Протокол №139

від 11.01.2023

 

 

 

 

 

В режимі відеоконференції о 12.00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л.,

Шараськін А.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.,

Яременко Б.В., Ясько Є.О., Юраш С.А.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України у 2023 році (інформація МЗС України).

Мельник Андрій Ярославович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2. Про пріоритети діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами в умовах повномасштабної агресії рф проти України.

 

3. Про відрядження народних депутатів України за кордон під час повномасштабної агресії рф проти України.

 

4. Про відрядження народного депутата України В. Галайчука до м.  Стамбул (Турецька Республіка) у період з 21 по 29 грудня 2022 року з метою участі у заході "Кримська платформа".

 

5. Про проект Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2023 рік.

Кролевецький Олександр В'ячеславович - заступник керівника Управління  забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ.

 

6. Про проект Орієнтовного плану роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до проекту порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий - липень 2023).

 

7. Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України та українських частин міжпарламентських асамблей.

Мезенцева Марія Сергіївна – керівниця Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Білозір Лариса Миколаївна – народний депутат України.

 

8. Про лист народних депутатів України І. Геращенко, М. Іонової щодо запрошення на засідання Комітету Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Олесі Ілащук.

 

 

СЛУХАЛИ: 1) Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Копиленко О.Л., Юраш С.А.,

Геращенко І.В., Яременко Б.В., Іонова М.М., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету враховуючи наступні пропозиції до нього:

1) про перенесення п.3 порядку денного на наступне засідання Комітету (пропозиція Заступника Голови Комітету Г.Немирі: результати голосування: одноголосно);

2) про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун (пропозиція голови підкомітету Комітету С.Юраша: результати голосування: одноголосно);

3) про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Князівством Ліхтенштейн (пропозиція Голови Комітету О.Мережка: результати голосування: одноголосно);

4) про розгляд листа керівниці Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ М.Мезенцевої щодо перегляду попередніх рішень Комітету та перерозподілу квот в Постійній делегації ВРУ у ПАРЄ з урахуванням представництва депутатських груп у Верховній Раді України з метою дотримання правила 6.2.а. Правил процедури ПАРЄ щодо забезпечення справедливого представлення усіх партій чи груп в парламенті та листів депутатських груп «Партія «За майбутнє», «Довіра» та «Відновлення України» щодо представництва членів зазначених депутатських груп у Постійній делегації ВРУ у ПАРЄ (пропозиція Голови Комітету О.Мережка: результати голосування: одноголосно).

 

Результати голосування: одноголосно.

 

Пропозиція заступника Голови Комітету О.Копиленка про виключення п.8 з порядку денного засідання Комітету за результатами голосування («за» - 2, «проти» - 4; «утрималось» - 5) не була підтримана.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України А. Мельника про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України у 2023 році.

Виступили: Мережко О.О., Мельник А.Я., Ясько Є.О., Іонова М.М.,

Немиря Г.М., Геращенко І.В., Юраш С.А., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України А. Мельника про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України у 2023 році взяти до відома.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про пріоритети діяльності депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з іноземними країнами в умовах повномасштабної агресії рф проти України.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету з метою внесення пропозицій членами Комітету (до 16 січня цього року).

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України В. Галайчука до м. Стамбул (Турецька Республіка) у період з 21 по 29 грудня 2022 року з метою участі у заході "Кримська платформа".

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати відрядження народного депутата України В. Галайчука до м. Стамбул (Турецька Республіка) у період з 21 по 29 грудня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Обрати координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Камерун голову підкомітету Комітету С.Юраша.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Князівством Ліхтенштейн і рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2023 рік.

Виступили: Мережко О.О., Кролевецький О.В., Немиря Г.М.,

Мосолов Ю.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2023 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проект Орієнтовного плану роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий - липень 2023).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Шараськін А.А.,

Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Орієнтовний план роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та Пропозиції до проекту порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання (лютий - липень 2023).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про лист керівниці Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ  М.Мезенцевої щодо перегляду попередніх рішень Комітету та перерозподілу квот в Постійній делегації ВРУ у ПАРЄ з урахуванням представництва депутатських груп у Верховній Раді України з метою дотримання правила 6.2.а. Правил процедури ПАРЄ щодо забезпечення справедливого представлення усіх партій чи груп в парламенті та листи депутатських груп «Партія «За майбутнє», «Довіра» та «Відновлення України» щодо представництва членів зазначених депутатських груп у  Постійній делегації ВРУ у ПАРЄ.

Виступили: Мережко О.О., Мезенцева М.С.,  Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Бардіна М.О., Немиря Г.М., Білозір Л.М., Нестеренко Л.О.,

Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» переглянути та скасувати  попереднє рішення Комітету (підпункт 2 резулятивної частини рішення до пункту 4 Протоколу №138 від 21.12.22) щодо включення народного депутата України ПОРОШЕНКА Петра Олексійовича за поданням депутатської фракції Політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ» до складу членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи та народного депутата України ШВЕЦЯ Сергія Федоровича за поданням депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» до складу заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи.

 Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

2) Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» переглянути та скасувати попереднє рішення Комітету (абзац 3 підпункту 2 резулятивної частини рішення до пункту 1 Протоколу №96 від 22.05.22) щодо перерозподілу місць у Постійній делегації ВРУ в ПАРЄ, які вивільнились після розпуску депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ".

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

3) Розподілити місця, які вивільнилися після розпуску депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" між депутатськими групами, які не представляли політичну партію "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", а саме між депутатською групою у ВРУ «Партія «За майбутнє» та  депутатською групою у ВРУ «ДОВІРА»;

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

4) враховуючи подання депутатської групи у ВРУ «Партія «За майбутнє» затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народного депутата України БАТЕНКА Тараса Івановича;

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

5) враховуючи подання депутатської групи у ВРУ «ДОВІРА» затвердити заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народного депутата України БАКУНЦЯ Павла Андрійовича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 0.

 

 

8. Про внесення змін до складу постійних делегацій Верховної Ради України та українських частин міжпарламентських асамблей.

9. Про лист народних депутатів України І. Геращенко, М. Іонової щодо запрошення на засідання Комітету Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія Олесі Ілащук.

 

Розгляд зазначених вище питань перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                   А.ШАРАСЬКІН

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку