Протокол№99

від 08.06.2022

В режимі відеоконференції, о 14.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М, Бардіна М.О., Бобровська С.А., Ананченко М.О.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Геращенко І.В, Іонова М.М.,

Шараськін А.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні:. Юраш С.А., Льовочкіна Ю.В., Ясько Є.О. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво (р.№0149, КМУ)

Шкуратов Олексій Іванович – заступник Міністра освіти і науки України.

Квас Ілля Євгенійович,  – т.в.о. директора Шостого територіального департаменту МЗС України.

Павлишин Олег Ярославович – заступник директора - начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародного права МЗС України.

 

2. Проект Закону про ратифікацію Угоди № 1 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (р.№ 0155, ПУ).

Качка Тарас Андрійович  – заступник Міністра економіки - Торговий представник України.

 

3. Про орієнтовний План підготовки та внесення в установленому порядку до Верховної Ради України законопроектів про припинення чи зупинення дії міжнародних договорів із Російською Федерацією, Республікою Білорусь та в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Квас Ілля Євгенійович,  – т.в.о. директора Шостого територіального департаменту МЗС України.

Павлишин Олег Ярославович – заступник директора - начальник відділу міжнародних договорів Департаменту міжнародного права МЗС України.

 

4. Про   розгляд листа Голови  депутатської групи «Платформа за життя та мир» Ю.Бойка щодо представництва зазначеної вище депутатської групи у міжнародних парламентських організаціях, українських частинах у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Шуфрич Нестор Іванович – народний депутат України.

 

Міжпарламентська співпраця

5. Про візит народної депутатки України Д.Володіної до Італійської Республіки в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з Італійською Республікою  у період з 13 по 21 червня 2022 року з метою  проведення зустрічей із представниками Уряду Італії та представниками місцевої влади різних регіонів.

6. Про візит народного депутата України В.Ар’єва до м.Страсбург (Французька Республіка) у період з 18 по 22 червня 2022 року з метою участі в церемонії нагородження званням Почесного члену ПАРЄ.

7. Про візит делегації ВРУ до м.Лугано (Швейцарська Конфедерація) у період з 4 по 5 липня 2022 року з метою участі в Конференції з питань відновлення України.

8. Про візит народного депутата України О.Копиленка до м.Варшава (Республіка Польща) у період з 7 по 14 червня 2022 року з метою вирішення гуманітарних питань на запрошення Варшавського університету /лист Голови Комітету з питань прав людини Д.Лубінця від 06.06.2022 № 04-25/7-2022/91233/.

9. Про візит народного депутата України Є.Кравчук до м.Оттава (Канада) у період з 10 по 14 червня 2022 року з метою участі у заходах, що організовує Парламентський центр Канади.

10. Про візит делегації Верховної Ради України до м. Вашингтон (США) у період з 14 по 19 червня 2022 року з метою проведення зустрічей із членами Конгресу США щодо підсилення санкційного тиску на РФ та  /лист керівника депгрупи ВРУ з міжпарл.зв’язків з США, н.д. Д.Арахамії від 06.06.2022 № 4д9/2-2022/91825/.

11. Про візит народного депутата України В.Безгіна до м.Братислава (Словацька Республіка) у період з 13 по 19 червня 2022 року з метою участі у експертній оцінці Ради Європи щодо зміцнення статусу міст і муніципалітетів у Братиславі.

12. Про візит народної депутатки України Р.Підласої до м.Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 12 по 15 червня 2022 року з метою участі в дванадцятій Конференції міністрів Світової організації торгівлі.

13. Про візит народного депутата України Г.Немирі до м.Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 16 по 17 червня 2022 року з метою участі у семінарі щодо геополітичної ситуації у Східноєвропейському регіоні, яка склалася через вторгнення Росії до України.

14. Про візит народної депутатки України О.Василевської-Смаглюк до м.Бухарест (Румунія) з метою участі у 21-му Парламентському безпековому форумі.

15. Про організацію візиту в Україну конгресменів Сполучених Штатів Америки /лист н.д. Г.Васильченко від 06.06.2022 № 319д/2-2022/91826/.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про науково-технічне співробітництво (р.№0149, КМУ)

Виступили: Мережко О.О., Шкуратов О.І., Квас І.Є., Павлишин О.Я.,

Немиря Г.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект Закону за основу та цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди № 1 у формі обміну листами між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про внесення змін до Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (р.№ 0155, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект Закону за основу та цілому.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про лист Голови  депутатської групи «Платформа за життя та мир» Ю.Бойка щодо представництва зазначеної вище депутатської групи у міжнародних парламентських організаціях, українських частинах у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Під час розгляду згадано вище питання Голова Комітету О.Мережко зазначив, що Комітет на своєму засіданні  22 травня 2022 року вже ухвалив рішення щодо залишення діючих  складів постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях без змін, за виключенням представництва депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ", яка була розпущена в порядку статті 60 Регламенту Верховної Ради України, та здійснити перерозподіл місць, які вивільнилися лише між фракціями Верховної Ради України.

Виступили: Мережко О.О., Шуфрич Н.І., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, викладену у листі Голови  депутатської групи «Платформа за життя та мир» Ю.Бойка щодо зазначеного вище питання, взяти до відома.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 2;

«утримався» - 0.

 

 

 

 

 

Міжпарламентська співпраця

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Д.Володіної до Італійської Республіки в рамках діяльності депутатської групи ВРУ з Італійською Республікою  у період з 13 по 21 червня 2022 року з метою  проведення зустрічей із представниками Уряду Італії та представниками місцевої влади різних регіонів.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народної депутатки України Д.Володіної до Італійської Республіки у період з 13 по 21 червня 2022 року в рамках гуманітарної місії у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України В.Ар’єва до м.Страсбург (Французька Республіка) у період з 18 по 22 червня 2022 року з метою участі в церемонії нагородження званням Почесного члену ПАРЄ.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України В.Ар’єва до Французької Республіки у період з 18 по 22 червня 2022 року в рамках гуманітарної місії у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» -0;

«не голосував» - 1.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про візит делегації ВРУ до м.Лугано (Швейцарська Конфедерація) у період з 4 по 5 липня 2022 року з метою участі в Конференції з питань відновлення України.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Хоменко О.В.,

Немиря Г.М., Богданова В.О.

 

 

 

 

УХВАЛИЛИ: Відтермінувати розгляд зазначеного вище питання та рекомендувати Голові Верховної Ради України сформувати парламентську делегацію з урахуванням збалансованого представництва всіх політичних фракцій і груп Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України О.Копиленка до м.Варшава (Республіка Польща) у період з 7 по 14 червня 2022 року з метою вирішення гуманітарних питань на запрошення Варшавського університету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України О.Копиленка до Республіки Польща у період з 7 по 14 червня 2022 року в рамках гуманітарної місії у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про орієнтовний План підготовки та внесення в установленому порядку до Верховної Ради України законопроектів про припинення чи зупинення дії міжнародних договорів із Російською Федерацією, Республікою Білорусь та в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Виступили: Мережко О.О., Квас І.Є., Немиря Г.М., Хоменко О.В.,

Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію представників Міністерства закордонних справ України щодо зазначеного вище питання взяти до відома.

 

 

9. Про візит народного депутата України Є.Кравчук до м. Оттава (Канада) у період з 10 по 14 червня 2022 року з метою участі у заходах, що організовує Парламентський центр Канади.

10. Про візит делегації Верховної Ради України до м. Вашингтон (США) у період з 14 по 19 червня 2022 року з метою проведення зустрічей із членами Конгресу США щодо підсилення санкційного тиску на РФ та т.і. /лист керівника депгрупи ВРУ з міжпарл.зв’язків з США, н.д. Д.Арахамії від 06.06.2022 № 4д9/2-2022/91825/.

11. Про візит народного депутата України В.Безгіна до м. Братислава (Словацька Республіка) у період з 13 по 19 червня 2022 року з метою участі у експертній оцінці Ради Європи щодо зміцнення статусу міст і муніципалітетів у Братиславі.

12. Про візит народної депутатки України Р.Підласої до м. Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 12 по 15 червня 2022 року з метою участі в дванадцятій Конференції міністрів Світової організації торгівлі.

13. Про візит народного депутата України Г.Немирі до м. Женева (Швейцарська Конфедерація) у період з 16 по 17 червня 2022 року з метою участі у семінарі щодо геополітичної ситуації у Східноєвропейському регіоні, яка склалася через вторгнення Росії до України.

14. Про візит народної депутатки України О.Василевської-Смаглюк до м.Бухарест (Румунія) з метою участі у 21-му Парламентському безпековому форумі.

15. Про організацію візиту в Україну конгресменів Сполучених Штатів Америки /лист н.д. Г.Васильченко від 06.06.2022 № 319д/2-2022/91826/.

 

Розгляд зазначених вище питань перенесено на наступне засідання Комітету у зв’язку з відсутністю кворуму.

 

 

Голова Комітету                                                                                                                     О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                                   С.БОБРОВСЬКА

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку