Протокол №28

від 01.07.2020

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                            о 14.30

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М.; Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Руденко О.С., Хоменко О.В.,

Юраш С.А., Ясько Є.О.

 

Відсутні: Вакарчук С.І., Льовочкіна Ю.В., Геращенко І.В.,

Іонова М.М., Яременко Б.В.

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1.                 Про проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади (реєстр.№0040, КМУ).

Єнін Євгеній Володимирович - заступник Міністра закордонних справ України.

2.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у кримінальних справах та екстрадицію (реєстр.№0041, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

3.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у цивільних і комерційних справах (реєстр.№0042, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

4.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про передачу засуджених осіб (реєстр.№0043, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

5.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про передачу засуджених осіб (реєстр.№0044, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

6.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0045, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

7.                 Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про видачу правопорушників (реєстр.№0046, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

8.                 Про Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у цивільних справах (реєстр.№0047, ПУ).

Коломієць Валерія Рудольфівна – заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

 

9.                 Про інформацію голови підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько щодо  пріоритетів міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році.

Єнін Євгеній Володимирович - заступник Міністра закордонних справ України.

10.               Про міжпарламентську співпрацю у 2020 році:

-        про утворення депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків із Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія та Республікою Сербія.

 

11.               Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі (реєстр.№3736, н.д. Р.Умєров, А.Чийгоз).

Єнін Євгеній Володимирович - заступник Міністра закордонних справ України

12.               Різне:

-            про направлення головам комітетів ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки та з питань інтеграції України з ЄС листів стосовно робочої групи для опрацювання проектів законодавчих актів, передбачених Річною національною програмою під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік, затвердженої Указом ПУ від 26 травня 2020 року №203/2020 (лист голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО М.Іонової).

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Єнін Є.В., Немиря Г.М., Юраш С.А.,

Бобровська С.А., Ясько Є.О., Бардіна М.О., Хоменко О.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати пропозицію голови підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько про внесення до порядку денного засідання Комітету питання щодо обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Білорусь, а на наступному засіданні Комітету розглянути питання про міжпарламентське співробітництво ВРУ та Національних Зборів Республіки Білорусь в контексті доцільності створення зазначеної депутатської групи.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 2.

2) Підтримати пропозицію Голови Комітету О.Мережка щодо розгляду першим питання порядку денного засідання Комітету проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі (реєстр.№3736, н.д. Р.Умєров, А.Чийгоз).

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

3) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та зазначеною вище пропозицією голови підкомітету Комітету Є.Ясько.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України - в Автономної Республіки Крим та місті Севастополі.

Виступили: Бобровська С.А., Єнін Є.В., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити проект Постанови Верховної Ради України «Про Заяву Верховної Ради України
щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України – в  Автономній Республіці Крим та місті Севастополі,  а також залучення до голосування мешканців  тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації” до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України ІХ скликання та схвалити відповідну Заяву Верховної Ради України (текст Заяви додається).

Результати голосування: одноголосно.

 

2-9. СЛУХАЛИ:

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у кримінальних справах та екстрадицію (реєстр.№0041, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у цивільних і комерційних справах (реєстр.№0042, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про передачу засуджених осіб (реєстр.№0043, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про передачу засуджених осіб (реєстр.№0044, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0045, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про видачу правопорушників (реєстр.№0046, ПУ).

Про Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у цивільних справах (реєстр.№0047, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади (реєстр.№0040, КМУ).

Виступили: Коломієць В.Р., Єнін Є.В., Мережко О.О., Ясько Є.О.,

Юраш С.А.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проекти зазначених вище законів України за основу та в цілому та ратифікувати згадані договори та Угоду.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

10. СЛУХАЛИ: Про інформацію голови підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько щодо  пріоритетів міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році.

Під час розгляду зазначеного вище питання Є.Ясько були представлені пропозиції  щодо  пріоритетів міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році з метою захисту національних інтересів нашої держави на міжнародній арені, із ефективним просуванням політичних та торговельно-економічних інтересів України за кордоном, та  використання можливостей парламентської дипломатії з метою протидії російській агресії.

Виступили: Ясько Є.О., Єнін Є.В., Юраш С.А., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію голови підкомітету з питань міжпарламентського співробітництва, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету Є.Ясько та заступника Міністра закордонних справ України Є.Єніна щодо  пріоритетів міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році взяти до відома.

2) Ознайомити керівників (співголів) депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами з пріоритетами міжпарламентського співробітництва Верховної Ради України у 2020 році, які були напрацьовані Є.Ясько разом з МЗС України, а також з новою редакцією «Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв‘язків з іноземними державами”, затвердженою Розпорядженням Голови ВРУ №223 від 22.06.2020 року,  для подальшого використанні в роботі.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

11. Про міжпарламентську співпрацю у 2020 році:

 

11.1. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків із Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Демократичною Республікою Ефіопія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

11.2. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв'язків з Республікою Сербія.

Виступили: Мережко О.О., Юраш С.А., Ясько Є.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Сербія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

11.3. СЛУХАЛИ: Про затвердження координатора з проведення організаційних зборів депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Перу та Республікою Туркменістан.

Виступили: Юраш С.А., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити  голову підкомітету з питань зв’язків і захисту прав  та  інтересів українців за кордоном Комітету Юраша С.А. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з Республікою Перу.

Результати голосування: одноголосно.

 

2) Затвердити  голову підкомітету з питань зв’язків і захисту прав  та  інтересів українців за кордоном Комітету Юраша С.А. координатором з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з Республікою Туркменістан.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

12. СЛУХАЛИ: Про направлення головам комітетів ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки та з питань інтеграції України з ЄС листів стосовно робочої групи для опрацювання проектів законодавчих актів, передбачених Річною національною програмою під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік, затвердженої Указом ПУ від 26 травня 2020 року №203/2020 (лист голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО М.Іонової).

Виступили: Бобровська С.А., Богданова В.О., Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію голови підкомітету з питань законодавчого забезпечення реалізації закріпленого в Конституції України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в ЄС та НАТО Комітету М.Іонової щодо направлення головам комітетів ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки та з питань інтеграції України з ЄС листів стосовно робочої групи для опрацювання проектів законодавчих актів, передбачених Річною національною програмою під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік, затвердженої Указом ПУ від 26 травня 2020 року №203/2020.

Результати голосування:

«за» - 5;

«не голосували» - 3;

 

13. Розгляд питання про обрання координатора з проведення організаційних зборів депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Білорусь перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                      О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                                  С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 

ЗАЯВА
Верховної Ради України
щодо нелегітимного проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території України – в  Автономній Республіці Крим та місті Севастополі,  а також залучення до голосування мешканців  тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації

 

Підтверджуючи відданість ідеалам та принципам демократії, верховенства права та поваги і захисту прав людини;

беручи до уваги протиправне проведення Російською Федерацією на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, яка є невід’ємною частиною суверенної території України в її міжнародно визнаних кордонах,  з 25 червня до 1 липня 2020 року загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації, а також залучення до голосування мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації;

підкреслюючи грубе порушення Російською Федерацією основних принципів і загальновизнаних норм міжнародного права, обов’язків як держави-окупанта, а також своїх міжнародних зобов’язань щодо поваги територіальної цілісності і суверенітету України, які містяться у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінському заключному акті 1975 року), Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештському меморандумі 1994 року) та низці інших двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорів;

вкотре нагадуючи про триваючу збройну агресію Російської Федерації проти України, окупацію території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, територій у Донецькій і Луганській областях, продовження мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також неможливість України здійснювати свої суверенні права морської держави в акваторіях Чорного та Азовського морів і Керченської протоки;

беручи до уваги резолюцію Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй "Про територіальну цілісність України" від 27 березня 2014 року № 68/262, резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй "Стансправ у сфері прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року № 71/205 , від 19 грудня 2017 року № 72/190, від 22 грудня 2018 року № 73/263 та від 18 грудня 2019 року № 74/168, а також резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів» від 17 грудня 2018 року № 73/194 та 9 грудня 2019 року № 74/17;

враховуючи рішення та резолюції міжнародних організацій, їх парламентських асамблей, які засуджують агресію Російської Федерації проти України і спробу незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також підтверджують суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів;

вважаючи, що незаконне проведення загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації має на меті спробу легалізації окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь та порушує Конституцію та законодавство України, а також основоположні принципи міжнародного права;

наголошуючи, що дії Російської Федерації із залучення до голосування мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях із незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації є черговим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також кроком, спрямованим на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких є Російська Федерація;

заявляючи свій рішучий протест у зв’язку з черговим порушенням міжнародного права з боку Російської Федерації - проведенням незаконного та, з позиції юридичних наслідків, нікчемного загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації з 25 червня до 1  липня 2020 року на тимчасово окупованих територіях України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також залученням до голосування мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях із незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації;

 

Верховна Рада України:

 

закликає демократичні країни світу не визнавати результатів конституційного референдуму Російської Федерації у частині незаконного голосування на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також у частині голосування громадян України – мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях з незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації;

закликає членів парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій засудити проведення незаконного загальноросійського голосування по поправках до Конституції Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також залучення до голосування мешканців тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях із незаконно виданими паспортами громадянина Російської Федерації;

закликає демократичні країни світу до продовження та посилення міжнародного політичного та економічного тиску на Російську Федерацію з метою відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.”

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку