Протокол №10

від 27.11.2019

 

м.Київ, вул.Садова, 3-а, кімн.833

                                             о 11.00

 

 

Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

 

Головувала: Заступник Голови Комітету Бардіна М.О.

 

Присутні: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Бобровська С.А., Ананченко М.О., Вакарчук С.І., Юраш С.А., Ясько С.О, Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Руденко О.С.

Відсутні: Льовочкіна Ю.В.

 

 

Порядок денний засідання Комітету:

1.    Про Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Розширення харківського метрополітену" (Проект "Подовження третьої лінії метрополітену у місті Харків") між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр.№0008, ПУ).

Елішиєва Катерина Абухусайнівна – директор Департаменту міжнародних фінансових проектів Міністерства фінансів України.

Першина Ольга Володимирівна – заступник директора Департаменту - начальник відділу співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку та іншими регіональними організаціями Міністерства фінансів України.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Василенко Олександра Сергіївна – заступник керівника Служби Віце-прем’єр –міністра з питань європейської та атлантичної інтеграції України.

 

2.                   Про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору» (реєстр.№2327 від 29.10.2019).

Чернєв Єгор Володимирович – Голова Постійної делегації ВРУ в ПА НАТО.

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

 

3.                   Про інформацію членів Стратегічної ради Руху Опору Капітуляції щодо Української доктрини безпеки та миру.

Члени Стратегічної ради Руху Опору Капітуляції щодо Української доктрини безпеки та миру:

·         Василенко Володимир

·         Гончар Михайло

·         Басараб Михайло

 

4.                   Про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародна технічна допомога Україні: шляхи суттєвого підвищення ефективності використання» (доповідає О.Хоменко).

 

5.                   Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

-              про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Алжирською Народною Демократичною Республікою, Федеративною Республікою Бразилія, Князівством Монако, Королівством Саудівська Аравія, Республікою Албанія.

-               про зміни у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Австрія;

-              про лист Голови Комітету з питань молоді і спорту А.Кожемякіна щодо проведення в м.Київ у період з 6 по 8 грудня 2019 року товариського футбольного матчу з делегацією  Великих Національних Зборів Туреччини.

Мокан Василь Іванович – заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту, голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання.

 

6.                   Про результати парламентських виборів в Республіці Білорусь (закритий режим).

Боднар Василь Миронович – заступник Міністра закордонних справ України.

Следнєва Катерина Анатоліївна – заступник Голови Служби зовнішньої розвідки України.

Кононенко Андрій Валерійович – заступник керівника профільного Департаменту Голови Служби зовнішньої розвідки України.

 

7.     Різне.

 

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Б.Яременка щодо передачі повноважень щодо ведення засідання Комітету заступнику Голови Комітету М.Бардіній.

Виступив: Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати пропозицію Б.Яременка щодо головування на засіданні Комітету заступника Голови Комітету М.Бардіної.

Результати голосування (з присутніх семи членів Комітету):

«за» - 6;

«не голосував» - 1.

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Яременко Б.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати наступні питання:

- про відрядження Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі взяти участь у 18–ій сесії Асамблеї держав-підписантів Римського статуту, яка відбудеться 3-6 грудня в Нідерландах (Гаага);

- про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

2) Розглядати пункт 6 порядку денного про результати парламентських виборів в Республіці Білорусь в закритому режимі.

Результати голосування:

«за» - 7;

«не голосували» - 2.

 

 

1. СЛУХАЛИ: Про Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Розширення харківського метрополітену" (Проект "Подовження третьої лінії метрополітену у місті Харків") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Елішиєва К. А., Боднар В. М., Василенко О.С.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти згаданий законопроект за основу та в цілому.

Результати голосування:

«за» - 9;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

2. СЛУХАЛИ: Про інформацію членів Стратегічної ради Руху Опору Капітуляції щодо Української доктрини безпеки та миру.

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Вакарчук С.І., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Іонова М.М., Василенко В.А., Гончар М.М., Басараб М.В.

 

УХВАЛИЛИ: 1) Інформацію членів Стратегічної ради Руху Опору Капітуляції щодо Української доктрини безпеки та миру взяти до відома.

2) Провести 2 грудня 2019 року позачергове закрите засідання Комітету запросивши Міністра закордонних справ України, Секретаря Ради національної безпеки та оборони України, Міністра енергетики та захисту довкілля України та помічника Президента України Андрія Єрмака.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

3. СЛУХАЛИ: Про проведення комітетських слухань на тему: «Міжнародна технічна допомога Україні: шляхи суттєвого підвищення ефективності використання».

Виступили: Бардіна М.О., Хоменко О.В., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу проведення комітетських слухань, визначивши О.Хоменко відповідальною за їх підготовку та доручити їй узгодити дату проведення вказаних слухань.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. Про міжпарламентське співробітництво ВРУ:

 

4.1. СЛУХАЛИ: Про затвердження депутатських груп ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Алжирською Народною Демократичною Республікою, Федеративною Республікою Бразилія, Князівством Монако, Королівством Саудівська Аравія, Республікою Албанія, Республікою Північна Македонія та Королівством Нідерланди.

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Ананченко М.О., Юраш С.А., Хоменко О.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Терещенко В.Б.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати ініціативу народних депутатів України щодо утворення депутатських груп Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Алжирською Народною Демократичною Республікою, Федеративною Республікою Бразилія, Князівством Монако, Королівством Саудівська Аравія, Республікою Албанія, Республікою Північна Македонія та Королівством Нідерланди та рекомендувати Голові Верховної Ради України затвердити їх склад.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

4.2. СЛУХАЛИ: Про зміну у керівному складі депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Республікою Австрія.

Виступили: Бардіна М.О., Терещенко В.Б.

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Голові Верховної Ради України своїм Розпорядженням затвердити заступником керівника  депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Австрія народного депутата України, члена депутатської фракції  ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "СЛУГА НАРОДУ" Ткаченка Олександра Михайловича замість народного депутата України Ткаченка Максима Миколайовича на підставі Протоколу засідання зазначеної депутатської групи від 15 листопада 2019 року.

Результати голосування: одноголосно.

 

4.3. СЛУХАЛИ: Про лист Голови Комітету з питань молоді і спорту А.Кожем’якіна щодо проведення в м.Київ у період з 6 по 8 грудня 2019 року товариського футбольного матчу з делегацією Великих Національних Зборів Туреччини.

Виступили: Бардіна М.О., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Геращенко І.В., Мокан В.І., Нестеренко Л.О.

 

УХВАЛИЛИ: Вважати проведення товариського футбольного матчу між депутатами Верховної Ради України та делегацією Великих Національних Зборів Туреччини доцільним в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік та відповідно до встановлених в п.5 та п.6 Розпорядження Голови Верховної Ради України від 06.06.2011р. №476 норм.

Результати голосування:

«за» - 8;

«проти» - 0;

«утрималось» - 2.

 

 

5. СЛУХАЛИ: Про проект Постанови ВРУ «Про Заяву Верховної Ради України щодо першочергових кроків забезпечення євроатлантичної інтеграції України – набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору».

Виступили: Бардіна М.О., Боднар В.М., Чернєв Є.В., Геращенко І.В., Яременко Б.В., Немиря Г.М., Іонова М.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект згаданої Постанови в цілому та ухвалити Звернення з урахуванням пропозицій Комітету з такими змінами та доповненнями до тексту:

-              абзац п’ятий викласти у такій редакції:

«посилаючись на Декларацію саміту Північноатлантичного альянсу у Бухаресті від 3 квітня 2008 року, в якій глави держав та урядів країн-членів НАТО досягли згоди, що Україна стане членом НАТО і підтримали заявку України на приєднання до Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО та уповноважили міністрів закордонних справ прийняти рішення щодо ПДЧ для України,»;

-              абзаци шостий, восьмий, одинадцятий, дванадцятий вилучити;

-              в абзаці чотирнадцятому слово «заявляє» вилучити;

-              після абзацу чотирнадцятого додати такий абзац:

«Висловлює вдячність Північноатлантичній раді НАТО за візит в Україну 30-31 жовтня 2019 року, а Генеральному секретарю Є.Столтенбергу – за виступ у Верховній Раді України на підтримку євроатлантичних прагнень України.»;

-              в абзаці п’ятнадцятому перед словом «сьогодні» додати слова «Нагадує, що»;

-              абзаци шістнадцятий та сімнадцятий вилучити;

-              абзац вісімнадцятий викласти у такій редакції:

«Заявляє, що підтримка інтеграції України в НАТО і надання нашій державі Плану дій щодо членства – це найбільш ефективна та вивірена інвестиція у забезпечення миру і безпеки, черговий крок до зміцнення системи міжнародної безпеки.»;

-              після абзацу вісімнадцятого додати такі два абзаци:

«Закликає парламенти країн-членів НАТО, на виконання п. 23 Декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року, звернутись до міністрів закордонних справ своїх країн з пропозицією прискорити надання Україні Плану дій щодо членства.

Закликає Парламентську асамблею НАТО в ході чергової весняної сесії 22-25 травня 2020 року в Києві розглянути на пленарній сесії питання звернення до глав держав та урядів НАТО щодо надання Україні ПДЧ.»;

-              абзаци дев’ятнадцятий, двадцятий, двадцять перший, двадцять другий, двадцять третій та двадцять четвертий вилучити.

Результати голосування: одноголосно.

 

6. Про результати парламентських виборів в Республіці Білорусь.

Розгляд питання в закритому режимі.

 

 

7. Різне.

7.1.СЛУХАЛИ: Про запрошення Першого заступника Голови Комітету Г.Немирі взяти участь у 18-ій сесії Асамблеї держав-підписантів Римського статуту, яка відбудеться 3-6 грудня в Нідерландах (Гаага).

Виступили: Бардіна М.О., Немиря Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати проведення зазначеного вище відрядження за рахунок коштів Верховної Ради України, виділених на міжнародну діяльність.

Результати голосування:

«за» - 7;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

 

7.2. СЛУХАЛИ: Інформацію С.Бобровської про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України.

Виступили: Бардіна М.О., Бобровська С.А., Немиря Г.М., Геращенко І.В.

 

УХВАЛИЛИ: Відповідно до висловлених членами Комітету зауважень, рекомендувати авторам проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо порушення Російською Федерацією Статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу та використання Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерполу з метою створення тиску в умовах збройної агресії проти України доопрацювати її та внести на розгляд ВРУ відповідно до існуючої процедури, з метою її розгляду на наступному засіданні Комітету.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 3.

 

 

Заступник Голови Комітету                                                                     М.БАРДІНА

 

 

Секретар Комітету                                                                              С.БОБРОВСЬКА

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку