Протокол№86

від 12.04.2022

 

В режимі відеоконференції о 14.00

 

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В.,

Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В., Ясько Є.О. (відпустка).

 

Порядок денний засідання Комітету:

 

1. Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні" (р.№7276, Р.Стефанчук та ін.).

Стефанчук Руслан Олексійович – Голова Верховної Ради України.

Джапарова Еміне Айяровна  – Перша заступниця Міністра закордонних справ України.

Скуратовський Валентин Михайлович – директор Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення Російської Федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав й урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації у демократичних державах російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів (р. № 7263, Н.Піпа та ін.).

Піпа Наталія Романівна – народний депутат України.

Джапарова Еміне Айяровна  – Перша заступниця Міністра закордонних справ України.

Дір Лариса Володимирівна – начальник Управління світового українства та культурно-гуманітарного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Буряк Андрій Леонідович – заступник начальника відділу Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Шкуратов Олексій Іванович   – заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції.

 

3. Про відрядження Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Радуцького  до  м. Копенгаген (Королівство Данія) у період  з 18 по 25 квітня 2022 року (лист Голови Комітету М.Радуцького).

Радуцький Михайло Борисович – Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Джапарова Еміне Айяровна  – Перша заступниця Міністра закордонних справ України.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні" (р.№7276, Р.Стефанчук та ін.).

Виступили: Мережко О.О., Стефанчук Р.О., Іонова М.М.,

Геращенко І.В., Джапарова Е.А., Скуратовський В.М., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Включити вказаний проект Постанови до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України ІХ скликання, прийняти його за основу та цілому, схвалити згадану Заяву Верховної Ради України з врахуванням техніко-юридичних правок та із запропонованими Комітетом змінами та доповненнями, а саме: - в абзаці 14 проекту Заяви текст в дужках викласти у такій редакції: (зокрема, в містах Буча, Ірпінь, Маріуполь, селищах міського типу Бородянка, Гостомель, та багатьох інших населених пунктах на території України).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення Російської Федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав й урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації у демократичних державах російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів (р. № 7263, Н.Піпа та ін.).

Під час обговорення законопроекту члени Комітету, враховуючи позицію МЗС України щодо існуючих механізмів припинення участі держави у багатосторонніх міжнародних договорах,  наголосили на необхідності узгодження окремих положень проекту законодавчого акту з МЗС України з метою приведення його у відповідність до норм міжнародного права.

Виступили: Мережко О.О., Піпа Н.Р.,  Джапарова Е.А., Буряк А.Л.,

Дір Л.В., Богданова В.О., Бобровська С.А., Шкуратов О.І.,

Яременко Б.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати суб’єкту законодавчої ініціативи доопрацювати зазначений вище проект Постанови.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про відрядження Голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Радуцького  до м.Копенгаген (Королівство Данія) у період  з 18 по 25 квітня 2022 року (лист Голови Комітету М.Радуцького).

Виступили: Мережко О.О., Радуцький М.Б., Джапарова Е.А.,

Богданова В.О.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на важливість проведення перемовин з керівництвом Данської асоціації виробників медичного обладнання й Данської фармацевтичної асоціації щодо критичних потреб України, а також можливостей надання гуманітарної допомоги від представників данського бізнесу під час повномасштабної російської агресії, та беручи до уваги проведення низки зустрічей з керівництвом Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я та представниками Міністерства охорони здоров’я Королівства Данії, підтримати здійснення відрядження Голови Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Радуцького у запропонованому у листі форматі без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                            О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                             С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку