Протокол №56

від 02.06.2021

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Немиря Г.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В., Шараськін А.А., Юраш С.А.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.               Проект Закону про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Угоди про заснування Консультаційного центру з питань права СОТ (реєстр.№0096,ПУ).

         Качка Тарас Андрійович – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України - Торговий представник України.

 

2.               Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про повітряне сполучення (реєстр.№0097,КМУ).

Форсюк Наталія Валеріївна – заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції України.

Кушпіль Дмитро Сергійович – Генеральний Директор Директорату авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури України.

Зелінський Ігор Леонідович – заступник Голови Державної авіаційної служби України.

 

3.               Проект Закону про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (реєстр.№0099,ПУ).

Форсюк Наталія Валеріївна – заступник Міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції.

Кушпіль Дмитро Сергійович – Генеральний Директор Директорату авіаційного транспорту Міністерства інфраструктури України.

Зелінський Ігор Леонідович – заступник Голови Державної авіаційної служби України.

 

4.               Проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій (реєстр.№0100,КМУ).

Безвершенко Юлія Василівна – Генеральний директор Директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України.

 

5.               Про стратегічне партнерство між Україною та США.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Прокопчук Ігор Васильович –Директор Третього територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

Арістова Маргарита Олександрівна – радник Третього територіального департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

6.               Про наміри РФ провести незаконні вибори депутатів Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованих АРК та міста Севастополь у вересні 2021 року(закритий режим).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Яременко Ігор Олександрович – заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з питань європейської інтеграції.

Кориневич Антон Олександрович – Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим.

Яцкевич Андрій Володимирович – Перший заступник директора Інформаційно-аналітичного департаменту Служби зовнішньої розвідки України.

Гоньковський Сергій Леонідович – начальник Управління Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

Камінський Вадим Володимирович – заступник начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

 

7.               Про затвердження рекомендацій за результатами слухань Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на тему: “Виконання Україною міжнародних зобов’язань за Конвенцією Організації Об’єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок” від 08 квітня 2021 року.

                  Бардіна Марина Олегівна – народний депутат України, Заступник голови Комітету.

 

8.               Про міжпарламентську співпрацю:

·                 Про лист Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан О.Леонова щодо запрошення парламентської групи Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан здійснити візит в Україну.

Леонов Олексій Олександрович – н.д.України, Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан.

·                 Про лист Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія О.Совгирі щодо здійснення візиту до Іспанії у період з 7 по 11 червня 2021 року.

·                 про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Туркменістан та Великим Герцогством Люксембург;

·                 про зміну у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан;

·                 про затвердження координатора з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бахрейн.

 

9.               Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету, включивши до розгляду питання:

-        за пропозицією Мережка О.О. «Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську» (реєстр.№5597).

-        за пропозицією Геращенко І.В. «Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці» (реєстр.№5560).

Результати голосування: одноголосно.

 

1. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ.

 

1.1. СЛУХАЛИ: Про лист Керівника групи з міжпарламентських зв’язків з Ісламською Республікою Пакистан О.Леонова щодо запрошення парламентської групи Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан здійснити візит в Україну.

Виступили: Мережко О.О., Леонов О.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) З метою активізації двосторонньої співпраці між Україною та Ісламською Республікою Пакистан підтримати здійснення вказаного візиту в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2021 рік.

2) Рекомендувати Голові ВРУ надіслати спікеру Національної Асамблеї Ісламської Республіки Пакистан запрошення відвідати Україну.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.2. СЛУХАЛИ: Про лист Співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Іспанія О.Совгирі щодо здійснення візиту до Іспанії у період з 7 по 11 червня 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати здійснення вказаного вище візиту до Королівства Іспанія без залучення фінансових витрат Верховної Ради України.

Результати голосування: одноголосно.

 

1.3. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Туркменістан та Великим Герцогством Люксембург.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Туркменістан та Великим Герцогством Люксембург та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.4. СЛУХАЛИ: Про зміну в керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан.

Виступили: Мережко О.О., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  Голові Верховної Ради України затвердити народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Нагорняка С.В. керівником депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан замість народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Шевченка Є.В. на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи від 18 травня 2021 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1.5. СЛУХАЛИ: Про створення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бахрейн.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити Є.Ясько координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Королівством Бахрейн.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Угоди про заснування Консультаційного центру з питань права СОТ (реєстр.№0096,ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Качка Т.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про повітряне сполучення (реєстр.№0097,КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Форсюк Н.В., Боднар В.М., Зелінський І.Л., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Протоколів, що стосуються зміни Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (реєстр.№0099,ПУ).

Виступили: Мережко О.О., Форсюк Н.В., Боднар В.М., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий проект Закону за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про продовження дії Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у сфері науки та технологій (реєстр.№0100,КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Безвершенко Ю.В., Боднар В.М., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. СЛУХАЛИ: Про стратегічне партнерство між Україною та США.

Виступили: Мережко О.О., Боднар В.М., Прокопчук І.В., Арістова М.А., Яременко Б.В., Геращенко І.В., Бобровська С.А., Хоменко О.В.

 

Інформацію, надану представниками Міністерства закордонних справ України, взяти до відома.

 

 

7. СЛУХАЛИ: Про затвердження рекомендацій за результатами слухань Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва на тему: “Виконання Україною міжнародних зобов’язань за Конвенцією Організації Об’єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок” від 08 квітня 2021 року.

Виступили: Мережко О.О., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити в цілому запропоновані рекомендації за результатами зазначених вище комітетських слухань.

2) Надіслати затверджені Рекомендації до Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини для врахування в роботі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу про визнання режиму Лукашенка у Республіці Білорусь таким, що становить загрозу міжнародній безпеці (реєстр.№5560).

Виступили: Мережко О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Геращенко І.В., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ:  Враховуючи те, що за результатами голосування («за» - 4;«проти» - 0;«утрималось» - 5), вказана вище Постанова не набрала необхідної кількості голосів на свою підтримку, рекомендувати ВРУ не включати зазначений проект Постанови до порядку денного сесії ВРУ..

 

 

9. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську (реєстр.№5597).

Виступили: Мережко О.О., Климпуш-Цинцадзе І.О., Геращенко І.В., Немиря Г.М., Бобровська С.А., Бардіна М.О., Ясько Є.О., Хоменко О.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект згаданої Постанови в цілому та схвалити Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryinair у Мінську.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 1;

«утримався» - 3.

 

 

Члени Комітету Геращенко І.В. та Іонова М.М. залишили засідання Комітету.

 

 

10.        Про наміри РФ провести незаконні вибори депутатів Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованих АРК та міста Севастополь у вересні 2021 року.

 

10.1. СЛУХАЛИ: Про розгляд зазначеного вище питання в закритому режимі.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ Підтримати розгляд питання про наміри РФ провести незаконні вибори депутатів Державної Думи Російської Федерації на території тимчасово окупованих АРК та міста Севастополь у вересні 2021 року в закритому режимі.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 1;

«утримався» - 0.

 

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку