Протокол №63

від 08.09.2021

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Шараськін А.А.,

Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.(участь в ПАРЄ), Руденко О.С.(лікарняний),

Хоменко О.В.(відрядження).

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Про проект Закону про денонсацію Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів (реєстр.№0121, ПУ).

Перевезенцев Олексій Юрійович - Державний секретар Міністерства молоді та спорту України.

Радчук Наталія Миколаївна - начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Ліхтецька Ірина Станіславівна - головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Аранжій Анна Миколаївна - заступник начальника відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

 

2.                Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів (реєстр.№0122, ПУ).

Перевезенцев Олексій Юрійович - Державний секретар Міністерства молоді та спорту України.

Радчук Наталія Миколаївна - начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Ліхтецька Ірина Станіславівна - головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

Аранжій Анна Миколаївна - заступник начальника відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства молоді та спорту України.

 

3.               Про внесення змін до Положення про Постійну делегацію ВРУ у ПАРЄ (лист народного депутата України, Керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ М.Мезенцевої).

 

4.               Про проведення засідання Комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців і перміщених осіб в Україні (лист народного депутата України,  Керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ М.Мезенцевої).

 

5.               Про зміни у складі Виконавчого Комітету Національної парламентської групи в МПС (лист Голови депутатської фракції політичної партії «Голос» Я.Железняка).

 

6.               Про міжпарламентську співпрацю ВРУ:

 

  • Про участь народного депутата України  Л.Василенко у семінарі Аспена для молодих європейських лідерів, який відбудеться в м.Лібліце (Чехія) у період з 9 по 12 вересня поточного року;

 

  • Про участь народного депутата України  І.Геращенко у міжнародному форумі «Глобальний форум у м.Рейк’явік – жінки-лідери 2021» у період з 8 по 10 листопада 2021 року.

Геращенко Ірина Володимирівна – народний депутат України.

 

7.               Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету, знявши з розгляду пункт 3 порядку денного та, за проханням Мезенцевої М.С., перенести його розгляд на наступне засідання комітету.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про денонсацію Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів (реєстр.№0121, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Перевезенцев О.Ю., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий вище проект Закону, вилучивши пункт 2.

  Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів (реєстр.№0122, ПУ).

Під час розгляду зазначеного законопроекту було заслухано позицію представника Міністерства молоді та спорту України, а також розглянуто суттєві зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо необхідності належної імплементації положень Конвенції РЄ, яка пропонується до ратифікації, і стане частиною чинного законодавства України, узгодження термінології національного законодавства із термінологією цієї Конвенції, а також щодо визначення компетентних органів в Україні, як це прямо вимагається положеннями самої Конвенції. в ході обговорення представник Міністерства молоді та спорту України погодився із частиною зауважень.

Виступили: Мережко О.О., Перевезенцев О.Ю., Яременко Б.В.,

Геращенко І.В., Немиря Г.М., Юраш С.А., Богданова В.О.,

Нестеренко Л.О., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати суб’єкту права законодавчої ініціативи відкликати проект Закону України «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів» з метою його належного доопрацювання зацікавленими центральними органами виконавчої влади з урахуванням висловлених зауважень.

Результати голосування:

«за» - 7,

«не голосували» - 4.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проведення засідання Комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців і перміщених осіб в Україні (лист н.д., Керівниці Постійної делегації ВРУ у ПАРЄ М.Мезенцевої).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М.,

Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Враховуючи важливість розвитку відносин з Парламентською асамблеєю Ради Європи та зацікавленість Комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців і переміщених осіб у проведенні виїзного засідання в Україні не заперечувати проти проведення згаданого вище заходу в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України;

2) Рекомендувати Голові Верховної Ради України направити відповідне запрошення та звернути увагу іноземної сторони на схвалену Верховною Радою України Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства у зв’язку із незаконною підготовкою виборів у Державну Думу Російської Федерації у тимчасово окупованій АР Крим та Севастополі та з залученням до голосування громадян України з тимчасово окупованих частин Донецької та Луганської областей». А саме, наголосити, що проведення Російською Федерацією так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях України не буде легітимним, а результати таких виборів не матимуть жодних юридичних наслідків, організація та проведення таких виборів заборонено міжнародним гуманітарним правом, а також звернутися з проханням не допустити включення до складу російських делегацій у парламентських асамблеях міжнародних організацій депутатів, які обрані з урахуванням голосів громадян, які залишилися на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м. Севастополя, а також окупованих частин Донецької та Луганської областей.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

«не голосував» - 1.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про повернення до розгляду питання про проект Закону про денонсацію Європейської конвенції про насильство та неналежну поведінку з боку глядачів під час спортивних заходів, і зокрема футбольних матчів (реєстр.№0121, ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Повернутись до розгляду зазначеного питання.

2) Рекомендувати Голові Комітету подавати згаданий проект Закону на розгляд ВРУ одночасно з проектом Закону про ратифікацію Конвенції Ради Європи про комплексний підхід до питань безпеки, охорони та обслуговування під час футбольних матчів та інших спортивних заходів після його доопрацювання суб’єктом законодавчої ініціативи.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про зміни у складі Виконавчого Комітету Національної парламентської групи в МПС (лист Голови депутатської фракції політичної партії «Голос» Я.Железняка).

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити членом Виконавчого комітету Національної парламентської групи України у Міжпарламентському Союзі  народного депутата України Василенко Л.В.  за квотою  депутатської фракції  Політичної Партії «ГОЛОС» замість народного депутата України Железняка Я.І. на підставі відповідного подання депутатської фракції  Політичної Партії «ГОЛОС» від 19 липня 2021 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

6.1. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України Л.Василенко у семінарі Аспена для молодих європейських лідерів, який відбудеться в м.Лібліце (Чехія) у період з 9 по 12 вересня поточного року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В.,

Бобровська С.А., Бардіна М.О., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Взявши до уваги важливість участі народного депутата у заході, що організовується Інститутом Аспена у Центральній Європі та Інститутом Аспена в Румунії, підтримати участь Л.ВАСИЛЕНКО у семінарі без залучення коштів Верховної Ради України.

            Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 1;

«утрималось» - 0.

 

 

6.2. СЛУХАЛИ: Про участь народного депутата України І.Геращенко у міжнародному форумі «Глобальний форум у м.Рейк’явік – жінки-лідери 2021» у період з 8 по 10 листопада 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Зважаючи на той факт, що згаданий вище захід слугуватиме майданчиком для обговорення актуальних та проблемних питань, зокрема, в сфері протидії будь-яким формам дискримінації щодо жінок, протидії домашньому насильству та боротьбі із цими явищами, а також матиме подальший вплив на законодавство та розробку політичного порядку денного, вважати участь І.Геращенко у зазначеному вище заході доцільною і не заперечувати щодо здійснення її візиту у запропонованому у листі форматі в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«не голосував» - 1.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку