Протокол №140

від 18.01.2023

 

 

В режимі відеоконференції о 12.00

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л.,

Шараськін А.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.,

Яременко Б.В., Ясько Є.О., Юраш С.А.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року (р. № 0151, КМУ).

Бережна Тетяна Василівна – заступник Міністра економіки України.

 

2. Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м. Мінську 22 січня 2003 року (р. № 0179, КМУ).

Трофименко Володимир Михайлович – заступник Голови Держспецзв'язку України.

3. Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Держави Катар про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (р. № 0180, КМУ).           Горєва Надія Миколаївна – в.о. директора Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

 

4. Про пріоритети діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами в умовах повномасштабної агресії рф проти України.

 

5. Про відрядження народних депутатів України за кордон під час повномасштабної агресії рф проти України.

 

6. Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України та українських частин міжпарламентських асамблей.

 

7. Про лист народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової щодо запрошення на засідання Комітету Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Олесі Ілащук .

 

8. Про налагодження співпраці з Парламентською асамблеєю тюркських держав (лист першої заступниці Міністра закордонних справ Е.Джапарової).

 

9. Про створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун.

 

10. Про лист керівництва Верховної Ради України взяти участь в урочистих заходах з нагоди святкування Золотого ювілею Сенату Пакистану, які відбудуться 22 - 23 березня 2023 року в м. Ісламабад (Пакистан), Спікера Сенату Ісламської Республіки Пакистан.

 

 

 

СЛУХАЛИ: 1) Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету додавши наступні питання до нього:

1) про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ганна (пропозиція заступниці Голови Комітету М. Бардіної);

2) про відрядження народних депутатів України І.Геращенко та О. Гончаренка до м.Давос (Швейцарська Конфедерація) у період з 15 по 21 січня 2023 року з метою участі у Світовому Економічному Форумі (пропозиція голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО М. Іонової);

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року (р. № 0151, КМУ)

Виступили: Мережко О.О., Бережна Т.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття вказаного проекту Закону за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації та Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про співробітництво в галузі технічного захисту інформації, підписаної в м. Мінську 22 січня 2003 року (р. № 0179, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Трофименко В.М., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття вказаного проекту Закону за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу між Урядом України та Урядом Держави Катар про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Держави Катар про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (р. № 0180, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Горєва Н.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати прийняття вказаного проекту Закону за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

4. СЛУХАЛИ: Про пріоритети діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами в умовах повномасштабної агресії рф проти України.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Немиря Г.М., Мосолов Ю.О.,

Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету з метою опрацювання пропозицій членів Комітету з Міністерством закордонних справ України.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про відрядження народних депутатів України за кордон під час повномасштабної агресії рф проти України.

Під час розгляду згаданого вище питання членами Комітету було зазначено, що протягом 2022 року Комітетом було розглянуто 538 листів народних депутатів України щодо погодження їхніх відряджень за кордон, що зайняло значний час (більше 95% всіх питань порядку денного) і унеможливило якісну і глибоку роботу Комітету згідно з компетенцією. Також було наголошено, що питання оформлення відряджень народних депутатів України повністю врегульовано ст.40 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України», яка зокрема визначає, що погодження відрядження народного депутата України для вирішення питань, віднесених до предмета відання комітету здійснюється головою відповідного комітету або за рішенням такого комітету. Участь Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва у погодженні кожного відрядження народного депутата не передбачена.

У контексті обговорення згаданого вище питання члени Комітету звернули увагу на окремі положення Розпорядження Голови Верховної Ради України №806 від 30.12.2022 р. «Про деякі питання порядку оформлення народними депутатами України відряджень за кордон в умовах дії воєнного стану» і зазначили, що позитивною стороною документа є можливість позбавити комітети обов’язку погоджувати відрядження народних депутатів України. У той же час члени Комітету звернули увагу на суттєве ускладнення процедури оформлення відряджень народних депутатів з точки зору проходження попереднього візування (4 підписи) заяви про відрядження, а також необґрунтованого звуження переліку підстав для відрядження. Зокрема, положення Розпорядження унеможливлюють участь народних депутатів у міжнародних заходах на кшталт Всесвітнього економічного форуму в Давосі,  гуманітарних заходах, пов’язаних із вирішенням проблем восьми мільйонів громадян України, які виїхали за кордон через воєнні дії, конференціях і семінарах з питань зовнішньої політики й безпеки (Мюнхенська безпекова конференція, Варшавський безпековий форум, форум «GLOBSEC», саміти і конференції журналу «The Economist» та інші), у міжпартійних міжнародних заходах, як складовій міжпарламентської співпраці.

З урахуванням пріоритетів міжпарламентської співпраці, члени Комітету також звернули увагу на необхідність всебічного забезпечення фінансування відряджень постійних делегацій Верховної Ради України в міжнародних міжпарламентських організаціях, передусім в ПАРЄ, ПА ОБСЄ та ПА НАТО.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати лист Голові Верховної Ради України  з такими пропозиціями:

- розглянути можливість припинення практики розгляду Комітетом питань, пов’язаних із погодженням відряджень народних депутатів України;

-  врахувати  пропозиції та зауваження членів Комітету до Розпорядження Голови Верховної Ради України №806 від 30.12.2022 р. «Про деякі питання порядку оформлення народними депутатами України відряджень за кордон в умовах дії воєнного стану» щодо суттєвого ускладнення процедури оформлення відряджень народних депутатів з точки зору проходження попереднього візування (чотири підписи) заяви про відрядження, а також необґрунтованого звуження переліку підстав для відрядження;

- врахувати необхідність повного забезпечення фінансування відряджень постійних делегацій Верховної Ради України в міжнародних міжпарламентських організаціях, передусім в ПАРЄ, ПА ОБСЄ та ПА НАТО.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утримався» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України та українських частин міжпарламентських асамблей.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: У зв’язку з перерозподілом місць, які вивільнилися після розпуску депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити пропоновані депутатськими фракціями Верховної Ради України зміни у складі постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях, а саме щодо включення до складу:

Постійної делегації ВРУ у ПА ОБСЄ:

 - членом делегації народного депутата України ПІПУ Наталію Романівну за квотою депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС»;

- заступником члена делегації народного депутата України ГЕРАЩЕНКО Ірину Володимирівну за квотою депутатської фракції Політичної партії «Європейська солідарність»;

Постійної делегації ВРУ у ПАЧЕС:

 - членом делегації народного депутата України ІВЧЕНКА Вадима Євгеновича за квотою депутатської фракції політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» увільнивши його з посади заступника члена зазначеної делегації;

- заступником члена делегації народного депутата України ЛОЗИНСЬКОГО Романа Михайловича за квотою депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС»;

Постійної делегації ВРУ у ПА НАТО:

- заступником члена делегації народного депутата України ЄВТУШКА Сергія Миколайовича за квотою депутатської фракції політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»;

Постійної делегації ВРУ у ПА ГУАМ:

 - членом делегації народного депутата України ПІПУ Наталію Романівну за квотою депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС»;

- членом делегації народного депутата України СЮМАР Вікторію Петрівну за квотою депутатської фракції Політичної партії «Європейська солідарність» замість народного депутата України ЛУЦЕНКО Ірини Степанівни, яка склала свої депутатські повноваження;

Української частини  Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки:

- народного депутата України БІЛОЗІР Ларису Миколаївну за квотою депутатської групи «ДОВІРА»;

- народного депутата України ДРАБОВСЬКОГО Анатолія Григоровича за квотою депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

- народного депутата України КОРОЛЕНКО Валентину Юріївну за квотою депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»;

Української частини  Міжпарламентської Асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова та Верховної Ради України:

- народного депутата України ЮРЧИШИНА Ярослава Романовича за квотою депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС».

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про лист народних депутатів України І. Геращенко, М. Іонової щодо запрошення на засідання Комітету Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Олесі Ілащук .

Виступили: Мережко О.О., Копиленко О.Л., Іонова М.М., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України І. Геращенко, М. Іонової щодо запрошення на засідання Комітету Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Олесі Ілащук.

Результати голосування:

«за» - 4;

«проти» - 1;

«утримався» - 2.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про налагодження співпраці з Парламентською асамблеєю тюркських держав (лист першої заступниці Міністра закордонних справ Е. Джапарової).

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію МЗС України щодо налагодження співробітництва з Парламентською асамблеєю тюркських держав.

2) Доручити Апарату Верховної Ради України доопрацювати проект листа МЗС України та направити його дипломатичними каналами Голові Асамблеї, Голові Парламенту Киргизької Республіки Н.Шакієву.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Камерун.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Камерун.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про лист керівництва Верховної Ради України взяти участь в урочистих заходах з нагоди святкування Золотого ювілею Сенату Пакистану, які відбудуться 22 - 23 березня 2023 року в м. Ісламабад (Пакистан), Спікера Сенату Ісламської Республіки Пакистан.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України запропонувати Першому заступнику Голови Верховної Ради України сформувати та очолити делегацію ВРУ для участі в урочистих заходах з нагоди святкування Золотого ювілею Сенату Пакистану.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

Пропозиція Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі щодо участі делегації ВРУ в урочистих заходах з нагоди святкування Золотого ювілею Сенату Пакистану без залучення коштів Верховної Ради України за результатами голосування («за» - 1; «проти» - 0; «утримався» - 5) не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ганна

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Обрати координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Ганна Заступницю Голови Комітету М. Бардіну.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

12. СЛУХАЛИ: Про відрядження народних депутатів України І.Геращенко та О. Гончаренка до м.Давос (Швейцарська Конфедерація) у період з 15 по 21 січня 2023 року з метою участі у Світовому Економічному Форумі (пропозиція голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО М. Іонової);

Виступили: Мережко О.О., Іонова М.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рішення щодо відрядження народних депутатів України І.Геращенко та О. Гончаренка до м.Давос (Швейцарська Конфедерація) у період з 15 по 21 січня 2023 року не набрало достатньої кількості голосів на свою підтримку («за» - 3, «проти» - 0; «утрималось» - 3).

 

 

 

Голова Комітету                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку