденко О.С., Шараськін А.А., Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.            Про підтримку кандидатури пана Асафа Гаджиєва на посаду Генерального секретаря ПАЧЕС під час 62-ї Генеральної Асамблеї, яка відбудеться під головуванням України в листопаді 2023 року.

Пуртова Анна Анатоліївна – Народний депутат України IX скликання.

Покотило Василь Іванович – Посол з особливих доручень Другого територіального департаменту МЗС України.

2.            Про візит в Україну делегації членів депутатської групи Собранія Республіки Північна Македонія з міжпарламентських зв'язків з Верховною Радою України та інших прихильних до України депутатів у період  з 17 по 19 липня 2023 року (лист народного депутата України Зуба В.О. від 21 червня 2023 року).

Зуб Валерій Олексійович – народний депутат України IX скликання, співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Північна Македонія.

3.            Про пропозиції членів Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до тексту Української доктрини.

Василенко Володимир Андрійович – український правознавець-міжнародник, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор.

Корсунський Сергій Володимирович  – український науковець та дипломат, директор Дипломатичної Академії ім. Г.Удовенка при МЗС України.

Бабін Борис Володимирович – український науковець, доктор юридичних наук, завідувач кафедрою адміністративного і кримінального права Одеської національної морської академії, професор кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Міжнародного гуманітарного університету.

Хара Олександр Васильович – експерт з питань зовнішньої та безпекової політики, заступник голови правління БО "Інститут стратегічних чорноморських досліджень".

Капітоненко Микола Геннадійович – кандидат політичних наук, доцент, фахівець у галузі конфліктології та теорії переговорів; історії міжнародних відносин; актуальних проблем зовнішньої політики України

Веселовський Андрій Іванович – український дипломат, завідувач Центру міжнародних досліджень.

4.              Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ангола.

5.            Про звернення "Комітету незалежної конфедерації Сибіру" (лист народного депутата України Дунди О.А від 02 червня 2023 року).

Квас Ілля Євгенович- начальник Шостого територіального управління Міністерства закордонних справ України.

6.             Про звернення Голови Палати Представників Республіки Кіпр Анніти Дімітріу.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0.

«не голосував» -3.

 

1.                 СЛУХАЛИ: Про підтримку кандидатури пана Асафа Гаджиєва на посаду Генерального секретаря ПАЧЕС під час 62-ї Генеральної Асамблеї, яка відбудеться під головуванням України в листопаді 2023 року.

Виступили: Мережко О.О., Пуртова А.А., Покотило В.І. Яременко Б.В..

 

УХВАЛИЛИ Рекомендувати керівнику Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС А. Пуртовій та її членам підтримати кандидатуру А.Гаджиєва для переобрання на посаду Генерального секретаря Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва під час 62-ї Генеральної Асамблеї.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0.

«не голосував» -3.

 

 

2.            СЛУХАЛИ: Про візит в Україну делегації членів депутатської групи Собранія Республіки Північна Македонія з міжпарламентських зв'язків з Верховною Радою України та інших прихильних до України депутатів у період  з 17 по 19 липня 2023 року (лист народного депутата України Зуба В.О. від 21 червня 2023 року)

Виступили: Мережко О.О., Зуб В.О., Пушкаренко А.М., Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проведення зазначеного візиту делегації членів депутатської групи Собранія Республіки Північна Македонія з міжпарламентських зв'язків з Верховною Радою України в Україну у запропонованому в листі народного депутата України Зуба В.О. форматі.

Результати голосування:

«за» -12;

«проти» - 0;

«утримався» -0.

«не голосував» -1.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про пропозиції членів Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до тексту Української доктрини.

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Бабін Б.В., Капітоненко М.Г., Пушкаренко А.М., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити пропозиції до тексту Української доктрини в частині зовнішньої політики (додаються) та  надіслати їх на адресу Голови ВРУ.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» -0.

«не голосував» -3.

 

 

4               СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Ангола.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Обрати координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Анголою голову підкомітету С. Юраша.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» -0;

«утримався» -3.

«не голосував»-0.

 

 

6.            СЛУХАЛИ: Про звернення "Комітету незалежної конфедерації Сибіру" (лист народного депутата України Дунди О.А від 02 червня 2023 року).

Виступили: Мережко О.О., Квас І

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію про звернення "Комітету незалежної конфедерації Сибіру" взяти до відома.

 

 

7.       СЛУХАЛИ: Про звернення Голови Палати Представників Республіки Кіпр Анніти Дімітріу.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію про звернення Голови Палати Представників Республіки Кіпр Анніти Дімітріу взяти до відома.

Додаток: 

Пропозиції до Української доктрини

в частині реалізації зовнішньої політики України та міжпарламентського співробітництва як її складової частини

 

           Україна як держава – засновниця Організації Об'єднаних Націй (ООН), держава-член Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Ради Європи та багатьох інших міжнародних організацій, яка відмовилася від третього за потужністю в світі ядерного арсеналу, послідовно виступає за захист міжнародного правопорядку, що базується на загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права, повазі до прав людини та свобод громадянина, демократії, а також за досягнення Глобальних цілей сталого розвитку 2030.

 

           Українська зовнішньополітична доктрина має базуватися на принципах:

- суверенної рівності держав та поваги до міжнародного права та неухильного сумлінного дотримання та виконання взятих на себе міжнародних зобов’язань;

- пріоритеті загальновизнаних норм і принципів міжнародного права перед нормами і принципами національного права

- утриманні від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої іноземної держави;

- повазі до територіальної цілісності іноземних держав та непорушності державних кордонів, а також вирішенні міжнародних спорів мирними засобами;

- невтручанні у внутрішні справи держав, взаємовигідному співробітництві та розвитку багатостороннього співробітництва в рамках міжнародних організацій;

- філософії людиноцентризму та захисту прав людини;

- справедливості, незламності та нескореності, прагматизму, адаптивності та інноваційності.

 

           Метою Української доктрини в частині реалізації зовнішньої політики є утвердження України як сильної та авторитетної демократичної держави, держави-члена Європейського Союзу та Організації Північноатлантичного договору, здатної забезпечити сприятливі зовнішні умови для сталого розвитку і реалізації свого потенціалу, економіки та Українського суспільства як на території України, так і за кордоном.

          

           Цілями Української зовнішньополітичної доктрини є:

 

-       зміцнення та розширення політико-дипломатичної та безпекової підтримки України у відсічі російській агресії та відновленні територіальної цілісності;

-       залучення допомоги відповідно до потреб України, зокрема політичний тиск на уряди відповідних держав щодо надання і розширення обсягів військово-технічної та фінансової допомоги;

-       підтримка розвитку договірно-правової бази у рамках формування багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод України, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії рф, посилення військової підтримки України з нарощування її оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців;

-       сприяння розширенню можливостей для взаємодії у сферах військово-технічного співробітництва, кооперації підприємств оборонних галузей виробництва;

-       протидія російській дезінформації, донесення до світової спільноти актуальної інформації щодо перебігу збройної агресії росії проти України та протидії їй, ситуації на тимчасово окупованих територіях України, а також правдивої інформації щодо забезпечення прав і свобод громадян України у сферах культури, науки та освіти і реалізації свободи віросповідання;

-       посилення санкційного тиску на рф як на рівні держав, так і міжнародних організацій, координація державної санкційної політики із санкційною політикою ЄС, США, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Канади, інших іноземних держав, а також протидія обходу санкцій та розширення кола держав, які здійснюють санкційний тиск на рф, в т.ч. за рахунок держав Азії (Сінгапур, Пд.Корея, Індонезія, Індія тощо);

-       подальше визнання парламентами іноземних держав рф державою – спонсором тероризму;

-       підтримка кампанії “Cancel Russia”, яка спрямована на недопущення рф до участі в міжнародних культурних, спортивних, економічних та інших заходах; закриття культурних центрів рф; розірвання побратимських зв’язків з росією; перейменування вулиць пов’язаних з рф;

-       припинення спільних з рф наукових/культурних/дослідницьких та інших програм, а також фінансування спільних з російською стороною проєктів;

-       подальша консолідація парламентів іноземних держав щодо засудження агресії рф та обов’язкового притягнення до міжнародно-правової відповідальності рф та її громадян, причетних до цього злочину в усіх його проявах;

-       лобіювання справедливості для України, а саме політики міжнародної відповідальності  та співробітництва з Міжнародним судом ООН, міжнародними арбітражами та Європейським судом з прав людини у міждержавних справах, міжнародну криміналізацію екоциду та взаємодію з третіми країнами у вимірі універсальної юрисдикції щодо вчинених представниками агресора воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду, а також підтримки створення Спеціального трибуналу для розслідування агресії рф проти України як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій;

-       лобіювання стратегії деокупації та реінтеграції Криму через діяльність «Кримської платформи»;

-       просування іміджу України за кордоном, культурна та гуманітарна співпраця, адвокація прав українців за кордоном, захист їх прав та інтересів;

-       адвокація визнання іноземними парламентами та міжнародними організаціями Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу;

-       залучення представників іноземних парламентів та міжнародних організацій до організації офіційних комеморативних заходів до роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні;

-       адвокація визнання іноземними парламентами та міжнародними організаціями геноцидального характеру війни росії проти України;

-       поглиблення політичного діалогу з державами-членами ЄС та НАТО з метою подальшої інтенсифікації процесів європейської та євроатлантичної інтеграції України та як найшвидшого вступу до цих організацій;

-       зміцнення взаємодії з державами – стратегічними партнерами і сусідами України, державами-учасницями Групи семи та Групи двадцяти, постійними та непостійними членами РБ ООН з метою просування / вирішення актуальних питань двостороннього порядку денного, забезпечення підтримки України у питанні протидії російській агресії і відновлення територіальної цілісності, адвокації реформування Організації Об’єднаних Націй та Організації з безпеки та співробітництва в Європі з метою недопущення зловживання та маніпулювання регламентами та використання статусів для блокування прийняття рішень, які стосуються розвитку та існування організацій, а саме реформування Ради Безпеки ООН і подальше просування концепції неправомірності перебування рф в ООН, а також ініціювання нової Наради з безпеки та співробітництва у Європі щодо модернізації загальних рамок мандату ОБСЄ;

-       посилення співробітництва в рамках Люблінського трикутника та Балто-Чорноморського регіону;

-       розширення нових та перспективних напрямів співробітництва з державами Південної Америки, Африки, Азійсько-Тихоокеанського регіону та Близького сходу з метою просування національних інтересів України;

-       захист інтересів України при справедливому розподілі біологічних та мінеральних ресурсів Світового океану а також Антарктики та Арктики.

 

Голова Комітету                                                          О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                      А.ШАРАСЬКІН

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку