Протокол№80

від 23.02.2022

 В режимі відеоконференції, о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С.,

Хоменко О.В., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В.,

Ясько Є.О.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.     Про депутатське звернення народного депутата України Л.Буймістер щодо її членства в складі Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО.

Буймістер Людмила Анатоліївна – народний депутат України.

Чернєв Єгор Володимирович – Голова Постійної делегації ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО.

 

2.     Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-        про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2022 рік візиту депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією до Японії у 2022 році (лист н.д. України, співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією Г.Михайлюк);

Михайлюк Галина Олегівна - співголова депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією.

-        про відрядження н.д.України М.Забродського до м.Вашингтон (США) у період з 25 квітня по 4 травня 2022 року з метою проведення зустрічей із сенаторами та конгресменами США (лист н.д.України М.Забродського);

-        про участь Голови Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О.Мережка у 2-му парламентському Форумі саміту Tree Seas Initiative (TSI), який відбудеться 20-21 червня 2022 році в м.Рига (Латвійська Республіка);

-        про можливість проведення спільної з Міжпарламентським Союзом конференції з питань викорінення явища гендерно-обумовленого насильства  (м.Київ, у період з 6 по 10 червня 2022 року)  (лист н.д.України Л.Василенко;

Василенко Леся Володимирівна – народний депутат України.

-        про відрядження н.д.України Д.Разумкова до м.Відень (Республіка Австрія) у період з 8 по 10 березня 2022 року (лист н.д.України Д.Разумкова);

-        про відрядження н.д. України О.Криворучкіна, О.Бондаренка та Ю.Овчинникової до м.Оксфорд (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії)  у період з 19 по 27 березня 2022 року з метою участі Оксфордській весняній школі з екологічної економіки.

   Овчинникова Юлія Юріївна – народний депутат України.

 

3.     Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ:  1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань.

2) Додати до порядку денного засідання Комітету  питання про запрошення Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи п.Тіні Кокса відвідати Україну (лист Керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ М.Мезенцевої).

3) На прохання н.д.України М.Забродського перенести розгляд питання щодо його відрядження до м.Вашингтон (США)  на наступне засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про запрошення Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи п.Тіні Кокса відвідати Україну (лист Керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ М.Мезенцевої).

Виступили: Мережко О.О., Мезенцева М.С., Яременко Б.В.,

Хоменко О.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Беручи до уваги триваючу агресивну війну РФ  проти України та зважаючи на те, що Рада Європи першою серед міжнародних організацій ухвалила низку важливих рішень, зокрема про вигнання Росії зі складу Ради Європи, вважати за доцільне  запросити членів Президентського Комітету ПАРЄ відвідати Україну.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утримався» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про депутатське звернення народного депутата України Л.Буймістер щодо її членства в складі Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО.

Виступили: Мережко О.О., Чернєв Є.В., Буймістер Л.А.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи норми Положення  про Постійну делегацію ВРУ у Парламентській асамблеї НАТО, яке регламентує діяльність вказаної Постійної делегації, що формується виключно на підставі подань депутатських фракцій у ВРУ відповідно до квот їх пропорційного представництва та не передбачає включення до її складу позафракційних депутатів поза межами цих квот, пропозиція щодо членства народного депутата України Л.Буймістер у складі Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО не набрала голосів на свою підтримку (результати голосування: «за» - 3; «проти» - 1; «утримався» - 4).

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів ВРУ на 2022 рік візиту депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Японією до Японії у 2022 році (лист н.д. України, співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією Г.Михайлюк).

Виступили: Мережко О.О., Михайлюк Г.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З метою розвитку міжпарламентського діалогу між Україною та Японією підтримати здійснення зазначеного вище візиту депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Японією в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік.

Результати голосування:

«за» - 11;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про участь Голови Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О.Мережка у 2-му парламентському Форумі саміту Tree Seas Initiative (TSI), який відбудеться 20-21 червня 2022 році в м.Рига (Латвійська Республіка).

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О.,

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість активізації роботи на міжпарламентському рівні особливо беручи до уваги актуальну ситуацію на кордонах України, підтримати участь Голови Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва О.Мережка у зазначеному вище заході в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про можливість проведення спільної з Міжпарламентським Союзом конференції з питань викорінення явища гендерно-обумовленого насильства  (м.Київ, у період з 6 по 10 червня 2022 року)  (лист н.д.України Л.Василенко).

Виступили: Мережко О.О., Василенко Л.В., Геращенко І.В.,

Іонова М.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію народного депутата Л. Василенко щодо можливості проведення спільної з Міжпарламентським Союзом конференції з питань викорінення явища гендерно-обумовленого насильства. 

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

6. СЛУХАЛИ: Про відрядження народного депутата України Д.Разумкова до м.Відень (Республіка Австрія) у період з 8 по 10 березня 2022 року (лист н.д.України Д.Разумкова).

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість активізації роботи на міжпарламентському рівні підтримати участь Д.Разумкова у згаданому вище заході, однак, зважаючи на загострення ситуації на кордонах України, залишити остаточне рішення щодо його відрядження за Головою Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про відрядження народних депутатів України О.Криворучкіна, О.Бондаренка та Ю.Овчинникової до м.Оксфорд (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії)  у період з 19 по 27 березня 2022 року з метою участі Оксфордській весняній школі з екологічної економіки.

Виступили: Мережко О.О., Овчинникова Ю.Ю.

 

УХВАЛИЛИ: З метою вивчення іноземного досвіду законодавчого забезпечення в сфері збереження та охорони навколишнього середовища вважати за доцільне участь згаданих вище народних депутатів України у  круглому столі та інших заходах весняної школи з екологічної економіки Оксфордського університету, однак, зважаючи на загострення ситуації на кордонах України, залишити остаточне рішення щодо їх відрядження за Головою Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                          О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                          С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку