Протокол №87

від 13.04.2022

                                                                       

м.Ірпінь, м.Буча (Київська область) о 14:30

 

 

Спільного виїзного засідання

Комітету з питань правоохоронної діяльності,

Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки та Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував:  Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Іонушас С.К.

 

Присутні члени Комітету з питань правоохоронної діяльності:

Мамка Г.М., Павлюк М.В., Алєксєєв С.О., Бакумов О.С.,

Захарченко В.В., Неклюдов В.М., Яцик Ю.Г.

Відсутні: Осадчук А.П., Михайлюк Г.О., Медяник В.А., Мінько С.А.,

Арешонков В.Ю., Галушко М.Л., Данілов В.Б., Куницький О.О.,

Устінова О.Ю., Бородін В.В., Бужанський М.А., Дануца О.А.,

Дмитрук А.Г., Колєв О.В., Мамоян С.Ч.

 

Присутні члени Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки: Завітневич О.М., Безугла М.В.

 

Присутні члени Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва:

Немиря Г.М., Бобровська С.А., Геащенко І.В., Іонова М.М.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В.

Відсутні: Бардіна М.О., Льовочкіна Ю.В., Ананченко М.О.,

Шараськін А.А., Ясько Є.О. (відпустка)

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.       Стан та проблемні питання розслідування воєнних злочинів скоєних РФ на території України. Проблемні аспекти збору, фіксації та легалізації доказів при вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

 

Доповідачі: Представники Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України.

 

2.       Порядок взаємодії з міжнародними судовими інституціями, національні та міжнародні судові механізми притягнення до відповідальності осіб причетних до скоєння воєнних злочинів та проблемні питання їх застосування.

 

Доповідачі: Представники Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства юстиції України.

 

3.       Законодавчі пропозиції, спрямовані на ефективне розслідування міжнародних злочинів та шляхи покращення взаємодії між представниками Збройних Сил України та правоохоронними органами при документуванні та розслідуванні воєнних злочинів.

 

Доповідачі: Представники Офісу Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства юстиції України.

 

Присутні:

Карім Хан – прокурор Міжнародного кримінального суду

Венедіктова Ірина Валентинівна – Генеральний прокурор України

Малюська Денис Леонтійович – Міністр юстиції України

Драп’ятий Богдан Євгенович – Заступник Міністра внутрішніх справ України

Цуцкірідзе Максим Сергійович – заступник Голови Національної поліції України

Ляшенко Микола Миколайович - голова Бучанської районної державної адміністрації Київської області

Яновський Ігор Євгенович – начальник відділу управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ

 

 

1. Розгляд питань порядку денного

 

1) СЛУХАЛИ: Стан та проблемні питання розслідування воєнних злочинів скоєних РФ на території України. Проблемні аспекти збору, фіксації та легалізації доказів при вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Доповів: Драп’ятий Богдан Євгенович – Заступник Міністра внутрішніх справ України

Цуцкірідзе Максим Сергійович – заступник Голови Національної поліції України

Співдоповів: Голова Комітету – Іонушас  Сергій Костянтинович

           

            Інформацію заслухано.

 

2) СЛУХАЛИ:  Порядок взаємодії з міжнародними судовими інституціями, національні та міжнародні судові механізми притягнення до відповідальності осіб причетних до скоєння воєнних злочинів та проблемні питання їх застосування.

 

Доповів: Венедіктова Ірина Валентинівна – Генеральний прокурор

Карім Хан – прокурор Міжнародного кримінального суду

 

Співдоповів: Голова Комітету – Іонушас  Сергій Костянтинович, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Мережко Олександр Олександрович

 

Генеральний прокурор І. Венедиктова поінформувала учасників засідання, про створення спільної слідчої групи для розслідування агресії РФ та її воєнних злочинів на території України, а також зазначила, що ще 14 країн здійснюють власні кримінальні розслідування щодо агресії, яка зараз відбувається в Україні.

Зокрема, І. Венедиктова зауважила, що міжнародна слідча група зосереджуватиметься на зборі, безпечному зберіганні та швидкому обміні інформацією та доказами про воєнні злочини РФ, зібрані в ході розслідувань на території держав-сторін, а також оперативно-розшукових заходах. Крім цього, вона займатиметься виявленням активів воєнних злочинців з метою їх заморожування та конфіскації.

Генеральний прокурор наголосила, що функція українських прокурорів у притягненні до відповідальності винних у воєнних злочинах на рівні Міжнародного кримінального суду – це збір і передання доказів.

           

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан розповів, що з перших днів війни 43 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду завдяки чому процедура початку міжнародного розслідування стала значно простішою.

Він зазначив, що розслідування воєнних злочинів РФ Україна здійснюватиме спільно з Євроюстом, національними правоохоронними органами, спільними міжнародними групами слідчих та Міжнародним кримінальним судом.

 

Інформацію заслухано.

 

3) СЛУХАЛИ: Законодавчі пропозиції, спрямовані на ефективне розслідування міжнародних злочинів та шляхи покращення взаємодії між представниками Збройних Сил України та правоохоронними органами при документуванні та розслідуванні воєнних злочинів.

Доповів: Малюська Денис Леонтійович – Міністр юстиції України, Ляшенко Микола Миколайович – голова Бучанської районної державної адміністрації Київської області

Міністр юстиції України повідомив, що Міністерство юстиції України збирає докази для притягнення воєнних злочинців РФ до відповідальності, зокрема, для збору доказів у Київську область відправлено судових експертів зі всієї України, а також залучені судові експерти з інших країн.

Усі матеріали, які дозволять встановити винних осіб, будуть надані Міжнародному кримінальному суду та партнерам України в тих юрисдикціях, де порушені кримінальні провадження щодо дій військових РФ на території України.

Також Д. Малюська зазначив, що Кабінет Міністрів України готує урядовий законопроект, який створює правовий механізм співробітництва з Міжнародним кримінальним судом та забезпечить притягнення винних до відповідальності.

 

Інформацію заслухано.

 

 

 

Голова Комітету                                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку