Протокол№71

від 01.12.2021

В режимі відеоконференції о 14:30

 

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С., Хоменко О.В.,

Немиря Г.М., Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутня: Льовочкіна Ю.В.(лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.   Про проект Закону про ратифікацію Європейської конвенції про скасування легалізації документів, складених дипломатичними агентами чи консульськими посадовими особами (реєстр.№0130, ПУ).

Васильєв Дмитро Олександрович – директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Шевченко Катерина Георгіївна – заступник директора Департаменту міжнародного права– начальник Управління міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України.

2.   Про проект Закону про ратифікацію Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах (реєстр.№0132, ПУ).

Шевченко Катерина Георгіївна – заступник директора Департаменту міжнародного права– начальник Управління міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України.

Васильєв Дмитро Олександрович – директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України.

Манцуров Дмитро Ігорович – начальник Управління міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України.

 

3.   Про подання депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» щодо змін у складі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

 

 

4.   Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

-      про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Демократичною Республікою Конго;

-      про можливість фінансування ЗОД в міжнародному аеропорту «Бориспіль» парламентській делегації партії «Новий Азербайджан» у період з 1 по 5 грудня 2021 року (лист співголів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою В.Крейденка та В.Колюха);

-      про відрядження н.д. України С.Федини, В.Ар’єва, П.Фролова до м.Варшава у період з 5 по 11 грудня 2021 року для участі у програмі обміну для представників парламентів України, Грузії та Північної Македонії на тему: «Протидія дезінформації та залучення виборців за допомогою традиційних та нових соціальних медіа» (листи н.д.України С.Федини, В.Ар’єва,  П.Фролова);

-      про участь народного депутата України В.Данілова в Глобальному форумі з питань продовольства та сільського господарства, який відбудеться у період з 24 по 28 січня 2022 року в м.Берлін, ФРН (лист н.д. України В.Данілова).

Данілов Віталій Богданович – народний депутат України.

-      про візит делегації народних депутатів України до ОАЕ у період з 4 по 8 грудня 2021 року (лист н.д.України, співголови депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з ОАЄ А.Пуртової).

 

 

5.   Різне.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Бобровська С.А.,

Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та включити до пункту «Різне» такі питання:

-        про зміни у складі української частини Міжпарламентської ради Україна-НАТО (пропозиція Голови Комітету О.Мережка);

-        про відрядження народних депутатів України, зокрема Ю.Клименко, до м.Варшава (Республіка Польща) з метою участі у проекті «Сусідство Польща-Україна 4.0», що відбудеться у період з 6 по 7 грудня 2021 року  (пропозиція члена Комітету С.Бобровської);

-        про ситуацію, що склалася в зв’язку із забороною Укрзалізницею транзитних перевезень вантажів та порожніх вагонів до Республіки Польща  з 30 листопада ц.р., а також до Чеської, Словацької республік та Угорщини починаючи з 1 грудня ц.р. (пропозиція Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі).

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Європейської конвенції про скасування легалізації документів, складених дипломатичними агентами чи консульськими посадовими особами (реєстр.№0130, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Васильєв Д.О., Шевченко К.Г.,

Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах (реєстр.№0132, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Васильєв Д.О., Шевченко К.Г.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити голову Комітету О.Мережка.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про подання депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» щодо змін у складі Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити заступниками членів Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі народних депутатів України КІНЗБУРСЬКУ Вікторію Олександрівну, КРАВЧУК Євгенію Михайлівну, ЛІЧМАН Ганну Василівну та ПОДГОРНУ Вікторію Валентинівну за квотою  депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» замість народних депутатів України КАЧУРИ Олександра Анатолійовича, КИЦАКА Богдана Вікторовича, ТРУХІНА Олександра Михайловича та ЯКИМЕНКА Павла Віталійовича на підставі відповідного подання депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»  від 19 листопада 2021 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі української частини Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити Першого заступника Голови Верховної Ради України КОРНІЄНКА Олександра Сергійовича Співголовою української частини Міжпарламентської ради Україна-НАТО замість СТЕФАНЧУКА Руслана Олексійовича.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.           Про міжпарламентську співпрацю ВРУ.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Демократичної Республікою Конго.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О., Шараськін А.А.

 

УХВАЛИЛИ: Повернутися до розгляду зазначеного питання на наступному засіданні Комітету після візування Протоколу організаційних зборів згаданої депутатської групи Головою підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про можливість фінансування ЗОД в міжнародному аеропорту «Бориспіль» парламентській делегації партії «Новий Азербайджан» у період з 1 по 5 грудня 2021 року (лист співголів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Азербайджанською Республікою В.Крейденка та В.Колюха).

Виступили: Мережко О.О., Крейденко В.В.,  Немиря Г.М.,

Яременко Б.В., Бобровська С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що зазначений візит не містить міжпарламентської складової, оскільки вказана делегація не є делегацією парламенту іноземної держави, комітету чи групи дружби парламенту іноземної держави, а її прийом в Україні не передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік, рекомендувати знайти альтернативні джерела фінансування видатків, пов’язаних з оплатою зали офіційних делегацій в міжнародному аеропорту «Бориспіль».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.3. СЛУХАЛИ: Про відрядження н.д. України С.Федини, В.Ар’єва, П.Фролова до м.Варшава у період з 5 по 11 грудня 2021 року для участі у програмі обміну для представників парламентів України, Грузії та Північної Македонії на тему: «Протидія дезінформації та залучення виборців за допомогою традиційних та нових соціальних медіа» (листи н.д.України С.Федини, В.Ар’єва, П.Фролова).

Виступили: Мережко О.О., Федина С.Р., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на те, що такий захід слугуватиме майданчиком для обміну політичними передовими практиками та досвідом щодо побудови європейських стандартів та принципів протидії дезінформації у традиційних та нових медіа, а також є платформою для співпраці парламентів європейських країн, підтримати участь народних депутатів України у ньому без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.4. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України В.Данілова в Глобальному форумі з питань продовольства та сільського господарства, який відбудеться у період з 24 по 28 січня 2022 року в м.Берлін, ФРН (лист н.д. України В.Данілова).

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на тематику заходу й важливість поглиблення співробітництва в аграрній та продовольчій сферах вважати за доцільне підтримати клопотання народного депутата України В.Данілова.

Результати голосування:

«за» - 10;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6.5. СЛУХАЛИ: Про візит делегації народних депутатів України до ОАЕ у період з 4 по 8 грудня 2021 року (лист н.д.України, Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з ОАЄ А.Пуртової).

Виступили: Мережко О.О., Пуртова А.А., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи необхідність активізації міжпарламентського діалогу між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами на рівні відповідних груп дружби законодавчих органів згаданих країн, рекомендувати Голові Верховної Ради України включити цей візит до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік та підтримав його здійснення без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6.6. СЛУХАЛИ: Інформацію С.Бобровської щодо відрядження народних депутатів України, зокрема Ю.Клименко, до м.Варшава (Республіка Польща) з метою участі у проекті «Сусідство Польща-Україна 4.0», що відбудеться у період з 6 по 7 грудня 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Бобровська С.А., Юраш С.А.,

ГеращенкоІ.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Враховуючи важливість обміну досвідом у сфері захисту довкілля, обговорення питання безпеки українського та польського кордонів, перейняття досвіду польського парламенту, зокрема, в економічній сфері, вважати за доцільне участь народних депутатів України у вказаному вище заході без залучення коштів Верховної Ради України.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6.7. СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі про ситуацію, що склалася в зв’язку із забороною Укрзалізницею транзитних перевезень вантажів та порожніх вагонів до Республіки Польща та з 30 листопада ц.р., а також Чеської та Словацької республік та Угорщини починаючи з 1 грудня ц.р.

Виступили: Мережко О.О., Немиря Г.М., Бардіна М.О.

 

 

УХВАЛИЛИ: Запросити представників Міністерства інфраструктури України та представників Укрзалізниці на наступне засідання Комітету для заслуховування та обговорення зазначеного питання.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку