Протокол№72

від 15.12.2021

 

В режимі відеоконференції о 14:30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М.,

Льовочкіна Ю.В., Руденко О.С., Хоменко О.В., Немиря Г.М.,

Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутня: Бобровська С.А.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Про тимчасову заборону на перевезення транзитних вантажів та порожніх вагонів у напрямах Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини.

Васьков Юрій Юрійович – заступник Міністра інфраструктури України

Федоренко Олександр Георгійович – начальник Управління залізничних перевезень Міністерства інфраструктури України.

Єрьомін Вячеслав Володимирович – Директор операційний АТ "Укрзалізниця".

Точицький Микола Станіславович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2.   Про Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік.

Колісниченко Борис Миколайович – керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ.

 

3.   Про підтвердження повноважень Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ на 2022 рік.

Колісниченко Борис Миколайович – керівник Управління забезпечення міжпарламентських зв’язків Апарату ВРУ.

 

4.   Про пропозиції Комітету до проекту плану законопроектної роботи на 2022 рік (доручення Першого заступника Голови ВРУ О.Корнієнка).

Василик Віталій Валентинович – заступник Міністра юстиції України.

Точицький Микола Станіславович – заступник Міністра закордонних справ України.

Золотарьова Оксана Вадимівна - директор Департаменту міжнародного права МЗС України.

Лупак Андрій Андрійович - начальник Юридичного управління МЗС України.

Огризко Ростислав Володимирович - директор Першого територіального департаменту МЗС України.

Боєцький Тарас Федорович - заступник Директора департаменту безпекової та санкційної політики МЗС України.

Старак Ореста Михайлівна - начальник відділу публічної дипломатії Директорату публічної дипломатії та комунікацій МЗС України.

Паламар Людмила Олександрівна – директор Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України.

Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра економіки України -Торговий представник.

Бухтіярова Марта Сергіїна – Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Павлюк Алла Петрівна – в.о. Генерального директора Директорату регіональної політики, керівник експертної групи інституційної підтримки регіональної політики та співпраці з донорами Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України.

Кая Аксенія Сергіївна –  керівник експертної групи з питань транскордонного співробітництва Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України.

Маковський Дмитро Васильович –  Перший заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерство цифрової трансформації України.

Гавронська Ілона Володимирівна –  керівник експертної групи стратегічного планування та моніторингу директорату стратегічного планування та моніторингу Міністерства цифрової трансформації.

 

 

5.   Про інформацію Голови Комітету О.Мережку стосовно роботи української делегації в XI Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

 

6.   Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-        про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Демократичною Республікою Конго та Республікою Ботсвана;

-        про включення запланованого на лютий 2022 року візиту делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік (лист співголів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Грузією І.Климпуш-Цинцадзе та Л.Марченко);

-        про перенесення запланованого візиту членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Канадою на 2022 рік (лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Канадою Л.В. Забуранної);

-        про включення візитів делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Бельгією до Бельгії та бельгійських колег в Україну до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік (лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Королівством Бельгія М.Мезенцевої).

 

7.   Різне.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Шараськін А.А.

 

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету,  включивши до нього:

- за пропозицією Голови Комітету О.Мережка звернення Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Д.Арахамії про зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи;

-                  за пропозицією Голови підкомітету Комітету А.Шараськіна питання про затвердження координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Руанда.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про тимчасову заборону на перевезення транзитних вантажів та порожніх вагонів у напрямах Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Васьков Ю.Ю., Єрьомін В.В.,

Точицький М.С.

 

Інформацію, надану представником Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та АТ Укрзалізниця взяти до відома.

 

 

3.СЛУХАЛИ: Про Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік.

Виступили: Мережко О.О., Колісниченко Б.М., Нестеренко Л.О.,

Немиря Г.М., Хоменко О.В.

 

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити Орієнтовний план міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік, передбачивши в пункті 8 запропонованого проекту Орієнтовного плану спільне засідання голів комітетів у закордонних справах Парламентів Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Молдови та Польщі в Україні, врахувавши, що до участі у згаданому заході планують долучитися голови комітетів у закордонних справах Великобританії, Франції, Німеччини та інших держав-членів Європейського Союзу (до 20 осіб).

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (звернення Голови депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Д.Арахамії).

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Немиря Г.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити членом Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народного депутата України КРАВЧУК Євгенію Михайлівну замість народного депутата України ЯСЬКО Єлизавети Олексіївни та заступником члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи народного депутата України ЯСЬКО Єлизавету Олексіївну замість народного депутата України КРАВЧУК Євгенії Михайлівни за квотою депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» на підставі відповідного подання депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» від 15 грудня 2021 року.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про підтвердження повноважень Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ на 2022 рік.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтвердити повноваження членів та заступників членів Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ з урахування квот пропорційного представництва депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України та попередніх рішень Комітету.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 3.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про пропозиції Комітету до проекту плану законопроектної роботи на 2022 рік (доручення Першого заступника Голови ВРУ О.Корнієнка).

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О., Качка Т.А.,

Бухтіярова М.С., Кая А.С., Маковський Д.В.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи результати аналізу виконання Плану законопроектних робіт на 2021 рік,  а також пропозиції, надані представниками заінтересованих міністерств та відомств, затвердити пропозиції Комітету до Плану законопроектних робіт Верховної Ради України на 2022 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про інформацію Голови Комітету О.Мережка стосовно роботи української делегації в XI Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща.

Виступив: Мережко О.О.

 

Інформацію Голови Комітету О.Мережка щодо зазначеного питання взяти до відома.

 

 

8.           Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Конго та Республікою Ботсвана.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Конго та Республікою Ботсвана та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про включення, запланованого на лютий 2022 року, візиту делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Грузією до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік (лист співголів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Грузією І.Климпуш-Цинцадзе та Л.Марченко).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на важливість поглиблення двосторонньої міжпарламентської співпраці з Грузією, вважати зазначений візит доцільним та не заперечувати щодо його включення до Орієнтовного плану міжнародних обмінів на 2022 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

8.3-4. СЛУХАЛИ: Про перенесення запланованого візиту членів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Канадою на 2022 рік (лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Канадою Л.В. Забуранної).

Про включення візитів делегації депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Бельгією до Бельгії та бельгійських колег в Україну до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2022 рік (лист співголови депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв?язків з Королівством Бельгія М.Мезенцевої).

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Розглядати питання здійснення візитів депутатських груп з міжпарламентських зв’язків у кожному конкретному випадку за наявності запрошення, дати та програми здійснення такого візиту.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8.5.СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Руанда.

Виступили: Мережко О.О., Шараськін А.А., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити А.Шараськіна координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Руанда.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку