Протокол №140

від 06.02.2019

м.Київ, вул.Садова,3-а, кімн.833

14.30

 

Комітету у закордонних справах

 Головувала:  Голова Комітету  Гопко Г.М.

 Присутні: Вовк В.І., Гузь І.В.,. Тарасюк Б.І., 

                  Ар’єв В.І., Заліщук С.П, Луценко І.С.

Відсутні: Присяжнюк О.А., Ларін С.М., Льовочкіна Ю.В.

 

Порядок денний та запрошені на засідання Комітету:

1. Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0210, ПУ).

Чернишов Денис Вікторович – заступник Міністра юстиції України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

2. Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про видачу правопорушників (реєстр.№0211, ПУ).

Чернишов Денис Вікторович – заступник Міністра юстиції України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

3. Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про передачу засуджених осіб (реєстр.№0212, ПУ).

Чернишов Денис Вікторович – заступник Міністра юстиції України.

Коледов Сергій Володимирович – начальник відділу міжнародних договорів та офіційних перекладів Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

 

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні (реєстр.№9524, н.д. А.Парубій, І.Луценко,  І.Геращенко та ін.).

Кислиця Сергій Олегович – заступник Міністра закордонних справ України.

Чернишов Денис Вікторович – заступник Міністра юстиції України.

Філіпенко Євгенія Іллівна – т.в.о. директора Департаменту міжнародних організацій Міністерства закордонних справ України.

Язловицька-Михайлова Ольга Володимирівна - заступник начальника відділу законопроектування з питань конституційного законодавства та державного будівництва Управління конституційного та адміністративного законодавства Департаменту публічного права Міністерства юстиції України.

 

5. Про стратегію України в зовнішньополітичному аспекті у разі агресивних дій РФ проти Республіки Білорусь (закритий режим).

Литвиненко Олександр Валерійович – заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Алєксєєнко Андрій Вікторович – Перший заступник Голови Служби зовнішньої розвідки України.

Серватюк Василь Миколайович – генерал-лейтенант, Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України.

Петров Олексій Геннадійович – начальник Департаменту контррозвідки Служби безпеки України.

Кобзєв Денис Іванович – заступник начальника відділу Білорусі, Молдови та Румунії Другого європейського департаменту Міністерства закордонних справ України.

 

6. Про інформацію Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України стосовно питань підтримки осіб, позбавлених особистої свободи у зв’язку з їх громадською або політичною діяльністю незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Гриб Ігор Олександрович – начальник відділу з питань осіб позбавлених особистої свободи Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Торопенко Інна Леонідівна – головний спеціаліст відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

 

7. Про інвентаризацію українсько-російської договірно-правової бази.

Золотарьова Оксана Вадимівна – т.в.о. дректора Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України.

Шевченко Марко Олександрович – заступник директора Департаменту протидії загрозам з боку Російської Федерації – начальник політичного відділу Міністерства закордонних справ України.

 

8. Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення:

Заяць Андрій Іванович – Державний секретар Міністерства закордонних справ України.

-           про візит Комітету у закордонних справах до Республіки Мальта протягом березня – травня 2019 року (лист Надзвичайного та Повноважного Посла в Італійській Республіці Є.Перелигіна).

-           про включення низки заходів, запропонованих Комітетом з питань інформатизації та зв’язку (лист Голови Комітету О.Данченка);

-           про включення низки заходів, запропонованих Комітетом з питань європейської інтеграції ( лист заступника Голови Комітету М.Іонової);

-   про візит Комітету з питань національної безпеки і оборони до Естонської Республіки 12-13 лютого 2019 року (лист Голови Комітету С.Пашинського);

-           про включення низки заходів, запропонованих Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (лист Голови Комітету А.Диріва);

-           про візит Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму до Республіки Польща (лист Голови Комітету А.Палатного);

-      про організацію у 2019 році  візиту членів групи дружби «Алжир-Україна» в Україну (лист МЗС України);

-            про організацію візиту у 2019 році членів груби дружби «Чорногорія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією А.Шипка);

-       про організацію візиту у 2019 році членів груби дружби «Словенія-Україна» в Україну (лист керівника депутатської групи ВРУ з міжпарламентських зв’язків з Словенією В.Мисика) .

 

9. Про проект Закону України «Про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації» (лист Першого віце-прем’єр-міністра України-Міністра економічного розвитку і торгівлі України С.Кубіва).

Василенко Володимир Андрійович – заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор.

 

10. Про роз’яснення Комітету з питання застосування КМУ частини 4 статті 6 ЗУ «Про особливості державної політики із забезпеченням державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 року №2268-VIII про створення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

 

11. Про утворення робочої групи з підготовки та проведення засідання у будинку Верховної Ради України у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України (19 лютого 2019 року о 12.00 ).

 

12. Про виїзне засідання Комітету  на схід України (мм. Маріуполь, Бердянськ, Генічеськ).

 

13. Про проведення 10-ї Міжпарламентської Асамблеї «Україна-Польща-Литва», яка відбудеться 8-9 червня 2019 року.

 

14. Різне:

 - про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні щодо можливості надання згоди Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах на додаткову реєстрацію проекту «Україна: Програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP) (Компонент I) та підтримання його впровадження у якості бенефіціара.

Натя Джікія (Natia Jikia) -  заступник директора НДІ, громадянка Грузії.

Віталія Дерябіна - старший менеджер програми.

- про звернення Міжнародного Республіканського інституту (IRI) в Україні щодо можливості надання згоди Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах на додаткову реєстрацію проекту «Програма ефективної і відповідальної політики» (U-RAP) та підтримання його впровадження у якості бенефіціара.

Кріс Холзен (Chris Holzen) –  старший радник, євразійський департамент МРІ.

Тарас Бик - Керівник програм Міжнародного республіканського інституту МРІ.

 

 

СЛУХАЛИ: Про затвердження порядку денного засідання Комітету.

Виступили: Гопко Г.М., Вовк В.І., Тарасюк Т.І.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити запропонований порядок денний засідання Комітету з урахуванням зміни черговості розгляду питань та додати питання про проект Постанови ВРУ «Про Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів НАТО «Щодо набуття Україною членства в НАТО» (реєстр.№10007, н.д.М.Бурбак).

 Результати голосування: одноголосно.

 

1-3. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстр.№0210, ПУ).

Про проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про видачу правопорушників (реєстр.№0211, ПУ).

Проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Аргентинською Республікою про передачу засуджених осіб(реєстр.№0212, ПУ).

Виступили: Чернишов Д.В., Коледов С.В., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказані вище законопроекти за основу та в цілому та ратифікувати зазначені договори.

Результати голосування: одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні.

Виступили: Луценко І.С., Кислиця С.О., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного сесії Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчим процесом в Україні» та прийняти його за основу та в цілому.

Результати голосування: одноголосно.



5-6. СЛУХАЛИ: Про розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України проект Закону України «Про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації».

Про роз’яснення Комітету з питання застосування КМУ частини 4 статті 6 ЗУ «Про особливості державної політики із забезпеченням державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 року №2268-VIII про створення міжвідомчого координаційного органу з метою узагальнення правової позиції держави у питанні відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації щодо реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

В ході розгляду зазначеного питання члени Комітету та експерти висловилися за підтримку внесення Кабінетом Міністрів України відповідного законопроекту щодо створення зазначеного Національного агентства України, як окремого центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, створення якого було передбачено частиною 4 статті 6 ЗУ «Про особливості державної політики із забезпеченням державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 року №2268-VIII.

Також члени Комітету зазначили, що після  внесення законопроекту «Про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації» до Верховної Ради України згідно із встановленою законодавством процедурою, будуть готові надати до нього конкретні зауваження і пропозиції.

Виступили: Василенко В.А., Вовк В.І., Луценко І.С., Василенко О.І.,

Тарасюк Б.І., Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Підтримати концепцію проекту Закону  «Про  Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації»,  метою створення якого має бути підготовка консолідованої претензії України до Російської Федерації стосовно встановлення і реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України.

Результати голосування: одноголосно.


7. СЛУХАЛИ:  Про проект Постанови ВРУ «Про Звернення Верховної Ради України до Парламентської Асамблеї НАТО, національних парламентів держав-членів НАТО «Щодо набуття Україною членства в НАТО»

Виступили: Бурбак М.Ю., Василенко В.А., Тарасюк Б.І., Ар’єв В.І.,

Заєць А.І., Заліщук С.П., Вовк В.І., Луценко І.С., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Рекомендувати суб’єкту права законодавчої ініціативи,  народному депутату України М.Бурбаку доопрацювати вказаний проект Постанови з огляду на висловлені зауваження членами Комітету на Міністерством закордонних справ України.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

8. СЛУХАЛИ: Про звернення Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин (НДІ) в Україні щодо можливості надання згоди Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах на додаткову реєстрацію проекту «Україна: Програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP) (Компонент I) та підтримання його впровадження у якості бенефіціара.

Виступили: Бик Тарас, Гузь І.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Надати згоду на додаткову реєстрацію  проекту «Україна: програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP) (Компонент I) за підтримки Комітету у закордонних справах як бенефіціара, висловити зацікавленість в результатах проекту та визначити відповідальною особою від Комітету Верховної Ради України у закордонних справах народного депутата України, заступника Голови Комітету  ВРУ у закордонних справах Гузя Ігоря Володимировича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

9. СЛУХАЛИ: Про звернення Міжнародного Республіканського інституту (IRI) в Україні щодо можливості надання згоди Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах на додаткову реєстрацію проекту «Програма ефективної і відповідальної політики» (U-RAP) та підтримання його впровадження у якості бенефіціара.

Виступили: Бик Тарас, Гузь І.В., Гопко Г.М.

УХВАЛИЛИ: Надати згоду на додаткову реєстрацію проекту міжнародної технічної допомоги «Програма ефективної та відповідальної політики» (U-RAP), який буде здійснюватися за фінансової підтримки Агенства США з Міжнародного розвитку (USAID), за підтримки Комітету у закордонних справах як бенефіціара, висловити зацікавленість в результатах проекту  та визначити відповідальною особою від Комітету Верховної Ради України  у закордонних справах народного депутата України, заступника Голови Комітету  Гузя Ігоря Володимировича.

Результати голосування:

«за» - 6;

«проти» - 0;

«утрималось» - 1.

 

10. СЛУХАЛИ: Про пріоритети міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік з огляду на реалії та виклики сьогодення:

- про візит Комітету з питань національної безпеки і оборони до Естонської Республіки 12-13 лютого 2019 року на запрошення Голови Комітету національної оборони Парламенту Естонії Ханнеса Гансо.

В ході розгляду  питання щодо пріоритетів міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 рік Державний секретар МЗС України Заяць А.І.  висловив бачення Міністерства щодо пропозицій міжпарламентських обмінів на 2019 рік, які були надані комітетами ВРУ та депутатськими групами ВРУ з  міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами, та підтримав проведення у 2019 році візитів делегацій комітетів ВРУ до таких країн, як Мальта, Іспанія, Австрія, а також візитів депутатських груп – до Алжиру, Чорногорії, Словенії.

Також  Заяць А.І. зазначив, що пріоритетним у цьому році, на думку МЗС, є поглиблення парламентського  діалогу з сусідніми державами, такими як Угорщина, Румунія, Словаччина та Чехія, та загалом країнами Європейського Союзу, які  широко представлені у пропозиціях парламентарів щодо міжпарламентських обмінів на 2019 рік.

З точки зору географічної диверсифікації МЗС підтримує міжпарламентську співпрацю з Алжиром та Марокко, а також вбачає пріоритетом парламентського діалогу  з такою країною, як Єгипет.

Заяць А.І.  повідомив, що Посольство України в США пропонує повернутися до графіку міжпарламентських контактів з США у вересні з огляду на проведення весною цього року виборів у Конгрес США .

З огляду на те, що у 2020 році буде проходити  засідання ПА НАТО в Україні, МЗС вбачає за необхідне проведення візиту делегації Верховної Ради України до Штаб-квартири НАТО.

Виступили: Заяць А.І., Ар’єв В.І., Нестеренко Л.О., Тарасюк Б.І.,

Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: 1) З метою проведення консультацій і врахування пропозицій комітетів та депутатських груп ВРУ з  міжпарламентських зв’язків з іноземними країнами та позиції МЗС України  перенести розгляд питання щодо пріоритетів міжпарламентської співпраці ВРУ на 2019 на наступне засідання Комітету

2) Зважаючи на  важливість  розвитку двостороннього співробітництва та активізації міжпарламентської співпраці між Україною та Естонією вважати за доцільне проведення візиту делегації Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони до Естонської Республіки в рамках виконання Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

Результати голосування: одноголосно.

 

11. СЛУХАЛИ: Про інформацію Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України  стосовно питань підтримки осіб, позбавлених особистої свободи у зв’язку з їх громадською або політичною діяльністю незаконними збройними формуваннями, окупаційною адміністрацією та/або органами влади РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Виступили: Гриб І.О., Заліщук С.П., Литвиненко О.В., Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Інформацію Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України  щодо зазначеного питання взяти до відома.

 

 12-13. СЛУХАЛИ: Про розгляд питань порядку денного засідання Комітету щодо інвентаризації українсько-російської договірно-правової бази та щодо  стратегії України в зовнішньополітичному аспекті у разі агресивних дій РФ проти Республіки Білорусь в закритому режимі.

Виступила: Гопко Г.М.

 

УХВАЛИЛИ: Зазначені вище питання порядку денного засідання Комітету розглядати в закритому режимі.

Результати голосування: одноголосно.

 

14. СЛУХАЛИ: Про утворення робочої групи з підготовки та проведення засідання у будинку Верховної Ради України у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України (19 лютого 2019 року о 12.00 ).

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: Затвердити наступний склад робочої групи з підготовки та проведення засідання у будинку Верховної Ради України у зв’язку з п’ятою річницею з початку збройної агресії Російської Федерації проти України:

 

Голова Комітету у закордонних справах,

Голова робочої групи

Г. Гопко

Заступник Голови Комітету у закордонних справах,

член робочої групи

Б.Тарасюк

Член Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,

член робочої групи

Р.Чубаров

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони,

член робочої групи (за згодою)

С. Пашинський

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони,

член робочої групи (за згодою)

І.Вінник

 

 

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,

член робочої групи (за згодою)

Г. Немиря

Голова Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю,

член робочої групи (за згодою)

О. Третьяков

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики,

член робочої групи (за згодою)

В.Сюмар

експерт з міжнародного права, доктор юридичних наук, професор

 

В. Василенко

від секретаріатів комітетів:

 

керівник секретаріату Комітету у закордонних справах

В. Богданова

керівник секретаріату Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю

Н. Шамбір

заступник керівника секретаріату Комітету у закордонних справах

Л. Нестеренко

заступник керівника секретаріату Комітету у закордонних справах

Ю. Мосолов

заступник керівника секретаріату Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

А.Чигрин

секретаріат Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики

П. Селецький

 

секретаріат Комітету з питань національної безпеки і оборони                                           

 

О. Дмитрів

Результати голосування: одноголосно.

 

 16. СЛУХАЛИ:  Про проведення 10-ї Міжпарламентської Асамблеї «Україна-Польща-Литва», яка відбудеться 8-9 червня 2019 року в Києві.

Виступила: Гопко Г.М.

 УХВАЛИЛИ: 1) Підтримати проведення згаданого вище заходу зважаючи на його важливість, заявленій участі у заході керівництва парламентів низки східноєвропейських країн, депутатів парламентів та високих посадових осіб, а також на той факт, що проведення цього заходу передбачено Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2019 рік.

2) Рекомендувати Голові ВРУ з метою належної підготовки та організації цього важливого міжнародного форуму створити відповідну робочу групу, до складу якої залучити членів причетних комітетів Верховної Ради України та відповідних підрозділів Апарату ВРУ.

3) Запропонувати до складу зазначеної вище робочої групи від Комітету ВРУ у закордонних справах народного депутата України, заступника Голови Комітету Тарасюка Б.І.

Результати голосування: одноголосно.

 

17. Про здійснення найближчим часом виїзного засідання Комітету  на схід України (мм. Маріуполь, Бердянськ, Генічеськ).

 Зазначене вище питання не розглядалося.

 

Голова Комітету                                                            Г.ГОПКО

 

Секретар Комітету                                                        О.ПРИСЯЖНЮК

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку