Протокол№93

від 12.05.2022

 

вул. Грушевського, 5, кулуари ІІ поверх,

о 15.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А.,

Яременко Б.В.

 

Відсутні: Ясько Є.О. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Про міжпарламентську співпрацю:

-  про візит народних депутатів України О.Мовчана та Р.Лозинського до м. Вашингтона (США) у період з 14 по 23 травня 2022 року для участі у робочих зустрічах з конгресменами США;

- про візит членів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки до Сполучених Штатів Америки у період з 15 по 25 травня 2022 року на запрошення Глобального фонду Сил спеціальних операцій та Альянсу Свободи України (лист Голови Комітету О.Завітневича);

- про візит народних депутаток України Г.Михайлюк  та Г.Янченко до Сполучених Штатів Америки у період з 14 по 22 травня 2022 року на запрошення представників Фонду ім. Фрідріха Еберта для участі у програмі «Захист прав людини в Україні в умовах геополітичних ризиків»;

- про візит народних депутатів України М.Іонової, І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Фріз до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 1 червня 2022 року для участі у щорічному конгресі Європейської народної партії;

- про візит народної депутатки України Л.Василенко до м. Лондона (Великобританія) у період з 10 по 14 травня 2022 року для участі у конференції «Посилення міжнародної реакції на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом»;

- про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Польща у період з 10 по 11 травня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги;

- про візит народного депутата України М.Волинця до Республіки Польща у період з 16 по 27 травня 2022 року та групи народних депутатів Ю.Тимошенко, В.Дубіля, В.Данілова та Г.Немирі до Республіки Польща  у період з 16 по 25 травня 2022 року на запрошення Незалежної професійної спілки «Солідарність»;

Волинець Михайло Якович – народний депутат України.

- про візит делегації депутатської групи ВРУ до м.Таллін (Республіка Естонія) у період з 15 по 17 травня 2022 року (лист керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою А.Пушкаренка);

Пушкаренко Арсеній Михайлович – народний депутат України.

- про візит народної депутатки України І.Совсун до м. Барселони (Королівство Іспанія) у період з 13 по 17 травня для участі у Всесвітній конференції ЮНЕСКО з вищої освіти;

Совсун Інна Романівна – народна депутатка України.

- про візит народної депутатки України Н.Піпа до м. Фрайбург (ФРН) у період з 25 по 29 травня 2022 року для участі у зустрічі з представниками фракції JUPI;

- про візит народних депутатів України А.Шкрум, І.Крулька, Г.Михайлюк, О.Шуляк та Ю.Клименко до м. Давоса (Швейцарія) у період з 20 по 27 травня 2022 року для участі в роботі Всесвітнього Економічного Форуму та дискусії «Український сніданок».

Крулько Іван Іванович – народний депутат України.

- про візит парламентської делегації в ПАРЄ до м.Відень (Республіка Австрія) у період з 16 по 19 травня 2022 року (лист народної депутатки України М.Мезенцевої).

Мезенцева Марія Сергіївна – народна депутатка України.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

2) Додати до порядку денного засідання Комітету питання про виключення членів депутатської фракції Верховної Ради України Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" зі складу постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про виключення членів депутатської фракції Верховної Ради України Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" зі складу постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В.

УХВАЛИЛИ:

1.               Виключити членів депутатської фракції ВРУ Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" зі складу постійних делегацій Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях, на підставі оголошення, зробленого в порядку статті 60 Регламенту Верховної України на пленарному засіданні Верховної Ради України 12 травня 2022 року про розпуск депутатської фракції Політичної партії "ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ" у Верховній Раді України  дев’ятого скликання (витяг із стенограми додається).

2.                Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити зміни у складі постійних делегацій Верховної Ради України у органах міжнародних парламентських організацій та українських частин у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях своїми розпорядженнями.

3.               Розглянути на наступному засіданні Комітету питання щодо  перегляду квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп Верховної Ради України у постійних делегаціях Верховної Ради України у парламентських органах міжнародних організацій та українських частинах у двосторонніх і тристоронніх міжпарламентських інституціях.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

2. Про міжпарламентську співпрацю.

 

2.1. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України О.Мовчана та Р.Лозинського до м. Вашингтона (США) у період з 14 по 23 травня 2022 року для участі у робочих зустрічах з конгресменами США.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В. Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візитів О.Мовчана  та Р.Лозинського до Сполучених Штатів Америки у запропонованих у листах форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

2.2. СЛУХАЛИ: Про візит членів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки до Сполучених Штатів Америки у період з 15 по 25 травня 2022 року на запрошення Глобального фонду Сил спеціальних операцій та Альянсу Свободи України.

Виступили: Мережко О.О., Іонова М.М., Геращенко І.В., Бобровська  С.А.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Зважаючи на те що, Сполучені Штати Америки є стратегічним партнером України та надають всебічну підтримку в умовах російської агресії в Україні, а також беручи до уваги те, що черговий захід дозволить провести низку зустрічей з метою донесення актуальної інформації про безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні, підтримати здійснення відрядження народними депутатами у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України;

2) Запропонувати Комітету Верховної Ради Країни з питань національної оборони та розвідки включити до складу згаданої делегації секретаря вказаного Комітету Р.КОСТЕНКА з метою формування делегації з представників різних політичних фракцій.

Результати голосування: одноголосно.

 

3) Підтримати відрядження, без залучення коштів Верховної Ради України, для участі у заходах, що плануються в рамках Міжнародного тижня Сил спеціальних операцій в Сполучених Штатах Америки у період з 15 по 25 травня ц.р. секретаря Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, резервістки Сил спеціальних операцій С.БОБРОВСЬКОЇ.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1;

«не голосував» - 1.

 

 

2.3. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутаток України Г.Михайлюк  та Г.Янченко до Сполучених Штатів Америки у період з 14 по 22 травня 2022 року на запрошення представників Фонду ім. Фрідріха Еберта для участі у програмі «Захист прав людини в Україні в умовах геополітичних ризиків».

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту народних депутаток України Г.Михайлюк та Г.Янченко до Сполучених Штатів Америки у запропонованих у листах форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.4. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України М.Іонової, І.Геращенко, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Фріз до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 1 червня 2022 року для участі у щорічному конгресі Європейської народної партії.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту згаданих представників Верховної Ради України у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

 

2.5. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Л.Василенко до м. Лондона (Великобританія) у період з 10 по 14 травня 2022 року для участі у конференції «Посилення міжнародної реакції на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом».

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту народної депутатки України Л.Василенко до Великобританії у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.6. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Польща у період з 10 по 11 травня 2022 року з метою вирішення питань гуманітарної допомоги.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту народного депутата України Р.Умєрова до Республіки Польща у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

 

2.7. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України М. Волинця (у період з 16 по 27 травня 2022 року), Ю. Тимошенко, В. Дубіля, В. Данілова. Г. Немирі (у період з 16 по 25 травня 2022 року ) до Республіки Польща на запрошення Незалежної професійної спілки «Солідарність».

Виступили: Мережко О.О., Волинець М.Я., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення зазначених вище візитів до Республіки Польща у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

 

2.8. СЛУХАЛИ: Про візит делегації депутатської групи ВРУ до м. Таллін (Республіка Естонія) у період з 15 по 17 травня 2022 року

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М., Пушкаренко  А.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги те, що Уряд Естонської Республіки планує взяти участь у відновленні Житомирської області, а делегація Верховної Ради України вже запланувала низку зустрічей та перемовини для подальшого узгодження та реалізації дій, підтримати здійснення відрядження народних депутатів у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.9. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України І.Совсун до м. Барселони (Королівство Іспанія) у період з 13 по 17 травня для участі у Всесвітній конференції ЮНЕСКО з вищої освіти.

Виступили: Мережко О.О., Совсун І.Р., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення візиту народної депутатки України І. Совсун до Королівства Іспанія у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

 

2.10. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України Н.Піпи до м. Фрайбург (ФРН) у період з 25 по 29 травня 2022 року для участі у зустрічі з представниками фракції JUPI.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те що програма візиту передбачає проведення низки зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування, що своєю чергою є нагодою для донесення актуальної інформації стосовно зухвалого і підступного нападу РФ на Україну, підтримати візит Н.Піпи у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

2.11. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України А.Шкрум, І.Крулька, Г.Михайлюк, О.Шуляк та Ю.Клименко до м. Давос (Швейцарія) у період з 20 по 27 травня 2022 року для участі в роботі Всесвітнього Економічного Форуму та дискусії «Український сніданок».

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит вказаних народних депутатів у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

 

2.12. СЛУХАЛИ: Про візит парламентської делегації Верховної Рад України у ПАРЄ до м. Відень (Республіка Австрія) у період з 16 по 19 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Мезенцева М.С., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит членів Постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ М.Мезенцевої, О.Хоменко та Р.Умєрова до Австрії у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2.13. СЛУХАЛИ: Про внесення до порядку денного засідання Комітету питання про включення народного депутата України А.Герасимова до складу делегації, яка має здійснити візит до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 1 червня 2022 року для участі у щорічному конгресі Європейської народної партії.

Виступили: Мережко О.О., Герасимов А.В.

 

УХВАЛИЛИ: Внести до порядку денного засідання Комітету питання про включення народного депутата України А.Герасимова до складу делегації, яка має здійснити візит до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 1 червня 2022 року для участі у щорічному конгресі Європейської народної партії.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 2.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про включення народного депутата України А.Герасимова до складу делегації, яка має здійснити візит до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 1 червня 2022 року для участі у щорічному конгресі Європейської народної партії.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати візит народного депутата України А.Герасимова до м. Роттердам (Нідерланди), як Віце-президента політичної групи Європейської народної партії (ЄНП) в Парламентській Асамблеї ОБСЄ.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку