Протокол №12

від 11.12.2019

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                          об 11.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головувала: Заступник Голови Комітету Бардіна М.О.

 

Присутні: Яременко Б.В., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Ясько С.О., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Руденко О.С., Льовочкіна Ю.В.

Відсутні: Юраш С.А., Іонова М.М.

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.       Про проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці "Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (реєстр.№0011, ПУ).

Абрамович Дмитро Васильович – перший заступник Міністра інфраструктури України.

Михайлюк Денис Юрійович – Радник відділу міжнародного галузевого та інвестиційного співробітництва Управління економічного співробітництва Міністерства закордонних справ України.

Твердов Юрій Євгенович – керівник експертної групи економічної та тарифної політики Директорату залізничного транспорту Міністерства інфраструктури України.

Бабій Оксана Степанівна – начальник відділу багатостороннього співробітництва та координації зовнішньої допомоги, діяльності міжнародних організації та МФО Управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства інфраструктури України.

 

2.      Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України (реєстр.№2510, н.д. С.Бобровська, І.Геращенко та ін.).

Неволя Василь Володимирович – начальник Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України.

Рибачук Максим Васильович – начальник відділу міжнародного розшуку осіб Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України.

Савчук Сергій Петрович – радник відділу адміністративно-бюджетних питань Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

 

3.      Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору" (реєстр.№2417, н.д.І.Климпуш-Цинцадзе).

Климпуш-Цинцадзе Іванна Орестівна – народний депутат України, Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом.

 

4.      Про проведення комітетських слухань на тему: «Співпраця в рамках Східного партнерства» (доповідає С.Бобровська).

Бобровська Соломія Анатоліївна – народний депутат України, секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

 

5.      Про пропозиції Комітету до плану законопроектної роботи ВРУ у 2020 році.

 

6.      Про надання кандидатур до робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

 

7.      Про надання кандидатури до складу Міжвідомчої комісії з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії РФ та підготовки консолідованої претензії України до РФ щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

 

8.      Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

-           про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

-           про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки.

 

  1. Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Б.Яременка про передачу повноважень щодо ведення засідання Комітету заступнику Голови Комітету М.Бардіній.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Б.Яременка щодо головування на засіданні Комітету заступника Голови Комітету М.Бардіної.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М.

УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету та додати питання щодо заслуховування звіту про участь Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі у 18–ій сесії Асамблеї держав-підписантів Римського статуту, яка відбулася 3-6 грудня в Нідерландах (Гаага).

Результати голосування: одноголосно.

 

1.СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект електрифікації української залізниці "Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

 

Виступили: Бардіна М.О., Абрамович Д.В., Михайлюк Д.Ю., Твердов Ю.Є., Яременко Б.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

2)Звернутися до Уряду України провести службове розслідування стосовно причин порушення посадовими особами терміну подання згаданої Гарантійної угоди для ратифікації та визначення посадових осіб винних у фінансових втратах держави.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

Виступили: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Неволя В.В., Рибачук М.В., Савчук С.П., Мазур І.П., Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Льовочкіна Ю.В.

 

УХВАЛИЛИ: Надіслати до Кабінету Міністрів України лист із проханням вжити всіх необхідних заходів реагування із зазначеного питання.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«не голосував» - 1.

 

Голосування, що проводились за результатами розгляду питання:

 

1) Про пропозицію С.Бобровської щодо рекомендації Верховній Раді України прийняти проект згаданої Постанови в цілому та ухвалити Звернення з урахуванням пропозицій Комітету:

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 1;

«утрималось» - 5.

(З огляду на результати голосування пропозиція не набрала голосів на свою підтримку).

2) Про пропозицію Г.Немирі переглянути попереднє рішення Комітету (переголосувати рішення).

Результати голосування:

«за» - 5;

«проти» - 2;

«утрималось» - 3.

 

(З огляду на результати голосування пропозиція не набрала голосів на свою підтримку).

 

3. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору".

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Богданова В.О.

 

ХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект згаданої Постанови в цілому.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

4.СЛУХАЛИ: Про проведення комітетських слухань на тему: «Співпраця в рамках Східного партнерства».

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу проведення комітетських слухань, визначивши С.Бобровську відповідальною за їх підготовку.

Результати голосування:

           «за» - 7

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

5.СЛУХАЛИ: Про пропозиції Комітету до Плану законопроектної роботи ВРУ у 2020 році.

 

Виступили: Бардіна М.О., Нестеренко Л.О., Немиря Г.М. Яременко Б.В., Бобровська С.А., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Затвердити напрацьовані членами Комітету та секретаріатом пропозиції до Плану законопроектної роботи ВРУ у 2020 році.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утримався» - 1.

 

 

6.СЛУХАЛИ: Про надання кандидатур до робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

Виступили: Бардіна М.О., Василенко О.І., Немиря Г.М., Бобровська С.А., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати  кандидатури Є.Ясько, С. Бобровської та О.Хоменко для включення до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

7.СЛУХАЛИ: Про надання кандидатури до складу Міжвідомчої комісії з питань узагальнення правової позиції держави щодо відсічі і стримування збройної агресії РФ та підготовки консолідованої претензії України до РФ щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

Виступили: Бардіна М.О., Василенко О.І., Геращенко І.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати кандидатуру С. Бобровської для включення до складу зазначеної вище Міжвідомчої комісії.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

8. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

 

8.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

Виступили: Бардіна М.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою, Республікою Куба, Республікою Казахстан, Мексиканськими Сполученими Штатами, Державою Кувейт, Соціалістичною Республікою В’єтнам, Федеративною Республікою Німеччина, Королівством Швеція, Грецькою Республікою, Республікою Словенія, Словацькою Республікою, Республікою Молдова, Республікою Ірак та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування:

«за» - 7;

«утримався» - 1;

«не голосував» - 1.

 

8.2. СЛУХАЛИ: Про зміну у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки.

Виступили: Бардіна М.О., Ясько Є.О., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Нестеренко Л.О.

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу членів депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученими Штатами Америки щодо обрання заступниками керівника зазначеної депутатської групи народних депутатів України, членів депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС» Васильченко Галину Іванівну та Устінову Олександру Юріївну, а також народного депутата України, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Іонушаса Сергія Костянтиновича та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити вказані зміни своїм Розпорядженням.

Результати голосування:

«за» - 5;

«утримався» - 1;

«не голосував» - 1.

 

 

9.Різне.

 

9.1. СЛУХАЛИ: Про звіт щодо участі Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі у 18–ій сесії Асамблеї держав-підписантів Римського статуту, яка відбулася 3-6 грудня в Нідерландах (Гаага).

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М., Яременко Б.В., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Інформацію, надану Першим заступником Голови Комітету Г.Немирею, взяти до відома.

 

9.2. СЛУХАЛИ: Про проведення 18 грудня 2019 року закритого засідання щодо стану та перспектив розвитку переговорів у «Нормандському форматі».

Виступили: Бардіна М.О., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Бобровська С.А.

 УХВАЛИЛИ: 18 грудня 2019 року провести засідання Комітету в закритому режимі, порядком денним якого визначити питання «Про результати та подальші перспективи переговорів у «Нормандському форматі», запросивши до участі в ньому Міністра закордонних справ України В.Пристайка, помічника Президента України А.Єрмака, Міністра внутрішніх справ України А.Авакова, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України О.Данілова та Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України Р.Хомчака.

Результати голосування: одноголосно.

 

 

Заступник Голови Комітету                                                                     М.БАРДІНА

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку