Протокол №36

від 30.09.2020

                          

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Ананченко М.О., Бардіна М.О., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Іонова М.М., Льовочкіна Ю.В., Немиря Г.М., Руденко О.С., Хоменко О.В., Юраш С.А., Яременко Б.В., Ясько Є.О.

Відсутній: Вакарчук С.І.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.      Про проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (реєстр.№4000, КМУ) в частині МЗС України.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар МЗС України.

 

2.      Про проект Закону України « Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку» (реєстр.№0049, КМУ).

Новікова Ірина Юріївна – заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Купчук Марина Василівна – заступник начальника відділу міжнародного інвестиційного співробітництва департаменту інвестицій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

 

3.      Про проект Закону України «Про ратифікацію Угоди про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Суверенного Військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти» (реєстр.№0068, КМУ).

Лебедцов Борис Борисович – заступник Міністра соціальної політики України.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар МЗС України.

 

4.      Про інформацію щодо ситуації навколо загострення вірмено-азербайджанського конфлікту ( у закритому режимі) .

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Баньков Олександр Сергійович – Державний секретар МЗС України.

Кононенко Андрій Валерійович – представник СЗР.

Скібітський Вадим Васильович – Перший заступник директора Департаменту Головного управління розвідки Міністерства оборони України. 

 

5.      Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

 

6.      Про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародно-правове забезпечення зовнішньої політики України в космічній сфері».

 

7.      Різне.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості питань.

Результати голосування: одноголосно.

 

1.            СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра закордонних справ України В.Боднара щодо проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (реєстр.№4000, КМУ) в частині МЗС України.

Під час розгляду питання було зазначено, що у порівнянні за період з 2017 по 2020 роки зростання бюджетних призначень МЗС було не суттєвим, що не дозволяло здійснювати необхідне реформування дипломатичної служби, запроваджувати нові підходи до просування національних інтересів, забезпечувати належну підтримку та захист громадян України за кордоном, а також посилювати економічну складову зовнішньої політики нашої держави.

Представники Міністерства наголосили, що з огляду на триваючу збройну агресію РФ проти України та в умовах глобальної економічної кризи у зв’язку з поширенням COVID-19 поставлені перед зовнішньополітичною службою України завдання на 2021 рік потребують нових підходів, а відтак належного фінансового забезпечення.

Окрему увагу було зосереджено на питаннях, пов’язаних з можливістю надавати ефективний захист прав та інтересів громадян України за кордоном в умовах пандемії, розвитку інструментів публічної дипломатії з метою впровадження нових форм з просування іміджу, протидії російським гібридним загрозам, розширення діяльності Українського інституту та підтримки закордонного українства.

Разом з цим було зауважено, що додаткові кошти також необхідні для забезпечення цифрової трансформації органів дипломатичної служби задля удосконалення комунікації між громадянами України та закордонними дипломатичними установами під час кризових ситуацій та надзвичайних подій та спрощення процедур з надання консульських послуг для громадян України.

Виступили: Мережко О.О., Боднар В.М., Баньков О.С., Бобровська С.А., Геращенко І.В., Льовочкіна Ю.В., Ясько Є.О., Іонова М.М.

 

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати лист на ім’я Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Ю.Арістова стосовно врахування пропозицій Міністерства закордонних справ України щодо необхідності збільшення бюджетних призначень МЗС України на 2021 рік на 1185,9 млн. гривень для забезпечення реалізації завдань дипломатичної служби, насамперед у сфері протидії російській збройній агресії, розвитку інструментів публічної дипломатії, цифрової трансформації та розширення дипломатичної присутності.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України « Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку» (реєстр.№0049, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Новікова І.Ю., Боднар В.М., Льовочкіна Ю.В., Хоменко О.В., Василенко О.І.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Звернутися до профільних комітетів Верховної Ради України з метою отримання висновків щодо проекту Закону України « Про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку».

2) Звернутися до Кабінету Міністрів України з наступним:

- надати висновок Кабінету Міністрів України щодо необхідності імплементації положень Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, відповідних Рекомендацій та процедурних Рішень Ради Організації економічного співробітництва та розвитку до національного законодавства України, а також щодо правових, економічних та соціальних наслідків надання згоди Верховною Радою України на обов’язковість зазначених документів;

- інформувати Комітет щодо інших варіантів сплати внесків за участь України в ОЕСР крім запропонованої ратифікації Угоди, враховуючи те, що внески за участь України у Робочій групі з відповідального ведення бізнесу, відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, вже сплачуються;

- повідомити Комітет яким чином планується здійснити інформування щодо винятків з національного режиму, наприклад щодо не поширення дії Угоди на тимчасово окуповані внаслідок збройної агресії Російської Федерації території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також Донецької та Луганської областей до повного припинення збройної агресії Російської Федерації та відновлення на зазначених територіях України конституційного ладу, враховуючи те, що у проекті Закону України про ратифікацію такі застереження відсутні.

 

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону України «Про ратифікацію Угоди про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Суверенного Військового Ордену Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти» (реєстр.№0068, КМУ).

Виступили: Мережко О.О., Лебедцов Б.Б.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект зазначеного Закону України за основу та в цілому.

2) Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України із зазначеного питання визначити Мережка О.О.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою.

Виступили: Мережко О.О., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Китайською Народною Республікою та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про затвердження координаторів з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами.

Виступив: Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаною Республікою Танзанія С.Юраша.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

6. Про інформацію щодо ситуації навколо загострення вірмено-азербайджанського конфлікту.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

Розгляд питання про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародно-правове забезпечення зовнішньої політики України в космічній сфері» перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

 

Голова Комітету                                                                                  О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                        С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку