Протокол№133

від 15.11.2022

В режимі відеоконференції о 10.00

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Копиленко О.Л., Льовочкіна  Ю.В., Шараськін А.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Ясько Є.О., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до держав Групи Двадцяти щодо виключення російської федерації зі складу цієї Групи (р. № 8203, н.д.Р.Стефанчук та ін.).

 

2. Проект Закону про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року (р.№0163, ПУ).

Банчук Олександр Анатолійович  – заступник Міністра юстиції України.

 

3. Проект Закону про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації (р.№ 0172, ПУ).

Більчук Олександр Васильович    Голова Державіаслужби України.

 

4. Про лист заступниці Голови Верховної Ради України О.Кондратюк щодо внесення змін до складу Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща.

 

Міжпарламентська співпраця

5. Про візит в Україну членів Конгресу Колумбії та Генсекретаря Колумбійської Ліберальної партії у період з 23 по 24 листопада 2022 року.

6. Про візит народної депутатки України Ю.Овчиннікової до м. Париж (Французька Республіка)  у період з 27 по 31 листопада 2022 року з метою участі в роботі круглого столу щодо екологічних наслідків війни в України.

7. Про візит народних депутатів України Н.Яковлєвої, О.Бакумова, Ю.Яцик до м.Будапешт (Угорщина) у період з 19 по 25 листопада 2022 року  з метою активізації  співпраці ВРУ з Парламентом Угорщини та обміну досвідом.

8. Про візит народного депутата України І.Фріса до м. Кракова (Республіка Польща) у період з 19 по 23 листопада 2022 року з метою проведення зустрічей щодо обговорення питань майбутнього України, залучення надійної та всебічної міжнародної підтримки, імплементації актів права Європейського Союзу при реформуванні системи судової експертизи для врахування при опрацюванні законопроекту «Про судову експертизу».

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та підтримати пропозицію народної депутатки України М.Іонової про включення до порядку денного питання про її відрядження до м.Відень (Австрія) 15 листопада  з метою проведення зустрічей з австрійськими парламентарями та про  відрядження народних депутаток України І.Геращенко  і І.Фріз до м.Лісабон (Португалія) 17 листопада 2022 року з метою проведення низки зустрічей з представниками парламенту Португалії.

Результати голосування: одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до держав Групи Двадцяти щодо виключення російської федерації зі складу цієї Групи (р.№ 8203, н.д.Р.Стефанчук та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Прийняти вказаний проект Постанови за основу та цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року (р.№0163, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Банчук О.А.

 

УХВАЛИЛИ: Прийняти вказаний проект Закону за основу та цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації (р.№ 0172, ПУ).

В ході розгляду члени Комітету звернули увагу на той факт, що частина друга запропонованого законопроекту містить доручення безпосередньо Міністерству закордонних справ України повідомити депозитаріїв Конвенції про зняття застережень України.

Згідно зі статтею 85 Конституції України Верховна Рада України не
наділена повноваженнями надавати доручення міністерствам, іншим
центральним органам виконавчої влади. Натомість, згідно із пунктом 13 частини першої статті 85 Основного Закону України до повноважень Верховної Ради України віднесено здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України.

Виступили: Мережко О.О., Більчук О.В., Нестеренко Л.О.,

Копиленко О.Л., Богданова В.О., Яременко Б.В., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Внести зміни до зазначеного вище проекту Закону, а саме у частині другій законопроекту словосполучення «Міністерству закордонних справ України повідомити» замінити словосполученням «Кабінету Міністрів України забезпечити повідомлення».

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

2) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону України «Про зняття застережень України до Конвенції про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден та Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації» за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок  із проголосованими змінами.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про лист заступниці Голови Верховної Ради України О.Кондратюк щодо внесення змін до складу Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Яременко Б.В.,

Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити зміни у складі  Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща, а саме:

- затвердити членом Української частини Парламентської асамблеї  України і Республіки Польща народного депутата України  КРУЛЬКА Івана Івановича  за квотою  депутатської фракції політичної партії Всеукраїнське об’єднання  «Батьківщина»;

- затвердити членом Української частини Парламентської асамблеї  України і Республіки Польща народного депутата України  ВЕЛИЧКОВИЧА Миколу Романовича  за квотою  депутатської фракції Політичної партії «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ».

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

 

 

Міжпарламентська співпраця

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит в Україну членів Конгресу Колумбії та Генсекретаря Колумбійської Ліберальної партії у період з 23 по 24 листопада 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В.,

Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит  членів Конгресу Колумбії та Генсекретаря Колумбійської Ліберальної партії до України у період з 23 по 24 листопада 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Ю.Овчиннікової до м. Париж (Французька Республіка)  у період з 27 по 31 листопада 2022 року з метою участі в роботі круглого столу щодо екологічних наслідків війни в України.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит  народної депутатки України Ю.Овчиннікової до м.Париж (Французька Республіка)  у період з 27 по 31 листопада 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України Н.Яковлєвої, О.Бакумова, Ю.Яцик до м.Будапешт (Угорщина) у період з 19 по 25 листопада 2022 року  з метою активізації співпраці ВРУ з Парламентом Угорщини та обмін досвідом з його представниками.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит  народних депутатів України Н.Яковлєвої, О.Бакумова, Ю.Яцик до м.Будапешт (Угорщина) у період з 19 по 25 листопада 2022 року  у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України І.Фріса до м.Кракова (Республіка Польща) у період з 19 по 23 листопада 2022 року з метою проведення зустрічей щодо обговорення питань майбутнього України, залучення надійної та всебічної міжнародної підтримки, імплементації актів права Європейського Союзу при реформуванні системи судової експертизи для врахування при опрацюванні законопроекту «Про судову експертизу».

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Копиленко О.Л.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит народного депутата України І.Фріса до м.Кракова (Республіка Польща) у період з 19 по 23 листопада 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про відрядження народної депутатки України М.Іонової  до м.Відень (Австрія) 15 листопада  з метою проведення зустрічей з австрійськими парламентарями.

Про  відрядження народних депутаток України І.Геращенко та І.Фріз до м.Лісабон (Португалія) 17 листопада 2022 року з метою проведення низки зустрічей з представниками парламенту Португалії.

Виступив: О.Мережко О.О.

 

УХВАЛИИ:  Підтримати зазначені вище відрядження народних депутаток України М.Іонової, І.Геращенко та І.Фріз за умови отримання доручення від керівництва Верховної Ради України щодо розгляду листів зазначених народних депутатів про вказані візити.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                         О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                            А.ШАРАСЬКІН

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку