Протокол№75

від 08.02.2022

 

В режимі відеоконференції о 12:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головувала: Заступник Голови Комітету Бардіна М.О.

 

Присутні: Бобровська С.А., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В.,

Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Ананченко М.О.(відпустка), Мережко О.О. (лікарняний),

Льовочкіна Ю.В., Геращенко І.В.(лікарняний).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.     Про проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах від 15 квітня 1994 року (реєстр.№0105, КМУ).

Бедаш Сергій Анатолійович – заступник директора Департаменту - начальник відділу митних формальностей та міжнародного митного співробітництва Департаменту митної політики Міністерства фінансів України.

 

 

2.     Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-        про візит в Україну голів комітетів у закордонних справах Nordic-Baltic Eight (NB8) у період з 4 по 8 квітня 2022 року (лист Голови Комітету у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Р.Колса);

-        про проведення в Україні засідання Міжнародного парламентського Форуму з питань розвідки і безпеки (PI-SF) у травні 2022 року (лист Посла України в США О.Маркарової);

Прокопчук Ігор Васильович – директор Третього територіального Департаменту Міністерства закордонних справ України.

-        про запрошення членів ПА НАТО на чолі з Президентом ПА НАТО Г.Е.Коннолі здійснити візит в Україну найближчим часом (лист Голови Постійної делегації ВРУ Є.Чернєва);

-        про відрядження н.д.України Г.Михайлюк до Королівства Бельгія та Французької Республіки з метою участі у Програмі візитів до ЄС у період з 6 по 13 березня 2022 року (лист н.д. Г.Михайлюк);

-        про відрядження н.д.України Г.Михайлюк до Федеративної Республіки Німеччини у період з 17 по 21 лютого 2022 року з метою участі в програмі під назвою “FUTURITY Fellows Programme” в межах Мюнхенської конференції з безпеки;

-        про відрядження н.д.України Є.Ясько до м.Берлін (ФРН) у період з 16 по 18 лютого 2022 року (лист н.д. України Є.Ясько);

Ясько Єлизавета Олексіївна – народний депутат України.

-        про візит в Україну делегації депутатів Національної Ради Республіки Австрія на чолі з Головою групи дружби «Австрія-Україна» у березні поточного року (лист н.д.України, керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою І.Негулевського);

-        про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Демократичною Республікою Руанда.

 

3.     Різне.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості питань та включити до пункту «Різне» питання про включення до порядку денного засідання Комітету 16 лютого 2022 року питання «Про стан і результати дипломатичних консультацій та перемовин щодо ескалації збройного конфлікту на сході України та зростаючої загрози військової агресії з боку Російської Федерації, а також щодо стану виконання Мінських домовленостей та результатів перемовин в рамках Нормандського формату» (пропозиція Першого заступника голови Комітету Г. Немирі).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про візит в Україну голів комітетів у закордонних справах Nordic-Baltic Eight (NB8) у період з 4 по 8 квітня 2022 року (лист Голови Комітету у закордонних справах Сейму Латвійської Республіки Р.Колса).

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М., Іонова М.М., Мосолов Ю.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію щодо здійснення вказаного візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про включення до порядку денного засідання Комітету 16 лютого 2022 року питання про стан і результати дипломатичних консультацій та перемовин щодо ескалації збройного конфлікту на сході України та зростаючої загрози військової агресії з боку Російської Федерації, а також щодо стану виконання Мінських домовленостей та результатів перемовин в рамках Нормандського формату.

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Провести закрите засідання 16 лютого 2022 року та обговорити питання про стан і результати дипломатичних консультацій та перемовин щодо ескалації збройного конфлікту на сході України та зростаючої загрози військової агресії з боку Російської Федерації, а також щодо стану виконання Мінських домовленостей та результатів перемовин в рамках Нормандського формату.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про запрошення членів ПА НАТО на чолі з Президентом ПА НАТО Г.Е.Коннолі здійснити візит в Україну найближчим часом (лист Голови Постійної делегації ВРУ Є.Чернєва).

Виступили: Бардіна М.О., Стасюк А.М.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість євроатлантичного курсу України, необхідність ознайомлення закордонних колег з поточною безпековою ситуацією в нашій державі, зокрема в зоні російсько-українського збройного конфлікту та на тимчасово окупованих територіях України, підтримати здійснення такого візиту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д.України Г.Михайлюк до Королівства Бельгія та Французької Республіки з метою участі у Програмі візитів до ЄС у період з 6 по 13 березня 2022 року (лист н.д. Г.Михайлюк).

Виступили: Бардіна М.О., Іонова М.М., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Оскільки згаданий захід слугуватиме майданчиком для налагодження прямого діалогу та розвитку співпраці з інституціями Європейського Союзу, не заперечувати проти оформлення відрядження народному депутату України Г. Михайлюк без залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про проведення в Україні засідання Міжнародного парламентського Форуму з питань розвідки і безпеки (PI-SF) у травні 2022 року (лист Посла України в США О.Маркарової).

Виступили: Бардіна М.О., Прокопчук І.В., Яременко Б.В.,

Шараськін А.А., Хоменко О.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Беручи до уваги стратегічний характер відносин зі США та важливість інтенсифікації міжпарламентського співробітництва, підтримати пропозицію щодо проведення в Україні засідання Міжнародного парламентського Форуму з питань розвідки і безпеки з урахуванням графіку проведення заходів міжнародного характеру та календарного плану роботи Верховної Ради України і Конгресу США;

2) рекомендувати надіслати від імені Голови ВРУ лист щодо принципової підтримки проведення в Україні вказаного Форуму, доручити Апарату Верховної Ради України узгодити дипломатичними каналами з іноземною стороною можливість проведення заходу на початку травня або в середині червня 2022 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д.України Г.Михайлюк до Федеративної Республіки Німеччини у період з 17 по 21 лютого 2022 року з метою участі в програмі під назвою “FUTURITY Fellows Programme” в межах Мюнхенської конференції з безпеки.

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на актуальність тематики заходу та парламентську складову, а також можливість проведення низки зустрічей з метою донесення позиції України щодо важливих геополітичних питань нашим західним партнерам та обговорення міжнародної політики в галузі безпеки, беручи до уваги Розпорядження Голови Верховної Ради України №441 від 25 листопада 2021 року “Про деякі питання оформлення народними депутатами України відряджень за кордон” вважати доцільним оформлення відповідного відрядження в непленарні дні.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д.України Є.Ясько до м.Берлін (ФРН) у період з 16 по 18 лютого 2022 року (лист н.д. України Є.Ясько).

Виступили: Бардіна М.О., Ясько Є.О., Іонова М.М., Шараськін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що під час здійснення згаданого візиту заплановано проведення низки зустрічей з депутатами Бундестагу, представниками Міністерства закордонних справ Німеччини, німецьких політичних партій та обговорення актуальних питань українсько-німецьких відносин, а також враховуючи те, що вказана поїздка не потребує залучення фінансових ресурсів Верховної Ради України, підтримати відрядження народного депутата України Є.Ясько до м.Берлін у вказаний в листі період.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про вихід з Угоди про співробітництво та взаємодопомогу в митних справах від 15 квітня 1994 року (реєстр.№0105, КМУ).

Виступили: Бардіна М.О., Бедаш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про візит в Україну делегації депутатів Національної Ради Республіки Австрія на чолі з Головою групи дружби «Австрія-Україна» у березня поточного року (лист н.д.України, керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою І.Негулевського).

Виступили: Бардіна М.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість активізації роботи на рівні відповідних груп дружби, зокрема, у контексті залучення можливостей діалогу на рівні органів законодавчої влади у просуванні важливих для нашої держави інтересів, підтримати здійснення згаданого візиту, забезпечивши фінансування заходу в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік відповідно до існуючих норм (4 особи на 4 дні).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

11. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Демократичною Республікою Руанда.

Виступили: Бардіна М.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Руанда та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Заступник Голови Комітету                                                                                  М.БАРДІНА

 

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку