Протокол№117

від 07.09.2022

В режимі відеоконференції о 14.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М.,  Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко  О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Льовочкіна  Ю.В., Шараськін А.А.

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1. Про затвердження рекомендацій слухань у Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно із комітетами Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної  Республіки Крим,  міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

2. Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи (лист керівниці Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ М.Мезенцевої;  лист Голови депутатської групи "Довіра" О.Кулініча; лист Голови депутатської групи "Партія «За майбутнє" Т.Батенка).

Міжпарламентська співпраця.

3. Про візит Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м.Берлін (ФРН) у період з 26 по 30 вересня 2022 року.

4. Про проведення установчої сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки в м.Києві у жовтні 2022 року.

5. Про запрошення членам депутатської групи зі співробітництва з Україною Національної ради Австрійської Республіки здійснити візит в Україну у вересня поточного року.

 

6. Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Туреччини у період з 23 по 27 серпня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги.

7. Про візит народного депутата України О.Семінського до країн ЄС (Болгарія, Угорщина та  Австрія) у період з 6 по 14 серпня 2022 року з метою участі у робочій зустрічі з низкою міжнародних компаній та проведенням перемовин з європейськими партнерами для вироблення спільної стратегії та обговорення дій спрямованих на подальший розвиток партнерських взаємин між Україною, країнами ЄС та Сполученими Штатами Америки з питань переробки світлих нафтових продуктів та їх транспортування.

8. Про візит народної депутатки України К.Рудик до м. Ольштин (Республіка Польща) у період з 31 серпня по 1 вересня 2022 року з метою участі у панельній дискусії щодо технологій та демократизації в рамках циклу соціополітичних подій Campus Polska.

9. Про візит народного депутата України Є.Чернєва до м. Лісабон (Португалія) у період з 8 по 14 вересня 2022 року з  метою участі  у заході «Annual Policymakers Dialogue».

10. Про візит народних депутатів України О.Дмітрієвої, Р.Грищука до м. Вашингтон (США) у період з 7 по 19 вересня 2022 року з метою участі у  заходах в рамках програми "Відкритий світ" під час сесії конгресу США.

11. Про відрядження Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій С.Бабака до Ізраїлю у період з 8 по 26 вересня 2022 року  з метою ознайомлення з наявними практиками організації освітнього процесу в умовах війни та подальшої імплементації цього досвіду в українських реаліях.

12. Про відрядження народного депутата України К.Рудик до м.Брюссель, (Королівство Бельгія) у період з 7 по 9 вересня 2022 року у зв’язку із участю у засіданні Бюро Ради Альянсу лібералів і демократів за Європу (ALDE).

13. Про візит народних депутатів України О.Дунди, К.Рудик до м. Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня 2022 року з метою участі в роботі 31-го Міжнародного Економічного Форуму "Європа перед обличчям нових викликів".

14. Про візит народного депутата України В.Струневича до м. Тель-Авів (Ізраїль) у період з 10 по 17 вересня 2022 року з метою участі у 72-ій сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ.

15. Про візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією до м. Токіо (Японія) у період з 12 по 30 жовтня 2022 року з метою візиту до Національного Парламенту Японії, зокрема проведення зустрічей з представниками Парламентської асоціації дружби «Японія–Україна».

16. Про візит народних депутатів України С.Іонушаса, Г.Михайлюк, М.Павлюка до м. Відень (Австрія) у період з 23 по 29 вересня 2022 року з метою участі у круглому столі "Посилення ролі парламенту в управлінні та нагляді за сектором безпеки".

17. Про візит народної депутатки України І.Геращенко до м. Рейк'явік (Ісландія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у роботі Всесвітнього Форуму Reykjavik Global Forum – Women Leaders 2022.

18. Про візит народних депутатів України О.Мережка, М.Княжицького  до м. Вашингтон (США) у період з 11 по 16 вересня 2022 року з метою участі в роботі конференції Міжпарламентського альянсу з питань Китаю.

19. Про візит народного депутата України Є.Кравчук до м.Люцерн (Швейцарія) у період з 11 по 16 вересня 2022 року з метою участі в The SwissMediaForum.

20. Про візит народного депутата України В.Івченка до м.Стамбул ( Туреччина) у період з 12 по 21 вересня 2022 року для консультацій в Парламентській асамблеї ОЧЕС.

21. Про візит народних депутатів України О.Аліксійчука, О.Мовчан, І.Марчука та В.Безгіна до Литовської Республіки у період з 11 вересня по 14 вересня 2022 року з метою участі у круглому столі Комітету економіки Сейму Литовської Республіки та Комітету економічно розвитку Верховної Ради України “Виклики, спричинені війною, для промислових галузей України та Литви: шукаємо вирішення разом» .

22. Про відрядження народної депутатки України М.Бардіної до м.Стамбул, Туреччина у період з 21 вересня по 24 вересня 2022 року для участі у Регіональній конференції «Інклюзивна сімейна політика для кращого майбутнього».

23. Про відрядження народних депутатів України до Словацької Республіки у період з 22 по 28 вересня 2022 року та з 03 по 7 жовтня 2022 року (лист н.д.А.Костюха - керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою).

.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Руденко О.С., Бардіна М.О., Нестеренко Л.О.,

Хоменко О.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією до м.Токіо (Японія) у період з 12 по 30 жовтня 2022 року з метою візиту до Національного Парламенту Японії, зокрема проведення зустрічей з представниками Парламентської асоціації дружби «Японія–Україна».

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Нестеренко Л.О.

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією до м.Токіо (Японія) у період з 12 по 30 жовтня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 0;

«не голосував» -1.

 

2. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України С.Іонушаса, Г.Михайлюк, М.Павлюка до м.Відень (Австрія) у період з 23 по 29 вересня 2022 року з метою участі у круглому столі "Посилення ролі парламенту в управлінні та нагляді за сектором безпеки".

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  візит  народних депутатів України С.Іонушаса, Г.Михайлюк, М.Павлюка до м.Відень (Австрія) у період з 23 по 29 вересня 2022 року у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про затвердження рекомендацій слухань у Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно із комітетами Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу; з питань гуманітарної та інформаційної політики; з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної  Республіки Крим,  міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, внаслідок збройної агресії Російської Федерації».

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Схвалити у межах предметів відання Комітету Рекомендації спільних комітетських слухань на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи, внаслідок збройної агресії Російської Федерації», які відбулись 15 червня 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про внесення змін до складу Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи (лист керівниці Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ М.Мезенцевої;  лист Голови депутатської групи "Довіра" О.Кулініча; лист Голови депутатської групи "Партія «За майбутнє" Т.Батенка).

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Нестеренко Л.О.,

Хоменко О.В., Мезенцева М.С., Іонова М.М., Бобровська С.А.,

Богданова В.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на висловлені членами Комітету зауваження та враховуючи пропозиції депутатської групи "Партія «За майбутнє"  рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити зміни у складі  Постійної делегацій Верховної Ради України у ПА РЄ, а саме:

- виключити народного депутата України ЛУБІНЦЯ Дмитра Валерійовича зі складу Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи, який був включений за квотою  депутатської групи «Партія «За майбутнє»,  у зв’язку із складенням ним депутатських повноважень;

- затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народну депутатку України БІЛОЗІР Ларису Миколаївну за квотою  депутатської групи «Партія «За майбутнє», виключивши її зі складу заступників членів Постійної делегації.

- затвердити заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народну депутатку України КОНСТАНКЕВИЧ Ірину Мирославівну за квотою  депутатської групи «Партія «За майбутнє».

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 5.

 

 

Міжпарламентська співпраця.

 

5. СЛУХАЛИ: Про візит Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м.Берлін (ФРН) у період з 26 по 30 вересня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Богданова В.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до м.Берлін (ФРН) та узгодити остаточні дати згаданого візиту з німецькою стороною (орієнтовно – з 17 по 23 жовтня 2022 року).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проведення установчої сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки в м.Києві у жовтні 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Мосолов Ю.О.,

Бобровська С.А., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію литовської сторони щодо відновлення роботи Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки і провести сесію Асамблеї в м.Києві  враховуючи важливість зміцнення українсько-литовського міжпарламентського діалогу та перспективність співпраці у сфері європейської інтеграції.

 

2) Направити листи на голів депутатських фракцій Політичної партії «Слуга народу» та Політичної партії  «Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” щодо доукомплектування складу Української частини Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки.

3) Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням дати доручення Апарату Верховної Ради України та секретаріату української частини Асамблеї розпочати роботу із підготовки та проведення згаданого вище заходу, а саме узгодити з литовською стороною у взаємодії з МЗС України прийнятні для обох сторін дати проведення нової інавгураційної сесії Асамблеї, порядок денний та оновлений проект Статуту Асамблеї для подальшого затвердження його на сесії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про запрошення членам депутатської групи зі співробітництва з Україною Національної ради Австрійської Республіки здійснити візит в Україну у вересня поточного року.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту до України членів депутатської групи зі співробітництва з Україною Національної ради Австрійської Республіки у вересня поточного року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

8-10. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Туреччини у період з 23 по 27 серпня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги.

Про візит народного депутата України О.Семінського  до країн ЄС (Болгарія, Угорщина та  Австрія) у період з 6 по 14 серпня 2022 року з метою участі у робочій зустрічі з низкою міжнародних компаній та проведенням перемовин з європейськими партнерами для вироблення спільної стратегії та обговорення дій спрямованих на подальший розвиток партнерських взаємин між Україною, країнами ЄС та Сполученими Штатами Америки з питань переробки світлих нафтових продуктів та їх транспортування.

Про візит народної депутатки України К.Рудик до м.Ольштин (Республіка Польща) у період з 31 серпня по 1 вересня 2022 року з метою участі у панельній дискусії щодо технологій та демократизації в рамках циклу соціополітичних подій Campus Polska.

Виступили: Мережко О.О., Руденко О.С., Немиря Г.М., Бардіна М.О.,

Бобровська С.А., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  зазначені вище візити  народних депутатів України у запропонованому у листах форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Є.Чернєва до м.Лісабон (Португалія) у період з 8 по 14 вересня 2022 року з  метою участі  у заході «Annual Policymakers Dialogue».

Про візит народних депутатів України О.Дмітрієвої, Р.Грищука до м.Вашингтон (США) у період з 7 по 19 вересня 2022 року з метою участі у  заходах в рамках програми "Відкритий світ" під час сесії конгресу США.

Про відрядження Голови Комітету з питань освіти, науки та інновацій С.Бабака до Ізраїлю у період з 8 по 26 вересня 2022 року  з метою ознайомлення з наявними практиками організації освітнього процесу в умовах війни та подальшої імплементації цього досвіду в українських реаліях.

Про відрядження народного депутата України К.Рудик до м.Брюссель, Королівство Бельгія у період з 7 по 9 вересня 2022 року у зв’язку із участю у засіданні Бюро Ради Альянсу лібералів і демократів за Європу (ALDE).

Про візит народних депутатів України О.Дунди, К.Рудик до м.Карпач (Республіка Польща) у період з 5 по 9 вересня 2022 року з метою участі в роботі 31-го Міжнародного Економічного Форуму "Європа перед обличчям нових викликів".

Про візит народного депутата України В.Струневича до м.Тель-Авів (Ізраїль) у період з 10 по 17 вересня 2022 року з метою участі у 72-ій сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ.

Про візит народної депутатки України І.Геращенко до м.Рейк'явік (Ісландія) у період з 7 по 11 листопада 2022 року з метою участі у роботі Всесвітнього Форуму Reykjavik Global Forum – Women Leaders 2022.

Про візит народних депутатів України О.Мережка, М.Княжицького  до м.Вашингтон (США) у період з 11 по 16 вересня 2022 року з метою участі в роботі конференції Міжпарламентського альянсу з питань Китаю.

Про візит народного депутата України Є.Кравчук до м.Люцерн (Швейцарія) у період з 11 по 16 вересня 2022 року з метою участі вThe SwissMediaForum.

Про візит народного депутата України В.Івченка до м.Стамбул (Туреччина) у період з 12 по 21 вересня 2022 року для консультацій в Парламентській асамблеї ОЧЕС.

Про візит народних депутатів України О.Аліксійчука, О.Мовчан, І.Марчука та В.Безгіна до Литовської Республіки у період з 11 вересня по 14 вересня 2022 року з метою участі у круглому столі Комітету економіки Сейму Литовської Республіки та Комітету економічно розвитку Верховної Ради України “Виклики, спричинені війною, для промислових галузей України та Литви: шукаємо вирішення разом» .

Про відрядження народної депутатки України М.Бардіної до м.Стамбул, Туреччина у період з 21 вересня по 24 вересня 2022 року для участі у Регіональній конференції «Інклюзивна сімейна політика для кращого майбутнього».

Про відрядження народних депутатів України до Словацької Республіки у період з 22 по 28 вересня 2022 року та з 3 по 7 жовтня 2022 року (лист н.д.А.Костюха - керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словацькою Республікою).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Бардіна М.О., Руденко О.С.,

Бобровська С.А., Нестеренко Л.О., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати  зазначені вище візити  народних депутатів України у запропонованому у їх листах складі та форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Голова Комітету                                                                          О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                       С.БОБРОВСЬКА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку