Протокол№122

від 28.09.2022

В режимі відеоконференції о 11.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Льовочкіна  Ю.В., Бардіна М.О., Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко  О.С., Шараськін А.А. Юраш С.А., Ясько Є.О., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Немиря Г.М.(відрядження), Хоменко О.В.(відрядження), Бобровська  С.А.

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1.           Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року (р. № 0151, КМУ)

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України - Торговий представник України.

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у використанні інформації про тих, хто подорожує (р. № 0152, КМУ)

Треус Андрій Сергійович – начальник управління Департаменту оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Крутік Юрій Вікторович – заступник начальника управління Департаменту оперативно-розшукової діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Міжпарламентська співпраця:

3. Щодо кандидатур для участі у візиті Комітету до Франції (17 - 18 жовтня 2022 року) та  Німеччини (19 - 20 жовтня 2022 року).

4. Про відрядження народного депутата України О.Семінського до м. Дюссельдорф (Німеччина) для участі у міжнародній виставці « GLASSTEC» у період з 21-24 вересня 2022 року.

Семінський Олег Валерійович - народний депутат України.

5. Про візит народної депутатки України К.Рудик до м. Нью-Йорк (США) у період з 19 по 25 вересня 2022 року з метою участі у роботі сесії Генасамблеї ООН.

6. Про візит народного депутата України О.Ковальова до Йорданського Хашимітського Королівства у період з 30 вересня по 14 жовтня 2022 року з метою зміцнення та подальшого розвитку двосторонніх міжпарламентських відносин.

7. Про візит народної депутатки України Г.Янченко до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 4 по 7 жовтня 2022 року  з метою участі в роботі Міжнародної конференції з питань відновлення України.

8. Про візит народної депутатки України Г.Янченко до м. Берлін (ФРН) у період з 10 по 16 жовтня 2022 року з метою участі у роботі міжнародної конференції Київського діалогу на тему "Війна в Україні як перевірка німецько-українських відносин. Нові шляхи до партнерства".

9. Про візит народної депутатки України В.Гриб до м. Женева (Швейцарія) у період з 5 по 8 жовтня 2022 року з метою участі в роботі круглого столу "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні".

10. Про візит народного депутата України О.Мережка до м. Берлін (Німеччина) у період з 19 по 22 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції в рамках обговорення міжнародно-правової кваліфікації агресивних війн росії проти України.

11. Про візит народного депутата України П.Бакунця до м. Любачів (Республіка Польща) у період 10 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції щодо створення транскордонної функціональної зони "Брама Розточчя".

12. Про візит народного депутата України Є.Пивоварова до Корейської Республіка у період з 30 вересня по 10 жовтня 2022 року з метою налагодження міжпарламентських зв'язків груп дружби.

13. Про візит народної депутатки України Г.Бондар до м. Прага (Чеська Республіка) у період з 8 по 15 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції з питань архітектури та політики культури будівництва ЕСАР 2022.

14. Про візит народних депутатів України Ю.Гришиної, О.Красова до м.  Берн (Швейцарська Конфедерація) у період з 23 по 30 вересня 2022 року з метою участі в Українському форумі в рамках діяльності депутатської групи.

15. Про візит Голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Радуцького до м. Берлін (Німеччина) з метою участі в роботі Всесвітнього саміту з питань глобального здоров'я.

16. Про візит народної депутатки України М. Бардіної до м. Краків (Республіка Польща) у період з 3 по 5 жовтня 2022  року з метою проведення низки зустрічей з українською громадою, українцями, які знаходяться на території Польщі під тимчасовим захистом та представниками організації Європейське жіноче лоббі.

17. Про візит народного депутата України О.Копиленка до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 4 по 7 жовтня 2022 року з метою участі  в роботі  Міжнародного семінару "Радіаційні ризики для України: результати довоєнних досліджень та сучасні виклики".

18. Про візит народних депутатів України Ю.Тимошенко, Г.Немирі  до м. Відень (Австрія) у період з 2 по 6 листопада 2022 року з метою участі в роботі 26-го Віденського європейського форуму 2022 "Нова епоха для європейської безпеки".

19. Про візит народної депутатки України А.Радіної до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 3 по 6 жовтня 2022 року з метою участі у роботі міжнародного Варшавського безпекового форуму.

20. Про візит народної депутатки України І.Климпуш-Цинцадзе до м.  Берлін (ФРН) у період з 10 по 15 жовтня 2022 року з метою участі в роботі 17-ої конференції Київського діалогу "Війна в Україні як перевірка для німецько-українських відносин. Нові шляхи для міцного партнерства.

21. Про участь представника Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва в Orientation Programme NATO, яка відбудеться у період з 3 по 4 жовтня 2022 року в м. Брюссель (Королівство Бельгія).

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В. Іонова М.М., Бардіна М.О.,

Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та підтримати пропозицію народної депутатки України І.Геращенко  про включення до порядку денного питання щодо відрядження І.Геращенко та М.Іонової до м. Бірмінгем (Великобританія) у період з 1 по 6 жовтня 2022 року з метою участі у конференції Консервативної партії Великобританії.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 3;

«не голосував» -3.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року (р. № 0151, КМУ)

В ході розгляду представник секретаріату Комітету зазначив, що проектом Закону пропонується ратифікувати Протокол та викласти у новій редакції статтю 9 Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Молдова з метою внесення змін до правил визначення походження товарів для договірних Сторін.

 В абзацах 1-3 п. 1 оновленої ст. 9 Угоди (у редакції Протоколу) зазначається, що «для цілей цієї Угоди та з метою визначення товарів, що походять  з територій держав Сторін, Сторони будуть керуватися:

 Доповненням І та відповідними положеннями Доповнення ІІ до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, укладеної відповідно до Рішення Ради 2013/94/ЄС від 26 березня 2012 р. (далі – Конвенція), з подальшими можливими змінами, які застосовуються і включені до цієї Угоди і є його невід'ємною частиною, mutatis mutandis, або

Альтернативними правилами походження, викладеними в Додатку А до цього Протоколу (далі – Альтернативні правила)».

Відповідно до п.1 статті 9 Закону України «Про міжнародні договори» ратифікація міжнародних договорів України здійснюється шляхом прийняття закону про ратифікацію, невід'ємною частиною якого є текст міжнародного договору.

Відповідно до статті 194 Регламенту Верховної Ради України, до законопроекту, що вноситься на розгляд Верховної Ради для надання згоди на обов'язковість міжнародних договорів України додається посвідчена копія міжнародного договору у повному обсязі.

Попередній аналіз запропонованого законопроекту свідчить про те, що у поданому на ратифікацію Протоколі зазначений Додаток А відсутній, що унеможливлює здійснення належного аналізу пропонованих Протоколом змін до Угоди, у якому містяться численні посилання на відповідні положення вказаних Альтернативних правил (п.п. 2-4, 9 оновленої ст. 9 Угоди), та є порушенням діючих норм.

Про відсутність Додатку А, який є невід'ємною частиною Протоколу, звертає увагу у своєму висновку і Головне науково-експертне управління Апарату ВРУ (№16/03-2022/83547 від 23.05.2022).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А., Стасюк А.М., Нестеренко Л.О.,

Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Направити листа до Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України з метою розгляду законопроекту та надання висновку на предмет відповідності його оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів у зв’язку з відсутністю належного поданого суб’єктом законодавчої ініціативи пакету документів до зазначеного законопроекту.   

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у використанні інформації про тих, хто подорожує (р. № 0152, КМУ)

Виступили: Мережко О.О., Терус А.С., Крутік Ю.В., Василенко О.І.,

Яременко Б.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати «Угоду між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у використанні інформації про тих, хто подорожує» одночасно із прийняттям імплементаційного проекту Закону України «Про обробку попередніх даних реєстрації особи» після його внесення на розгляд Верховної Ради України суб’єктом законодавчої ініціативи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Щодо кандидатур для участі у візиті Комітету до Франції (17 - 18 жовтня 2022 року) та Німеччини (19 - 20 жовтня 2022 року).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Мосолов Ю.О.,

Яременко Б.В., Ясько Є.О., Бардіна М.О., Нестеренко Л.О.,

Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Сформувати делегацію із представників Комітету ВР України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: О.Мережка, Ю.Льовочкіної, І.Геращенко, О.Хоменко, О.Руденко, А.Шараськіна та Є.Ясько з метою участі у візиті Комітету до Франції (17 - 18 жовтня 2022 року) та Німеччини (19 - 20 жовтня 2022 року) та направити листа на адресу керівництва Верховної Ради України стосовно оформлення такого відрядження.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -2.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України О. Семінського до м. Дюссельдорф (Німеччина) для участі у міжнародній виставці « GLASSTEC» у період з 21-24 вересня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Семінський О.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.  Семінського до м. Дюссельдорф (Німеччина) у період з 21 по 24 вересня 2022 року без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 4;

«не голосував» - 2.

 

 

5-21. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України К.Рудик до м.  Нью-йорк (США) у період з 19 по 25 вересня 2022 року з метою участі у роботі сесії Генасамблеї ООН.

Про візит народного депутата України О.Ковальова до Йорданського Хашимітського Королівства у період з 30 вересня по 14 жовтня 2022 року з метою зміцнення та подальшого розвитку двосторонніх міжпарламентських відносин.

Про візит народної депутатки України Г.Янченко до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 4 по 7 жовтня 2022 року  з метою участі в роботі Міжнародної конференції з питань відновлення України.

Про візит народної депутатки України Г.Янченко до м. Берлін (ФРН) у період з 10 по 16 жовтня 2022 року з метою участі у роботі міжнародної конференції Київського діалогу на тему "Війна в Україні як перевірка німецько-українських відносин. Нові шляхи до партнерства".

 Про візит народної депутатки України В.Гриб до м. Женева (Швейцарія) у період з 5 по 8 жовтня 2022 року з метою участі в роботі круглого столу "Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні".

Про візит народного депутата України О.Мережка до м. Берлін (Німеччина) у період з 19 по 22 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції в рамках обговорення міжнародно-правової кваліфікації агресивних війн росії проти України.

 Про візит народного депутата України П.Бакунця до м. Любачів (Республіка Польща) у період 10 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції щодо створення транскордонної функціональної зони "Брама Розточчя".

Про візит народного депутата України Є.Пивоварова до Корейської Республіка у період з 30 вересня по 10 жовтня 2022 року з метою налагодження міжпарламентських зв'язків груп дружби.

 Про візит народної депутатки України Г.Бондар до м. Прага (Чеська Республіка) у період з 8 по 15 жовтня 2022 року з метою участі в роботі конференції з питань архітектури та політики культури будівництва ЕСАР 2022.

Про візит народних депутатів України Ю. Гришиної, О. Красова до м. Берн (Швейцарська Конфедерація) у період з 23 по 30 вересня 2022 року з метою участі в Українському форумі в рамках діяльності депутатської групи

Про візит Голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування М. Радуцького до м. Берлін (Німеччина) з метою участі в роботі Всесвітнього саміту з питань глобального здоров'я

Про візит народної депутатки України М. Бардіної до м. Краків (Республіка Польща) у період з 3 по 5 жовтня 2022  року з метою проведення низку зустрічей з українською громадою, українцями, які знаходяться на території Польщі під тимчасовим захистом та представниками організації Європейське жіноче лоббі

Про візит народного депутата України О.Копиленка до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 4 по 7 жовтня 2022 року з метою участі  в роботі  Міжнародного семінару "Радіаційні ризики для України: результати довоєнних досліджень та сучасні виклики"

Про візит народних депутатів України Ю.Тимошенко, Г.Немирі до м.  Відень (Австрія) у період з 2 по 6 листопада 2022 року з метою участі в роботі 26-го Віденського європейського форуму 2022 "Нова епоха для європейської безпеки"

Про візит народної депутатки України А. Радіної до м. Варшава (Республіка Польща) у період з 3 по 6 жовтня 2022 року з метою участі у роботі міжнародного Варшавського безпекового форуму

. Про візит народної депутатки України І. Климпуш-Цинцадзе до м. Берлін (ФРН) у період з 10 по 15 жовтня 2022 року з метою участі в роботі 17-ої конференції Київського діалогу "Війна в Україні як перевірка для німецько-українських відносин. Нові шляхи для міцного партнерства

Про участь представника Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва в Orientation Programme NATO, яка відбудеться у період з 3 по 4 жовтня 2022 року в м. Брюссель (Королівство Бельгія).

Про відрядження народних депутаток України І. Геращенко та М. Іонової до м. Бірмінгем (Великобританія) у період з 1 по 6 жовтня 2022 року з метою участі у конференції Консервативної партії Великобританії.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Бардіна М.О., Іонова М.М.

 

Розгляд зазначених вище питань перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

 

Голова Комітету                                                                          О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                 С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку