Протокол№92

від 11.05.2022

 

 В режимі відеоконференції, о 11.00

 

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С.,

Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В., Ясько Є.О. (лікарняний).

 

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Проект Закону про вихід з Угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (реєстр. №0145 від 28.04.2022).

Ярмистий Максим Миколайович - Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті.

2. Проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків (реєстр. №0146 від 04.05.2022).

Паламар Людмила Олександрівна – директор Департаменту Міністерства фінансів України.

3. Про звернення Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до комітетів з питань міжнародних відносин парламентів держав-членів та спостерігачів Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС).

4. Про відповідь Генеральному Секретарю МПС М.Чунгонгу щодо  взаємодії Верховної Ради України з Робочою групою Міжпарламентського Союзу.

 5. Про проведення 15 червня 2022 року спільних комітетських слухань  на тему: "Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації" (лист Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г.Третякової).

6. Міжпарламентська співпраця:

- про візит народного депутата України П.Порошенка до м.Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня по 01 червня 2022 року;

Порошенко Петро Олексійович – народний депутат України.

- про візит членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса та А.Кота у період з 15 по 20 травня 2022 року до м. Брюссель (Королівство Бельгія) для участі у Парламентському Пленумі Енергетичного Співтовариства;

- про візит народних депутатів – членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль до м. Тель-Авів у період з 12 по 19 травня 2022 року (лист народного депутата України – співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з державою Ізраїль О.Куницького);

- про візит народного депутата України О.Ковальова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 10 по 18 травня 2022 року;

Ковальов Олександр Іванович – народний депутат України.

- про візит народного депутата України Л.Булах до Королівства Іспанія у період з 5 по 11 травня 2022 року;

- про візит народного депутата України А.Стріхарського до м. Стамбул (Республіка Туреччина) у період з 17  по 21 травня 2022 року;

Стріхарський Андрій Петрович – народний депутат України.

- про робочий візит делегації Верховної Ради України до Європейського Союзу у період з 16 по 20 травня 2022 року (лист Голови Комітету з питань інтеграції України до Євросоюзу І.Климпуш-Цинцадзе );

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна – Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

- про візит народних депутатів – членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан до Республіки Казахстан у травені-червені 2022 року (лист народного депутата України – керівника депгрупи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан С.Нагорняка ).

Нагорняк Сергій Володимирович – народний депутат України.

7. Різне.

 

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О., Хоменко О.В.,

Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ:  1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

2) Додати до порядку денного засідання Комітету питання про візит народної депутатки України М.Бардіної до Сполучених Штатів Америки на запрошення Офісу Конгресу США з питань міжнародного лідерства у період з 14 по 23 травня 2022 року та питання про візит народних депутатів України М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Геращенко та І.Фріз до у м. Роттердам (Нідерланди) для участі у Міжнародному конгресі Європейської народної партії у період 31 травня-1 червня 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років (реєстр. №0145 від 28.04.2022).

Виступили: Мережко О.О., Ярмистий М.М., Яременко Б.В.,

Геращенко І.В., Немиря Г.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків (реєстр. № 0146 від 04.05.2022).

Виступили: Мережко О.О., Василенко О.І, Паламар Л.О.,

Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону із виключенням його другої частини та з врахуванням техніко-юридичних правок.

Результати голосування: одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Про звернення Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва до комітетів з питань міжнародних відносин парламентів держав-членів та спостерігачів Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити текст Звернення Комітету до комітетів з питань міжнародних відносин парламентів держав-членів та спостерігачів Парламентської Асамблеї Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС) та надіслати його до комітетів у закордонних справах парламентів держав- членів ПАЧЕС.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про відповідь Генеральному Секретарю МПС М.Чунгонгу щодо  взаємодії Верховної Ради України з Робочою групою Міжпарламентського Союзу.

Виступили: Мережко О.О., Мосолов Ю.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Започаткувати комунікацію між Верховною Радою України та робочою групою МПС щодо ситуації в Україні та за результатами проведених відповідних консультацій з Міністерством закордонних справ України, рекомендували направити відповідний лист Генеральному секретарю МПС.

 

 5. СЛУХАЛИ: Про проведення 15 червня 2022 року спільних комітетських слухань на тему: "Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав — членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації".

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Хоменко О.В., Порошенко  П.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу щодо проведення 15 червня 2022 року спільних комітетських слухань на тему «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав-членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії Російської Федерації»

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Міжпарламентська співпраця.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України П.Порошенка до м. Роттердам (Нідерланди) у період з 31 травня до 01 червня 2022 р.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В. Порошенко П.О., Бардіна  М.О., Немиря Г .М., Іонова М.М., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Не заперечувати щодо  візиту народного депутата України П.Порошенка до м.Роттендам (Нідерланди) у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про візит членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса та А.Кота у період з 15 по 20 травня 2022 року до м. Брюссель (Королівство Бельгія) для участі у Парламентському Пленумі Енергетичного Співтовариства.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість участі представників України у згаданому заході, оскільки Україна у 2022 році головує в Енергетичному Співтоваристві і є його членом з 2011 року, підтримати здійснення відрядження народних депутатів України А. Геруса та А. Кота у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6.3. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів – членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль до м. Тель-Авів у період з 12 по 19 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Геращенко І.В., Іонова  М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість проведення попередньо запланованих зустрічей і перемовин з потенційними іноземними партнерами стосовно вирішення питання організації безперебійного постачання критично важливого озброєння для державних силових структур України під час повномасштабної російської агресії, підтримати здійснення відрядження народних депутатів у запропонованому у листі складі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 4.

 

 

6.4. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України О.Ковальова до Об’єднаних Арабських Еміратів у період з 10 по 18 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Ковальов О.І., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: За результатами розгляду зазначеного питання на засіданні Комітету рішення щодо підтримки здійснення згаданого вище візиту не набрало достатньої кількості голосів

Результати голосування:

«за» - 3;

«проти» - 0;

«утримався» - 5.

 

 

 

 

6.5. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України Л.Булах до Королівства Іспанія у період з 5 по 11 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що програма візиту передбачає проведення низки зустрічей з представниками державної влади, органів місцевого самоврядування, а також переселенцями для вивчення їхніх нагальних проблем, умов проживання та надання необхідних послуг в країні перебування, не заперечувати щодо здійснення візиту Л.Булах у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

 

6.6. СЛУХАЛИ: Про візит народного депутата України А. Стріхарського до м. Стамбул (Республіка Туреччина) у період з 17 по 21 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Стріхарський А.П.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення відрядження народного депутата України А. Стріхарського до м. Стамбул (Республіка Туреччина).

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утримався» - 3.

 

6.7. СЛУХАЛИ: Про робочий візит делегації Верховної Ради України до Європейського Союзу у період з 16 по 20 травня 2022 року

Виступили: Мережко О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Хоменко О.В., Геращенко І.В., Бобровська С.А., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: За результатами голосування Комітет не дійшов згоди щодо здійснення згаданого відрядження.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утримався» - 5.

 

 

6.8. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів – членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан до Республіки Казахстан у період травень-червень 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Нагорняк С.В.,  Бобровська  С.А., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Пропозиція щодо здійснення візиту членів зазначеної вище депутатської групи до Республіки Казахстан не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку.

Результати голосування:

«за» - 5,

«проти» - 0.

«утрималось» - 5.

 

 

6.9. СЛУХАЛИ: Про візит народної депутатки України М.Бардіної до Сполучених Штатів Америки на запрошення Офісу Конгресу США з питань міжнародного лідерства у період з 14 по 23 травня 2022 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість проведення перемовин в комітетах Конгресу США та можливість участі у низці зустрічей з конгресменами протягом чергової сесії Конгресу з метою донесення актуальної інформації про безпекову та гуманітарну ситуацію в Україні, підтримати здійснення відрядження народної депутатки України М. Бардіної у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6.10. СЛУХАЛИ: Про візит народних депутатів України М.Іонової, І.Климпуш-Цинцадзе, І.Геращенко та І.Фріз  до у м. Роттердам (Нідерланди) для участі у  Міжнародному конгресі Європейської народної партії у період 31 травня-1 червня 2022 року.

Перенести розгляд зазначеного вище питання на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку