Протокол №21

від 22.04.2020

 

                              В режимі відеоконференції о 12:00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та

міжпарламентського співробітництва

 

 

Головував: Голова Комітету Мережко О.О.

 

Присутні: Немиря Г.М., Бардіна М.О., Бобровська С.А.,

Ананченко М.О., Геращенко І.В., Іонова М.М., Вакарчук С.І.,

Руденко О.С., Хоменко О.В., Яременко Б.В.,  Ясько Є.О., Юраш С.А.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В. (лікарняний).

 

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

 

1. Про підготовку Звернення Комітету до парламентів іноземних країн та міжнародних організацій з приводу намагань послабити або взагалі скасувати міжнародні санкції, введені проти РФ за анексію АР Крим та ведення збройної агресії проти України, під приводом боротьби з пандемією коронавірусу.

Боднар Василь Миронович  – заступник Міністра закордонних справ України.

 

2. Про роботу Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Боднар Василь Миронович  – заступник Міністра закордонних справ України.

 

3. Про проект Постанови Верховної Ради України «Про результати роботи засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року в м.Мінськ, Республіка Білорусь» (реєстр. №3229 від 17.03.2020).

Василенко Леся Володимирівна – народний депутат України.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

4. Різне:

- про звернення місцевих рад різних рівнів щодо неприпустимості створення Консультативної ради за участю представників ОРДЛО.

 

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Мережко О.О., Хоменко О.В., Бардіна М.О.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати в розділ «Різне» наступні питання:

- про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія;

- про пропозицію заступника Голови Комітету М.Бардіної щодо звітування України в комітетах ООН щодо міжнародних стандартів захисту прав людини, зокрема стосовно виконання правозахисних міжнародних договорів, які ратифікувала Україна, серед яких – Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року (ICERD) та Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю 2006 року (CRPD).

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства закордонних справ України про роботу Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Виступили: Боднар В.М., Мережко О.О., Геращенко І.В.,

Бардіна М.О., Бобровська С.А., Немиря Г.М., Вакарчук С.І.,

Ясько Є.О., Хоменко О.В., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію Міністерства закордонних справ України про роботу Тристоронньої контактної групи у Мінську взяти до відома.

2) Доручити Голові Комітету О.Мережко звернутися до Керівника Офісу Президента України А.Єрмака щодо його участі в наступних засіданнях Комітету, під час яких плануватиметься до обговорення питання підготовки та проведення засідань в рамках Тристоронньої контактної групи та Мінського формату.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови Верховної Ради України «Про результати роботи засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року в м.Мінськ, Республіка Білорусь».

Виступили: Василенко Л.В., Мережко О.О., Геращенко І.В.,

Бардіна М.О., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Боднар В.М.,

Бобровська С.А., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: З огляду на те, що за результатами розгляду зазначеного вище законопроекту голоси членів Комітету щодо його підтримки розділилися («за» - 6, «проти» - 0, «утрималось» - 6),  внести проект Постанови Верховної Ради України «Про результати роботи засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року в м.Мінськ, Республіка Білорусь» для прийняття остаточного рішення на розгляд Верховної Ради України.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про підготовку Звернення Комітету до парламентів іноземних країн та міжнародних організацій з приводу намагань послабити або взагалі скасувати міжнародні санкції, введені проти РФ за анексію АР Крим та ведення збройної агресії проти України, під приводом боротьби з пандемією коронавірусу.

Виступили: Ясько Є.О., Мережко О.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити текст «Звернення Комітету до парламентів іноземних країн та міжнародних організацій з приводу намагань послабити або взагалі скасувати міжнародні санкції, введені проти РФ за анексію АР Крим та ведення збройної агресії проти України, під приводом боротьби з пандемією коронавірусу» з урахуванням правок і пропозицій членів Комітету до нього та надіслати до парламентів іноземних країн.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4. СЛУХАЛИ: Про звернення місцевих рад різних рівнів щодо неприпустимості створення Консультативної ради за участю представників ОРДЛО.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію про звернення місцевих рад різних рівнів щодо недопустимості створення Консультативної ради за участю представників ОРДЛО взяти до відома.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про утворення депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія.

Виступив: Мережко О.О.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Індонезія та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити її склад.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Про звітування України в комітетах ООН щодо міжнародних стандартів захисту прав людини, зокрема стосовно виконання правозахисних міжнародних договорів, які ратифікувала Україна, серед яких – Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року (ICERD) та Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю 2006 року (CRPD).

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

 

 УХВАЛИЛИ: Звернутися з листом до Кабінету Міністрів України з проханням надати Комітету інформацію щодо:

-   вчасного подання Урядом України Генеральному секретарю ООН чергові доповіді від України про виконання положень Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (ICERD) та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю (CRPD);

-   термінів, у які, Кабінет Міністрів України планує подати  Генеральному секретарю ООН чергові доповіді від України про виконання положень Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (ICERD) та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю (CRPD);

-   підготовки чергових періодичних доповідей від України про виконання Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (ICERD) та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю (CRPD);

-   заходів, які Кабінет Міністрів України планує вжити, щоб в подальшому терміни подання національних доповідей від України до конвенційних органів ООН дотримувались, а відповідні доповіді напрацьовувалися уповноваженими посадовими особами та державними органами влади вчасно;

-   проведення Кабінетом Міністрів України роботи з підготовки до проміжного звітування України в межах Універсального періодичного огляду (УПО), запланованого на травень 2020 року.

 

Результати голосування: одноголосно.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                                                 О.МЕРЕЖКО

 

 

Секретар Комітету                                                                        С.БОБРОВСЬКА

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку