Протокол №155

від 03.05.2023

В режимі відеоконференції о 9:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Перший заступник Голови Комітету Немиря Г.М.,

 

Присутні: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Геращенко І.В., Іонова М.М., Шараськін А.А., Руденко О.С., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Бардіна М.О (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх міжпарламентських асамблей щодо засудження вчинених російською федерацією злочинів примусової депортації українських дітей (р. № 9267, внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О. та іншими).

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Немиря Г.М.

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій та їх міжпарламентських асамблей щодо засудження вчинених російською федерацією злочинів примусової депортації українських дітей (р. № 9267, внесений народними депутатами України Стефанчуком Р.О. та іншими)

Виступили: Немиря Г.М., Мережко О.О., Копиленко О.Л., Геращенко І.В.. Яременко Б.В., Ясько Є.О., Богданова В.О.

 

 

УХВАЛИЛИ:  Рекомендувати Верховній Раді України включити згаданий проект Постанови Верховної Ради України до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу і в цілому із врахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій Комітету, а саме:

1. Назву проекту Постанови, Звернення та далі по тексту доповнити після слів «російською федерацією» словами «та республікою білорусь».

2. Абзац перший тексту Звернення викласти у новій редакції:

«Уже понад 9 років триває збройна агресія росії проти України, яка з 24 лютого 2022 року набула характеру повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в Україну. Серед усіх злочинів, вчинених державою-окупантом, особливо жахають злочини проти українських дітей, що є грубим порушенням Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини 1989 року.».

3. Доповнити текст Звернення новим другим абзацом у такій редакції: «За даними Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) з початку повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні загинула 501 дитина, але справжня цифра ймовірно набагато вища, а втрати для постраждалих родин – жахливі.».

4. Викласти абзац другий у новій редакції: «Згідно з даними державного порталу «Діти війни», за час повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України зазнала поранень 961 дитина, 401 дитина вважаються зниклою безвісти. Майже 20 тисяч дітей були примусово депортовані на територію російської федерації з тимчасово окупованих територій України або територій, які перебували під російською окупацією.».

5. Доповнити текст Звернення новим четвертим абзацом у такій редакції: «За наявною інформацією понад 1000 українських дітей перебуває на території республіки білорусь в рамках рішень самопроголошеного президента республіки білорусь, а також окремих рішень союзної держави.».

6. Доповнити абзац третій тексту Звернення після слів «російської федерації» словами «та республіки білорусь».

7. Абзац вісімнадцятий тексту Звернення викласти у новій редакції: «звертається до Уряду України вжити всіх можливих заходів для передачі Комісару Ради Європи з прав людини, Верховному комісару Організації Об’єднаних Націй з прав людини та Комітету з прав дітей Організації Об’єднаних Націй повних списків депортованих дітей, починаючи з 2014 року (у тому числі вже усиновлених в російській федерації та тих, які отримали російське громадянство) з метою забезпечення їхнього повернення до України;».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                Г.НЕМИРЯ

 

 

Секретар Комітету                                                                 А.ШАРАСЬКІН

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку