Протокол №145

від 22.02.2023

В режимі відеоконференції о 12.00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л.,

Шараськін А.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.,

Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1.       Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів держав-учасниць першого Парламентського саміту Кримської платформи з нагоди 9-ої річниці спроби анексії та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією щодо консолідації дій, спрямованих на подальший спротив окупації півострова та подолання наслідків такої окупації після її припинення (р. № 9035, н.д.  Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Непоп Любов Василівна – Директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

2.       Про проект Закону про зупинення у відносинах України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дії Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів та Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів від 15 квітня 1994 року (р. № 0184, КМУ).

Кузовой Юрій Віталійович – генеральний директор директорату праці та зайнятості Мінекономіки України.

3.       Про проект Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки  (р. № 0182, н.д. Клименко Юлія Леонідівна та ін.)

Клименко Юлія Леонідівна – народний депутат України.

Мельник Андрій Ярославович  – заступник Міністра закордонних справ України.

Савченко Ольга Петрівна – Директор Департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства інфраструктури України.

Мальцева Тетяна Володимирівна  – заступник Директора Департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції - начальник відділу міжнародного співробітництва Міністерства інфраструктури України.

 

4.       Про проект Закону про вихід з Угоди про створення Чорноморської Групи Військово-Морського Співробітництва від 2 квітня 2001 року (р. № 0183, н.д. Клименко Юлія Леонідівна та ін.).

Клименко Юлія Леонідівна – народний депутат України.

Точицький Микола Станіславович – заступник Міністра закордонних справ України.

Поліщук Олександр Миколайович - заступник Міністра оборони  України.

Буняк Олександр Вікторович – Директор Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міноборони України.

 

5.       Про інформацію новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Ілащук О.К про стан і майбутній розвиток співробітництва між Україною та Болгарією і перспективи розвитку міжпарламентського співробітництва в 2023 році.

Ілащук Олеся Костянтинівна - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Болгарія.

6.       Про внесення змін до складу Української частини міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

7.       Про запрошення групи жінок-парламентаріїв Верховної Ради України відвідати Польщу у березні 2023 року.

8.       Про візит делегації Верховної Ради України до Австралії.

 

СЛУХАЛИ: 1) Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Богданова В.О., Яременко Б.В. Нестеренко  Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

Пропозиція члена Комітету Б.Яременка про виключення п.7 з порядку денного засідання Комітету за результатами голосування («за» - 1, «проти» - 0; «утрималось» - 7) не була підтримана.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів держав-учасниць першого Парламентського саміту Кримської платформи з нагоди 9-ої річниці спроби анексії та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією щодо консолідації дій, спрямованих на подальший спротив окупації півострова та подолання наслідків такої окупації після її припинення (р. № 9035, Стефанчук Руслан Олексійович та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Мосолов Ю.О., Геращенко  І.В., Іонова М.М., Яременко Б.В., Непоп Л.В., Богданова В.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів держав-учасниць першого Парламентського саміту Кримської платформи з нагоди 9-ої річниці спроби анексії та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією щодо консолідації дій, спрямованих на подальший спротив окупації півострова та подолання наслідків такої окупації після її припинення до прядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та прийняти його за основу та в цілому і схвалити Звернення з пропозиціями та доповненнями Комітету до назви і текстів проектів Постанови та Звернення (додаються), а також з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про зупинення у відносинах України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дії Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів та Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів від 15 квітня 1994 року (р. № 0184, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про зупинення у відносинах України з Російською Федерацією та Республікою Білорусь дії Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів та Протоколу про внесення змін і доповнень до Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції та соціального захисту трудящих-мігрантів від 15 квітня 1994 року» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими під час засідання Комітету змінами та доповненнями до тексту проекту Закону, а саме:

-        преамбулярну частину проекту Закону викласти у новій редакції:

«У зв’язку з докорінною зміною обставин, відповідно до статті 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року та статті 24 Закону України «Про міжнародні договори України», Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки (р. № 0182, н.д. Клименко Юлія Леонідівна та ін.)

Виступили: Мережко О.О., Клименко Ю.Л., Мельник А.Я., Яременко Б.В.,

Богданова В.О., Геращенко І.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Розгляд проекту Закону про денонсацію Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки перенести на наступне засідання Комітету з метою узгодження позицій.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утримався» - 1;

«не голосував»-1.

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про створення Чорноморської Групи Військово-Морського Співробітництва від 2 квітня 2001 року (р. № 0183, н.д. Клименко Юлія Леонідівна та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Клименко Ю.Л., Точицький М.С., Буняк О.В., Яременко Б.В., Поліщук О.М.         

 

УХВАЛИЛИ: Розгляд проекту Закону про вихід з Угоди про створення Чорноморської Групи Військово-Морського Співробітництва від 2 квітня 2001 року перенести на наступне засідання Комітету у зв’язку з необхідністю проведення додаткових консультацій профільним Міністерством з іншими Сторонами згаданої Угоди.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утримався» - 1;

«не голосував»-3.

 

 

 

5.СЛУХАЛИ: Про інформацію новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Ілащук О.К про стан і майбутній розвиток співробітництва між Україною та Болгарією і перспективи розвитку міжпарламентського співробітництва в 2023 році.

Виступили: Мережко О.О., Ілащук О.К., Яременко Б.В., Іонова М.М., Копиленко О.Л., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію новопризначеного Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія. Ілащук О.К взяти до відома.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Української частини міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити членом Української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща народного депутата України ДУБІЛЯ Валерія Олександровича за квотою депутатської фракції Політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» замість народної депутатки України ЛАБУНСЬКОЇ Анжеліки Вікторівни на підставі відповідного подання депутатської фракції  Політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

7. СЛУХАДИ: Про запрошення групи жінок-парламентарів відвідати Польщу у березні 2023 року.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В., Геращенко  І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України сформувати делегацію із шести представниць депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, за виключенням представників забороненої партії «Опозиційна платформа за життя».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував»-3.

 

 

8.           СЛУХАЛИ: Про візит делегації Верховної Ради України до Австралії.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В., Геращенко  І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України сформувати делегацію із шести представників депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України, за виключенням представників забороненої партії «Опозиційна платформа за життя» з врахуванням гендерного балансу.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

Постанова ВРУ «Про ЗВЕРНЕННЯ Верховної Ради України до національних парламентів держав – учасниць Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи у контексті дев’яти років тимчасової окупації та спроби незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією з метою консолідації дій, спрямованих на подальший спротив тимчасовій окупації Кримського півострова та подолання її наслідків після припинення окупації»

 

«ЗВЕРНЕННЯ Верховної Ради України до національних парламентів держав – учасниць

Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи у контексті дев’яти років тимчасової окупації та спроби незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією з метою консолідації дій, спрямованих на подальший спротив тимчасовій окупації Кримського півострова та подолання її наслідків після припинення окупації»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку