Протокол №66

від 22.09.2021

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В.,

Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С.,  Хоменко О.В.,

Шараськін А.А., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

ВідсутніЛьовочкіна Ю.В.(лікарняний), Бардіна М.О. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр.№6000, КМУ) в частині МЗС України.

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

Лук’янов Володимир Сергійович – директор Департаменту фінансово-адміністративного менеджменту Міністерства закордонних справ України.

 

2.   Про проект Закону про ратифікацію Рамкової військової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки (реєстр.№0119, КМУ).

Поліщук Олександр Миколайович – заступник Міністра оборони України.

 

Семеніхін Олег Іванович – тимчасово виконуючий обов’язки  директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України.

Шешко Сергій Вікторович – начальник відділу Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України.

 

3.   Про проект Закону про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (реєстр.№0120, ПУ).

Немчинов Максим Олександрович – заступник Міністра енергетики України.

Елішиєва Катерина Абухусайнівна – директор Департаменту міжнародних фінансових проектів Міністерства фінансів України.

Нагорна Оксана Юріївна - начальник відділу співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку та іншими регіональними організаціями Департаменту міжнародних фінансових проектів Міністерства фінансів України.

 

4.   Про проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди "Проект розвитку АТ "Укрпошта": Логістична мережа та Сільське відділення" між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (реєстр.№0123, ПУ).

Комірний Анатолій Віталійович – заступник Міністра інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Смілянський Ігор Юхимович – Генеральний директор АТ «Укрпошта».

Каракай Юрій Васильович – радник генерального директора АТ «Укрпошта».

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр.№6000, КМУ) в частині МЗС України.

Під час розгляду зазначеного питання члени Комітету заслухали представника МЗС України та констатували, що обсяг видатків у 5 421,7 млн. гривень, передбачений МЗС у проєкті Державного бюджету на 2022 рік, становить лише 79,5 відсотка від загальної потреби Міністерства та не дозволить забезпечити необхідні потреби дипломатичної служби України для досягнення покладених на неї завдань, а саме активізацію діяльності дипломатичної служби України, спрямовану на консолідацію міжнародної підтримки у протидії російській агресії, підвищення рівня її ефективності, розвиток інструментів публічної дипломатії з метою впровадження нових форм з просування іміджу України, посилення захисту інтересів громадян України та вітчизняного бізнесу за кордоном, просування національних інтересів.

Повна потреба МЗС України на 2022 рік становить 6 820,2 млн гривень, тобто додаткова потреба Міністерства складає 1 398,5 млн гривень.

Зазначені кошти планується спрямувати для забезпечення ефективного функціонування дипломатичної служби України та належної реалізації покладених на неї завдань, зокрема за бюджетними програмами:

1401010 «Керівництво та управління у сфері державної політики щодо зовнішніх відносин» на  119,3  млн гривень, у тому числі:

видатки споживання – 58,3 млн гривень, з них: заробітна плата з нарахуваннями - 24,02 млн гривень, поточний ремонт приміщень адмінбудівель, технічне обслуговування обладнання та утримання в належному стані мереж, залучення адвокатів тощо - 10,4 млн гривень; експлуатаційні послуги, пов’язані з утриманням будинків - 3,4 млн гривень, заходи з цифровізації – 14,8 млн гривень, придбання канцелярських та господарських товарів, сплата судового збору, видатки на короткотермінові відрядження - 5,8 млн гривень;

 видатки розвитку – 60,9 млн гривень, з них:

 28,4 млн гривень - оновлення матеріально-технічної бази;

29,3 млн гривень - реставраційні роботи в адмінбудівлі за адресою пл. Михайлівська, 1 – (21,3 млн. грн. – заміна віконних блоків з відновленням відкосів, улаштуванням відливів та підвіконня (продовження проведення реставраційних робіт, розпочатих у 2021 році);

4,8 млн. грн. – ремонтно-реставраційні роботи в частині заміни пожежної сигналізації і системи оповіщення в адмінбудинку;

1,5 млн. грн. - виготовлення науково-проєктної документації на ремонт (реставраційний) системи кондиціонування та вентиляції адмінбудівлі (у т.ч. проходження експертизи);

1,4 млн. грн. – виготовлення науково-проєктної документації на ремонт (реставраційний) з частковою заміною пошкоджених ділянок даху адмінбудівлі та державна експертиза;

0,3 млн. грн. – виготовлення науково-проєктної документації на ремонт реставраційний, у частині заміни ліфта в адмінбудівлі та корегування проєктнокошторисної документації на ремонт сховища в адмінбудівлі.); капітальний ремонт приміщення представництва МЗС в Одесі – 3,2 млн гривень.

1401030 «Функціонування закордонних дипломатичних установ України та розширення мережі власності України для потреб цих установ» на 1 128,9 млн гривень, у тому числі:

видатки споживання – 761,4 млн гривень, з них:

144,7 млн гривень - заробітна плата з нарахуваннями (здійснення обов'язкових виплат працівникам ЗДУ, а саме: посадовий оклад, надбавки за ранг, вислугу років, таємність, доплата до мінімальної заробітної плати, виплати грошової допомоги до щорічної основної відпустки, премій відповідно до Закону України "Про державну службу", виплата відпускних/компенсацію за невикористану відпустку при поверненні в Україну з довготермінового відрядження; оплата праці посадових осіб дипломатичної служби, зарахованих у розпорядження відповідно до ст. 23 Закону України "Про дипломатичну службу"; нарахування та сплата єдиного внеску, в тому числі за непрацюючого іншого з подружжя працівника дипломатичної служби, який перебуває за кордоном за місцем довготермінового відрядження такого працівника);

353,6 млн гривень – збільшення норм компенсаційних виплат, що визначені Кабінетом Міністрів України (планується прийняття проєкту постанови КМУ щодо формування та здійснення компенсаційних виплат в іноземній валюті та оплати інших витрат працівникам, направленим у довготермінове відрядження, з 2017 року норми не переглядалися);

73,7 млн гривень - розширення консульської присутності за кордоном (у 2022 році планується забезпечення діяльності нових ЗДУ, а саме: ГКУ в Вроцлаві, КУ в Сігету Мармацієй, ПУ в Філіппінах, ПУ в Республіці Гана, ГКУ в Мумбаї);

46,5 млн гривень - здійснення витрат, пов'язаних з роботою 15 державних службовців у міжнародних організаціях;

2,8 млн. грн. – на обов’язкове медичне страхування працівників ЗДУ (1394 особи та членів їх сімей).

18,8 млн. грн. – на оплату послуг особам, залученим до виконання робіт за цивільно-правовими договорами, у тому числі локал-стаф.

5,9 млн. грн. – виплата одноразової грошової допомоги згідно зі статтею 35 ЗУ «Про дипломатичну службу України».

2,9 млн. грн. – проведення евакуації громадян (з розрахунку двічі на рік);

7,8 млн. грн. – здобуття дітьми середньої та дошкільної освіти працівників дипслужби;

104,7 млн гривень - інші поточні видатки (придбання канцелярії, обладнання вартістю до 24 тис. грн, паливно-мастильних матеріалів, проведення поточного ремонту, оплата послуг охорони, страхування авто, страхування приміщень тощо); видатки розвитку – 367,6 млн гривень, з них:

143,96 млн гривень - оновлення матеріально-технічної бази закордонних дипломатичних установ України (оновлення 146 транспортних засобів);

185,9 млн гривень - розширення мережі власності України за кордоном

(придбання у власність приміщення для потреб Посольства України в Румунії);

37,7 млн гривень - проведення капітального ремонту та аварійних робіт приміщень, що є власністю України за кордоном.

1401100 «Професійне навчання посадових осіб дипломатичної служби та працівників інших державних органів у сфері зовнішніх зносин» на 0,7 млн гривень, у тому числі:

видатки споживання – 0,5 млн. гривень для забезпечення діяльності Дипломатичної академії при МЗС; видатки розвитку – 0,2 млн гривень для оновлення матеріально-технічної бази (комп’ютерне обладнання та оргтехніка).

1401110 «Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України» на 140,5 млн гривень, у тому числі:

видатки споживання – 138,8 млн гривень, з них: забезпечення проведення заходів з метою активного просування міжнародного іміджу України – 85,3 млн гривень, проведення заходів з метою задоволення культурно-національних, мовних та інформаційних потреб громад закордонних українців - 11,7 млн гривень, забезпечення проведення Українським інститутом та його закордонними філіями заходів культурної дипломатії та комплексної презентації України у світі – 41,8 млн гривень; видатки розвитку – 1,7 млн гривень.

МЗС України є єдиним органом державної влади, який має можливість презентувати нашу державу за її межами, а бюджетна програма 1401110 – єдиним джерелом фінансування таких іміджевих проєктів за кордоном.

Для розвитку економіки та залучення іноземних інвестицій Україна має активно виходити до потенційних інвесторів із пропозиціями, на усіх доступних зарубіжних майданчиках розповідати про наявні тут можливості, спростовувати стереотипне сприйняття та розбудовувати привабливий зовнішній імідж.

Для максималізації результативності цієї роботи МЗС України у 2021 році було ухвалено Стратегію публічної дипломатії, яка передбачає вихід за рамки традиційних підходів, запровадження системності та послідовності іміджевих заходів, а також зміцнення синергії та взаємодії з ключовими державними та недержавними органами й установами, які можуть бути контрибуторами у підготовці інформаційно-іміджевого продукту, здатного гідно представити Україну на міжнародній арені.

Зокрема, вже розпочато роботу із запровадження не лише вже традиційних заходів культурної та експертної дипломаті України за кордоном, а й також за 5 новими напрямами: цифрова, кулінарна (у т.ч. в рамках ЕКСПО), економічна, науково-освітня та спортивна.

Для кожного з цих напрямів у взаємодії з профільними експертами, у т.ч. з різних ЦОВВ визначено чіткі географічні пріоритети, які враховують інтереси цільових аудиторій в різних регіонах світу, а також найбільш масштабні міжнародні заходи за кожним із згаданих напрямів по всьому світу, в яких Україна раніше участь ніколи не брала (у т.ч. в Латинській Америці, Азії, на Близькому Сході).

1401130 «Документування громадян та створення і забезпечення функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем консульської служби» на 9,1 млн гривень, у тому числі:

видатки споживання - 1,9 млн гривень, зокрема для виготовлення та оформлення паспортних документів (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний та службовий паспорт України) з безконтактним електронним носієм;

видатки розвитку – 7,2 млн гривень, з них: придбання серверного та мережевого обладнання для модернізації та модифікації інфраструктури ІТС консульської служби, мобільних комплектів для оформлення паспортних документів – 1,9 млн гривень, модифікація програмних модулів ІТС ВІС МЗС, е-Консул, Віза та е-Віза - 5,3 млн гривень.

Виступили: Мережко О.О., Баньков О.С., Ясько Є.О., Юраш С.А.,

Геращенко І.В.,  Немиря Г.М., Яременко Б.В., Хоменко О.В.,

Бобровська С.А., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати лист на ім’я Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Ю.Арістова стосовно врахування викладених вище зауважень і пропозицій до законопроєкту №6000 від 15.09.2021 та наполягати на необхідності включення додаткових асигнувань на утримання і розвиток дипломатичної служби у сумі 1 398,5 млн. гривень у законопроєкті «Про проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік».

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Рамкової військової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки.

Виступили: Мережко О.О., Поліщук О.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

Виступили: Мережко О.О., Немчинов М.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди "Проект розвитку АТ "Укрпошта": Логістична мережа та Сільське відділення" між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

Виступили: Мережко О.О., Комірний А.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку